G4Media.ro

Chișinăul vrea să integreze economic Transnistria până în 2030

Foto: NovostiPMR

Chișinăul vrea să integreze economic Transnistria până în 2030

Guvernul își propune să integreze economic regiunea transnistreană în cadrul Rwpublicii Moldova până în 2030, a declarat vicepremierul moldovean pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, citat de deschide.md

”Un Guvern își pune sarcini, nu pronosticuri. Și sarcinile pe care ni le punem noi sunt ca, cel puțin până în 2030, cu regiunea transnistreană să fie încheiat dacă nu procesul politic de reglementare, cel puțin la nivel economic regiunea să fie practic integrată într-un spațiu vamal, fiscal, monetar cu malul drept. Asta înseamnă mai mult de jumătate din procesul propriu-zis de integrare, pentru că orice proces de reintegrare are mai multe componente, inclusiv componenta economică, care este de bază” a declarat Serebrian.

Vicepremierul pentru Reintegrare a dat exemplul reunificării celor două Germanii, în cazul cărora primul pas a fost cel economic, nu pasul politic.

”S-a introdus marca germană pe teritoriul RDG, s-a creat un spațiu vamal comun, s-au pornit mecanismele de integrare economică. Deci asta a precedat, de fapt, mecanismul de reintegrare politică și în cazul nostru avem aceeași idee” a subliniat oficialul.

Potrivit acestuia, există opțiuni și păreri diferite legate de viteza cu care Chișinăul trebuie să înainteze, pentru că și acești pași trebuie pregătiți foarte bine și meticulos ca să nu fie contra-productivi. În orice caz, autoritățile R. Moldova se vor consulta în permanență cu partenerii externi cu privire la acțiunile pe care le vor întreprinde în vederea reintegrării economice a regiunii transnistrene.

”Domeniul economic este un domeniu foarte sensibil și s-ar putea să dorim să facem un lucru bun și, prin ricoșeu sau ca un efect al bumerangului, să ne pomenim cu o problemă mai mare dacă pașii nu sunt bine coordonați, bine chibzuiți. Acum, desigur că orice pas pe care îl vom întreprinde în direcția reintegrării va trebui să fie consultat mai atent și cu partenerii noștri externi. Avem o datorie și politică, și morală să discutăm cu partenerii noștri de la Bruxelles, în primul rând” a conchis Serebrian. 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...