G4Media.ro

Cine este directorul interimar al Teatrului Național București care a interzis orice…

Sursa foto: Teatrul Național București

Cine este directorul interimar al Teatrului Național București care a interzis orice gest de susținere pentru Ucraina  / Fără roluri în filme sau piese de teatru cunoscute publicului larg de-a lungul carierei, are convingerea că funcția de director i s-a ”hărăzit la naștere”

Directorul interimar al Teatrului Național București, Mircea Rusu, s-a opus până acum la trei inițiative ale actorilor Teatrului Național de a organiza acțiuni prin care să-și arate solidaritatea față de poporul ucrainean, în urma invaziei Rusiei în această țară.

Puțin cunoscut românilor, Rusu este director al celui mai important teatru românesc de doar o lună și jumătate, iar CV-ul său poate fi văzut în rândurile următoare.

Născut în 28 iunie 1954, în Săcele, județul Brașov, Mircea Victor Rusu Tibreanu este actor,  absolvent al Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1986, după ce a urmat doi ani Facultatea de Silvicultură din Brașov.

Spune că este jumătate machidon, jumătate moț. Bunicii din partea mamei erau greci-machidoni, susține el, în timp ce din partea tatălui este moț din satul Tibru, Alba. Pe bunicul din partea tatălui îl chema Tibory Janos, numele fiind maghiarizat, și făcuse Școala de Notari de la Budapesta.

Fără roluri în filme sau piese de teatru extrem de cunoscute publicului larg de-a lungul carierei sale, Rusu ajunge de la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, la Teatrul Național în anul 1990, în perioada în care instituția era condusă de Andrei Șerban.

Obține o singură nominalizare UNITER pentru cel mai bun rol masculin, însă nu îl câștigă. Are totuși în 2020 un premiu UNITER pentru întreaga sa carieră, obținut în perioada în care era deja director artistic la Teatrul Național. Este de anul trecut cetățean de onoare al orașului în care s-a născut, Săcele.

În interviuri spune despre cariera sa la Teatrul Național ca un ”drum care mi s-a hărăzit la naștere”.

”Probabil că a fost şi o fixare a unei părţi din biografia mea, a destinului meu. Profesorul meu de clasă mi-a spus: ‘Mircea, tu vei ajunge odată şi odată profesor al acestui teatru mare’. Şi mi s-a părut o glumă. Când Caramitru m-a pus director artistic aici, a strâns toată trupa de actori a teatrului şi a spus: ‘Vi-l prezint pe colegul vostru, prietenul vostru, actorul Mircea Rusu. Este noul director artistic al teatrului şi viitorul manager al Teatrului Naţional’. Toată lumea a zâmbit, a fost… Mi s-a părut un mic banc şi ăla. Iată că toate aceste îndemnuri ale celor de dinaintea mea şi această remarcă a lui Caramitru, toate s-au strâns aici şi se pare că, probabil, este o forţă care este oricum deasupra mea şi nu cred că am alt merit decât acela că îmi continui un drum care mi s-a hărăzit atunci la naşterea mea sau poate chiar înainte”, spunea Rusu într-un interviu acordat Agerpres în 10 februarie.

În același interviu vorbește despre ”un fior româesc” ce ar trebui să existe în societate. ”Rolul teatrului este să existe, pentru că dacă există teatru, există şi speranţa naţiei noastre. Nu este vorba doar de teatru pentru speranţa unei naţii, dar şi asta aduce un soi de optimism, o încredere că există un fior românesc în tot ce se întâmplă în societate”.

Este numit de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, director interimar în 4 februarie, pentru o perioadă de 90 de zile, mandatul urmând să-i expire în 11 mai, fiind remunerat în această perioadă cu suma de 14.038 de lei, brut. L-a înlocuit în funcție pe fostul director interimar, Ioan Onisei, care a murit în 3 februarie. Onisei l-a urmat în funcție pe Ion Caramitru, decedat în septembrie 2021.

Conform declarației de avere depusă în iunie 2021, Mircea Victor Rusu Tibreanu are un apartament în București și unul în Săcele (Brașov), un autoturism Audi Q3, fabricat în 2012 și fără niciun leu în conturi. Din salariul de director artistic, funcție pe care o deținea în cadrul TNB, până să fie numit director general interimar a obținut într-un an 105.600 de lei și alți 37.200 de lei, venituri notate ca fiind ”pensie”. De asemenea a mai fost remunerat cu o indemnizație de 78.000 de lei de la UNITER, instituție unde este membru.

Până acum s-a opus la trei inițiative ale actorilor Teatrului Național de a organiza acțiuni prin care să-și arate susținerea pentru poporul ucrainean, în urma invaziei Rusiei în această țară.

Nu a fost de acord ca steagul ucrainean să fie amplasat pe clădirea teatrului și nici cu organizarea unei campanii umanitare. La sfârșitul săptămânii trecute, le-a interzis actorilor Mihai Călin și Richard Bovnoczki să exprime pe scenă mesaje de susținere cu Ucraina.

”Azi au murit din cauza bombardamentelor doi cunoscuți artiști ucraineni, o actriță și un balerin. Mi-e greață de «dictatura» instituită la TNB. Naționalism deșănțat și totală lipsă de înțelegere a menirii Teatrului”, a scris pe Facebook actorul Mihai Călin.

Directorul nu a reacționat public la acest mesaj, și nu a putut fi contactat până la ora redactării acestui articol, însă a explicat pentru Antena 3 motivul pentru care a refuzat să lumineze TNB în culorile steagului Ucrainei.

”Mi s-a sugerat să punem niște proiectoare cu care să colorăm TNB în culorile Ucrainei. Nu cred că ăsta este rolul teatrului. Este un rol al politicii. Rolul nostru este altul. Aș vrea să văd dacă vă și înrolați când veți fi chemați la arme, dacă veți fi la fel de generoși și de emoționați”, a declarat directorul Teatrului Național București, pentru Antena3.

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu nu a răspuns solicitărilor G4Media pentru a comenta deciziile directorului TNB, însă poziția sa până acum a fost de susținere a acestuia.

”Delictul de opinie nu este sancționat pe perioada mandatului meu. Sunt convins că dl. Mihai Călin putea să-și ducă demersul la bun sfârșit fără risca vreo sancțiune”, a declarat pentru Newsweek Lucian Romașcanu.

Sursa foto: Teatrul Național București

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

61 comentarii

 1. Foarte bine, activismul de orice fel se face în privat, eu nu vin la muncă ca sa il injur pe Putin, il injur pe Facebook si printre prieteni.

 2. Nea sculerica asta s-a nascut langa Brasov in perioada cand orasul purta numele lui Stslin, probabil copilaria si laptele supt in acele vremuri sub Tampa l-au marcat pentru totdeauna.

 3. Acum, ca sa intelegem si noi, domnul director ca nu a fost ok cu tarfierea de atentie pe spinarea razboiului facuta de 2-3 actori mai progresisti trebuie atacat si denigrat???

  • George si mai cum? Simion?

  • george este un haurist infect, admirator înfocat de purici și simioni

  • Jigniri ieftine, argumente ZERO.

   Dacă nu ești lingăul progresului ești automat aurist, rusofil, uselist, s.a.m.d., etichete puse de politia gandirii în cel mai bolșevic mod posibil.

  • George, Mars la mujicii tai jigodie 🙂

 4. Doua nume:
  1. Romascanu de la PSD – un rusofil inrait si un sustinator infocat al teoriilor lansate de Kremlin
  2. Silvicultorul esuat „Rusu” – numele spune totul – ajuns director de teatru prin clasica magarie cu interimatele

 5. Deci un b.ou

 6. Voi ăștia de muriți de grija sovieticilor ucrainieni nu va gândiți că dacă era România atacată de rusi săreau pe noi și ucrainieni? Ce de caterincă făcea nea Volodimir de noi pe la TV ca în final să interzică școlile în limba română. Doar pentru oamenii ăia necăjiți îmi pare rău, ceilalți cu Gipane ca frații lor rusnaci. Niște bagabonți.

  • Aia necajiti sunt majoritari in Ucraina, nici la noi marii milionari de carton de dupa 90 nu erau semnificativi pentru intregul popor roman. Avem si noi destui corupti si incompetenti, ba mai mult ii votam cu sarg de peste 30 de ani.
   Brusc de cand a inceput razboiul ne revoltam, pe buna dreptate, ca minoritatile din Ucraina nu sunt respectate, dar pe de alta parte l-am trimis pe Vadim in turul 2 la alegerile prezidentiale pentru ca „le zice bine ungurilor”.

   PS: daca erau intr-adevar „sovietici” nu se impotriveau ocupatiei rusesti.

  • Slava Ukraini🇺🇦🇺🇦

  • @Adi, e fostă republică sovietică? E. Nu sărea nimeni în ajutorul tău, din Ucraina zic, dacă te atacau rușii. Nici ăia amărâții, care ar fii fost tare mândri de țara lor. Ce se naște din pisică tot soviete mănâncă. Eu nu sunt revoltat de nimica, doar constat. Au aceeași mentalitate precum rușii dar au picat la mijloc acum.

   @pehash în shekeli încasez. Câinele moare de drum lung și tu de grija finanțelor mele.

  • E mai bine cu rușii la frontiera sau e mai bine sa ai o țară buffer care lupta pentru tine? Le-aș da ucrainienilor orice au nevoie. Eu nu sunt dispus sa lupt pentru România. La primul semn că intră rușii aici mi-am luat familia și plec instant. Asta e. Până atunci sunt dispus sa ii finanțez oricât pe ucrainieni sa lupte in locul meu. Legat de minorități, vezi că prietenii tai, sârbii , prigonesc 1 mil de români de pe Valea Timocului și alde Ponta și PSD o tot dau mereu că sârbii sunt prieteni cu noi din vremuri imemoriale.

 7. Pe unde va are angajați ca ati omorât limba romana? La spălătorie, la curățenie? Asta este cea mai mare rușine pentru TNB din ultimii 50 de ani!

 8. Deci a fost angajat nu sa produca spectacole si cultura ci sa ia partea unora sau altora in razboaie. De ce nu peste tot sa fie concediata toata lumea care nu afiseaza la vedere sustinerea pt ucraina.

 9. L-am văzut jucând în „Gândirea” și în „Colonelul Pasăre” și mi se pare un actor bun.
  Acest articol e cam imparțial, răutăcios. Nu cred că e corectă așa atitudine din partea unor jurnaliști. Chiar nu e nimeni obligat să transforme o instituție de stat în spațiu de plâns și propagandă.

 10. E valabil și pentru tine, găbită!

 11. Un psdache murdar pe bot

 12. Foarte bine….In orice, am ajuns să susținem Ucraina că așa e de „bon ton” și așa vor toți frustrații de activiști și ong iști. E un alt fel de Blacks Lives Maters…ți se face scârbă !

 13. „Pentru ca” -sunteți toți la munca?

 14. Sa revenim ca ma bufnește rasul:ce înseamnă „cam imparțial”?

 15. Intrebarea nu e cine este acest loser caruia, in mod evidend, ii fileaza cel putin o lampa. Intrebarea e de ce mai este in aceasta functie?!? Ministrul Romascanu e cumva de la PSD? Ca doar asa se poate explica o eventuala fratie comunistoida intre cei doi.

 16. Si-a scos AUR jumatatile de creier sa scrie pe aici la subiectele „teatru” si „politica externa”. Ba, pe voi daca va aduna pe toti la un loc, nu faceti de-un om normal.

 17. Are aceeași anvergura. Aceeași prestație, același vocabular, același primitivism arțăgos.

 18. Și totuși, răspunsul lui spune multe.
  E atitudinea defetistă sugerată de simpatizanții rușilor.
  Vă veți înrola voi să apărați țara ?
  Mai bine să nu-i supărăm, precum i-am supărat cu NATO.
  Arta face parte din activismului politic chiar de la începuturi, nu este doar o ” clownareala” paralelă cu realitatea.

 19. Situatia este foarte clara si fara nici un fel de dubii ! Dl DIRECTOR INTERIMAR al TNB si ministrul Culturii Dl LUCIAN ROMASCANU sunt prorusi faptele lor au dovedit pana acum acest lucru.!

 20. Domnul nu “face arta” și nu conduce nimic, pentru ca este mediocru. Este prorus și atât. Este din tagma acelora care, dacă finalul va fi in favoarea Ucrainei, ar pretinde ca susținerea lui s-a manifestat subtil, prin “șopârle” și prin rugăciuni.

 21. Iar dacă nu va fi în favoarea ucrainei sa vezi ce ne aduna pe toți ăștia care îl criticam!

 22. O mizerie de articol! Toți oamenii de asa-zisa cultura își dau cu părerea despre actori care au ținut sălile TNB arhipline. Cu succes deplin. Este foarte ușor sa-ți exprimi opinia fără o pregătire avizata.

 23. Cum e maxima aia latină? omen nomen, adică rus(u) la rus trage.

 24. Antonela, dacă scrii și din Eminescu –
  E ușor a scrie versuri…
  Hai fata sa vad ca are și prostul niște susținători cât de cât!

 25. Tatăl grec aparține generației de greci care credea ca ortodoxismul rus combinat cu puterea militară v-a readuce Greciei Constantinopolul pierdut in urma cu peste 500 de ani in fata otomanilor.
  Iar revizioniștii rusnaci sunt incantați sa inflameze astfel de idei in regiune mai ales in Grecia, Ungaria si Republica Moldova .
  Așa ca nu e exclus ca acest hărăzit apărut din neant in fruntea TNB sa fi fost îndoctrinat in copilărie cu propaganda rusofila.

  Ultima data când am verificat dreptul internațional prevalează in țările civilizate!
  ✌️

 26. Romania nu are tratat de alianta cu Ucraina. Nu e in interesul contribuabililor romani sa plateasca salariati care sa faca politica altora.

 27. 1.TNB este o instituíe de stat ,finanțată de stat.Menirea ei este să producă artă și nu politică.
  2..Ce se întâmplă acum în Ucraina este abominabil și âi ajutăm făcând dovada omeniei românești.
  3.Ar fi bine de tinut minte că Ucraina nu-si respectă propria constituție în ceeace ii priveste pe românii din Ucraiana.Nu respectă Tratatul bilateral din 97, îsi trimite oameni din servicii să răpească cetăteni din alt stat, nu recunosc pe romanii de acolo ca popor indigen.
  4.Multe sunt de pus in discutie dar chiar nu asta este momentul.Ca cineva vrea să întindă omenia pina la prostie il priveste , dar la el acasa, nu in instituția pentru care tot românul cotizează.

 28. „In aceste momente solemne, teatrul nu se gandeste la ţărisoară (plânsul l-a biruit de tot)”
  aproximativ Cațavencu în O SCRISOARE PIERDUTĂ

 29. Sclava sclava sclava ukraina si slujitorii mamonei !

 30. Domnul Rusu este prorus, fără conștiință, atitudine civică, fara empatie. Este o frana a societății! Să-i fie rușine că nu-și lasă colegii să-și exprime sprijinul pentru Ucraina, dar îi permite lui Dan Puric să-și țină conferința.

 31. Domnul Rusu este prorus, fără conștiință, atitudine civică, fara empatie. Este o frana a societății! Să-i fie rușine că nu-și lasă colegii să-și exprime sprijinul pentru Ucraina, dar îi permite lui Dan Puric să-și țină conferința.

 32. Aaaa, cine e Mircea Rusu?!…
  Abia i se vad picioarele, itindu-se de sub o palarie prea mare pentru el.

 33. La cât bănet au ucrainenii nu vad de ce le plângem atât de mila. Ar trebui impozitați pentru cat stau in Romania. Daca nu au bani pot fi expulzati

 34. Deschide gura mare , bă fascistule de directotaș i teromar, că vreau să mă cac în ea !

 35. un om cu capul pe umeri
  slugăreala asta față de occident via ucraina a devenit deja grețoasă și periculoasă
  ucrainienii sunt rakeți cu gena violenței în sânge
  se poartă mizerabil cu etnicii români de la ei
  occidentul transformă ucraina într.un stat.cobai

 36. Oh, dar cum le știți voi pe toate, bibicilor!