G4Media.ro

Ciceală (USR), despre proiectul Gabrielei Firea privind stimulentul financiar pentru donatorii de…

Sursa Foto: Facebook/ Ana Ciceala

Ciceală (USR), despre proiectul Gabrielei Firea privind stimulentul financiar pentru donatorii de plasmă vindecaţi de COVID-19: Ilegal şi imoral, contravine tuturor politicilor publice europene şi româneşti de până acum

Liderul consilierilor municipali ai USR, Ana Ciceală, a afirmat, joi, că este „ilegal” şi „imoral” proiectul anunţat de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, privind acordarea unui stimulent financiar pentru pacienţii trataţi de COVID-19 care donează plasmă.

 • „Proiectul acesta este şi ilegal şi imoral şi contravine tuturor politicilor publice europene şi româneşti de până acum. (…) În primul rând, pe calea legală, nu este, conform Legii 282, legal să donezi contra unei remuneraţii sânge sau alte componente sanguine. (…) O nouă ilegalitate propusă de primarul general, Gabriela Firea, a nu ştiu câta oară în aceşti patru ani dezastruoşi de mandat. În al doilea rând, proiectul acesta al Gabrielei Firea spune mai multe despre ea decât despre donatori. Această idee de a da bani pentru donarea de plasmă nu putea să se nască decât în mintea Gabrielei Firea şi dovedeşte faptul că pentru aceasta totul este despre bani, totul se tranzacţionează contra unor sume de bani. În realitate, nu este aşa. Oamenii şi donatorii îşi doresc să doneze sânge ca să ajute şi să ajute la vindecarea altor oameni care suferă de aceeaşi boală de care şi ei au suferit şi din care se recuperează tocmai pentru a ajuta la vindecarea lor”, a explicat Ciceală, într-o conferinţă de presă susţinută în faţa sediului Primăriei Capitalei, citată de Agerpres.

Ea a subliniat că bolnavii de COVID-19 ar trebui să fie ajutaţi indiferent dacă donează plasmă sau nu.

„Din punct de vedere al politicilor publice, Gabriela Firea ne propune ceva ce ne aduce în rândul ţărilor din lumea a treia. Am vorbit cu numeroşi specialişti, medici, fundaţiile care se ocupă de donarea de sânge, dar şi cu Centrul de transfuzii sanguine al Municipiului Bucureşti şi toţi spun că s-ar da cu o sută de ani în urmă politicile de donare a sângelui şi a plasmei, a componentelor sanguine în Bucureşti”, a spus consilierul municipal.

Potrivit Anei Ciceală, Centrul de transfuzii sanguine al Municipiului Bucureşti ar fi refuzat să semneze protocolul cu Primăria Capitalei în acest sens. Ea a anunţat că proiectul nu va fi votat de consilierii municipali ai USR.

La rândul său, liderul consilierilor municipali ai PNL, Stelian Bujduveanu, a precizat că nici liberalii nu vor vota acest proiect.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că va introduce pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de joi un proiect în baza căruia pacienţii trataţi de COVID-19 care donează plasmă ar urma să beneficieze de un stimulent financiar în cuantum de 1.000 de euro, sub forma tichetelor de masă sau pentru medicamente.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

 1. firea cumpara voturi cu banii alegatorilor !
  nu le ajung zecile de milioane de euro luate anual prin lege de la cetateni. si s-a vazut ce fac cu ei. isi iau vile de lux, limuzine, sifoneaza bani prin consultanta.

  la televiziuni este o publicitate desantata. platita de firea din banii alegatorilor !

  • Problema cea mai mare e că unele boli ca HIV sau hepatita nu sunt detectate în primele săptămâni de infectare, iar odată cu promovarea donării contra cost crește mult pericolul de a avea donatori care să declare aiurea că nu au fost în situație de risc doar pentru a primi bani. În acest moment, donatorii sunt voluntari care vor să ajute și nu au niciun motiv să mintă în chestionar. La nivel european este deja criticat că se dă un bon de masă, sunt curioaasă care va fi reacția când se va afla că se discută donarea contra cost.

   Deci pe lângă că se mărește riscul de a colecta și distribui sânge infectat cu diverse, o să fin iar băgați la categoria barbari.

  • Firea tranzactioneaza sange si se plaseaza astfel in randul traficantilor de organe.
   Singura diferenta e ca tariful e publicat si ca beneficiarul este cunoscut: psd-firea pentru primar general.
   Problema nu a fost de loc, pana acum de bani. Donatori au fost mai multi decat a avut „sistemul” capacitate de a colecta.
   Javra asta nu stie sau se face, ca pentru donatorii de sange VOLUNTARI – fara legatura cu pandele – bonurile de masa si celelalte compensatii de valoare modica aveau ca scop concret sa ajute donatorul sa se puna pe picioare dupa ceva ce echivaleaza cu o hemoragie puternica.
   Sa transformi voluntariatul in comert dupa ce s-a tot discutat ca nu se colecteaza atat cat sunt oamenii dispusi sa dea e o marsavie degradanta.
   Nu mai vorbim ca nici macar nu da de la ea…

 2. Banii sunt imorali!? Bravo USR! Aici se vede clar ce doctrina de fatatalai utopici aveți, exact că frații voștri de la demos.

  • Pentru 1000 Euro se gasesc destui care sa se imbolnaveasca special in ideea ca dupa vor dona pentru banii respectivi. De aceea e imoral si de aceea donatul in sine este un act de voluntariat si nu este remunerat.

  • Asta ai inteles? Nu banii sunt imorali ci oamenii care vor sa plateasca cu bani o fapta buna pe care o faci din constiinta sau din suflet. Chiar, cat costa un suflet?

  • Ti-ai pus vreodata intrebarea de ce e interzis in toata lumea (civilizata) sa recompensezi un trasplant de organe sau o adoptie?

  • si donarea de sange e stimulata financiar, bonuri de masa, zi libera

  • @Dan, e atat de stimulata donarea de sange incat in fiecare zi sunt apeluri pentru donare.
   Daca se dadea 1000Eur la donarea de sange, deja era sistem de pile ca ar fi fost coada prea mare la centru de donare.
   Cati nesabuiti nu o sa caute sa se infecteze pentru a deveni eligibili pentru donare de plasma hiperimuna? De aceea nu se stimuleaza financiar donarea de sange, de organe.
   Si pana la urma credeti ca Firea nu are interes electoral in aceasta noua spaga din bani publici?

 3. Donatorii sa fie stimulați cu ceapa și cartofi și un sex in grup…..

  • Hai ca aduc eu cartofii și ceapa…

   Unde e simțul acela civic? Sa ajuți necondiționat la salvarea de vieți.

 4. Nu este prima oara , cand Primarul general incearca sa-si cumpere voturi.

 5. Din ce conturi scoate banii, ca parca erau blocate

 6. Nu e singura aiureala a doamnei.
  Reamintesc cateva:
  Concursul de balcoane
  Spatiu verde pe statiile de transport in comun
  Campania pentru tichete de transport in comun
  pentru pensionari

 7. Vă citesc imediat reacțiile, lăsând la o parte că acestea sunt determinate de faptul că sunteți fani USR. E cineva capabil sa exemplifice cu un singur eveniment in care aceasta solidaritate sociala pe tip voluntariat a funcționat fix in Romania.

  Și nu vorbiți, de Colectiv, că au ieșit oameni în stradă nu a ajut pratic pe nimeni ars de viu. Ok? Doar s-a schimbat un guvern.

  • Fix un exemplu: fosta colega bolnava de leucemie, donatori de sange care s-au mobilizat si au ajutat-o chiar daca nu o cunosteau personal ci doar prietena prietenei unui prieten. Solidaritatea sociala exista, chiar daca nu apare cu litere mari in media.

  • Exemplu: „Let’s do it Romania” – Ziua Nationala a Curateniei, care are loc de cativa ani deja și la fiecare editie se strang sute de tone de deseuri in toata tara pe baza de voluntariat.

   1000 Eur este o remuneratie mult prea mare ca va atrage donatori de ocazie pentru care scopul nu e sa ajute, ci sa ia banii.

 8. Săraca, fata asta Ciceala, parcă mi-e milă de ea! De fapt, nu, nu, nu mi-e, mă înșelau sentimentele!

 9. La paţachina asta totul e pe bani…

 10. Bateti campii! A avut succes programul ei! Restul sunt vorbe in vant! A adus nenumarati donatori prin acest program! Asta este important!!!