G4Media.ro

Cîmpeanu, despre creșterea facturilor la energie: Costurile cu utilitățile au crescut la…

Cîmpeanu, despre creșterea facturilor la energie: Costurile cu utilitățile au crescut la o universitate de la 3% la 15% din buget

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, luni seară, că există riscul ca unele şcoli să nu poată funcţiona, din cauza costurilor foarte mari ale utilităţilor, el atrăgând atenţia autorităţilor publice să ia măsuri în acest sens, transmite News.ro. Soluţia este, spune ministrul, plafonarea preţurilor.

Întrebat, la Digi24, luni seară, dacă sunt în pericol şcolile din cauza facturilor uriaşe la utilităţi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că există riscuri în acest sens, iar soluţia este plafonarea.

”Am atras atenţia şi în şedinţa de Guvern, trebuie privite cu prioritate şcolile, spitalele şi universităţile. Există riscuri de funcţionare dificilă din cauza unor costuri foarte mari ale utilităţilor. Am dat un exemplu, al unei universităţi în care costurile cu utilităţile erau 3 la sută din buget, iar acuma ajung să fie 15 la sută din buget. Soluţia e clară, plafonarea şi verificarea corectitudinii facturilor, din perspectiva îndeplinirii condiţiilor legale. Acest lucru trebuie să îl facă şi primăriile în ceea ce priveşte şcolile din învăţământul preuniverisitar”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a precizat că plafonarea preţurilor la energie va fi clarificată în Guvern.

”Există o regulă de plafonare, înţeleg că ea va fi clarificată, la nivelul Guvernului, mai bine. Există, de asemenea, şi o hotărâre de Guvern care este pe circuitul de avizare pentru creşterea costului standard per elev, destinat cheltuielilor materiale, însă aceste creşteri, deşi sunt importante, sunt mici în raport cu ceea ce înţeleg că înseamnă creşterea costului la energia electrică”, a declarat Cîmpeanu.

Întrebat care este recomandarea sa, Sorin Cîmpeanu a declarat că elevii trebuie să meargă la şcoală.

”Varianta este să meargă la şcoală şi să fie condiţii optime pentru derularea procesului de învăţământ, foarte clar. O să redau ceea ce a zis premierul, cel mai dramatic lucru este închiderea şcolilor, din orice motiv”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Zeci de instituţii şi unităţi de învăţământ au primit facturi uriaşe la gaze pentru luna decembrie.

Primăria Bârlad reclamă faptul că facturile uriaşe la utilităţi ”au îngenuncheat bugetul oraşului”, cele mai mari facturi fiind primite de unităţile de învăţământ. O singură şcoală a primit o factură de 270.000 de lei pentru o singură lună, în condiţiile în care Spitalul Municipal, care are opt pavilioane şi este cel mai mare consumator local, are o factură de 180.000 de lei. (sursa foto: Pixabay)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. SA MAI TAIE DE LA CUMULARZI

 2. Palavre guvernamentale, factura energiei nu rezolva scumpirea traiului.

 3. LA INSTITUTUL DE SINECURI LEVANTINE AL LUI constantinescu CAT A CRESCUT BUGETUL?
  A FOST DUBLAT IN FIECARE AN, NU-I ASA ?

  LA academia abramburicai CAT A CRESCUT BUGETUL ?
  A FOST DUBLAT IN FIECARE AN, NU-I ASA ?
  TOVARASUL „independent” dorneanu NU A PERMIS DESFIINTAREA, NU-I ASA ?

 4. PLAGIATORII IAU IN CONTINUARE 20% SPOR, NU-I ASA ?

 5. Cât de mincinos ordinar poate sa fie Câmpeanu asta … studenții au fost in vacanța de iarna … de unde dracu sa crească facturile și costurile utilităților când nu ai mai bine de jumate de luna consumatori …

 6. Acest sinistru (pardon, ministru) nu inceteaza sa constate dezastrul din domeniul pe care-l ministeriaza! Ce blestem pentru natie!
  Auziti solutia propusa de eminenta sa: „Varianta este să meargă la şcoală şi să fie condiţii optime pentru derularea procesului de învăţământ, foarte clar”. …!!!
  V-ati prins? …adica, simplu: „sa fie conditii optime, foarte clar!”…ce poti sa mai zici in fata acestui panseu strategic?
  Cu ce au gresit copiii nostri pentru ca viitorul lor sa fie gestionat de strigoii comunisti?

 7. Reduceti fondul de salarii . Ca suma sau ca numar . Sigur exista si varianta ca suma si ca numar . Functionarii publici sint imbuibatii neamului prin japca legala asupra rodului trudei mediului privat .
  Sa ne spuna individul care ocupa scaunul de ministru degeaba ce procent din bugetul institutiei reprezinta fondul de salarii . La cele mai mari universitati din tara . Sa zicem primele 10 .

 8. Si costurile mele care fac online al treilea an cum sunt? Tocmai am aflat ca unei cunostinte tot in invatamant i-a venit curentul 1300 lei pe luna. O locuinta simpla de 2 persoane, la oras, ea profesor in online. Cine stie cat ii mai vine la gaz. Fac ceva pe online-ul vostru, nu mai tin o ora online pe banii mei ca n-am chef sa ma execute silit banca ca nu mi-am platit rata la garsonera.