G4Media.ro

China va oferi Australiei doi noi panda uriaşi. Wang Wang şi Fu…

Sursa foto: zoobeauval.com

China va oferi Australiei doi noi panda uriaşi. Wang Wang şi Fu Ni revin în China după 15 ani

China va oferi Australiei noi urşi panda uriaşi, simboluri ale prieteniei diplomatice a Beijingului, pentru a înlocui perechea de urşi al căror contract de împrumut urmează să expire, a anunţat, duminică, premierul chinez, citat de AFP, transmite News.ro.

Din 2009, grădina zoologică din Adelaide, în sudul Australiei, găzduieşte doi panda giganţi trimişi de Beijing, Wang Wang şi Fu Ni, o practică cunoscută şi sub numele de „diplomaţia panda”.

Pentru China, diplomaţia panda este o formă de „soft power”, o strategie de influenţă în relaţiile internaţionale.

Beijingul semnează acorduri de împrumut pentru panda cu grădini zoologice străine care, dacă aceştia nasc, trebuie în general să trimită puii înapoi câţiva ani mai târziu pentru a se alătura programului de reproducere al ţării.

Când acordul de împrumut cu Canberra a expirat în acest an, cei doi panda uriaşi încredinţaţi Grădinii Zoologice din Adelaide încă nu dăduseră naştere niciunui ursuleţ.

Naşterea urşilor panda este un eveniment rar: aceste animale au capacitatea, rară în regnul animal, de a opri dezvoltarea fătului dacă se consideră că perioada nu este favorabilă pentru a da naştere. Aceasta este cunoscută sub numele de perioada de „diapoză”.

„Wang Wang şi Fu Ni au fost departe de casă timp de 15 ani. Cred că le-a fost foarte dor de casă, aşa că se vor întoarce în China înainte de sfârşitul anului”, a declarat premierul chinez Li Qiang la grădina zoologică din Adelaide, prima oprire din călătoria sa în Australia, unde înaltul oficial chinez a ajuns sâmbătă.

„Dar ceea ce pot să vă spun este că vă vom oferi o nouă pereche de panda la fel de frumoşi, fermecători şi adorabili cât mai curând posibil”, a dat asigurări Li, adăugând că Beijingul va înainta o listă de candidaţi către Canberra.

„Este un lucru bun pentru economie, pentru locurile de muncă din Australia de Sud, pentru turism şi este un simbol al bunăvoinţei, iar noi vă mulţumim pentru asta”, a declarat ministrul australian de externe, Penny Wong.

Potrivit WWF, o organizaţie care se ocupă de protecţia mediului, au mai rămas aproximativ 1.860 de urşi panda uriaşi, în special în pădurile de bambus din regiunile muntoase ale Chinei.

Datorită programelor de conservare, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a scos panda din categoria „pe cale de dispariţie” la sfârşitul anului 2016. Cu toate acestea, este în continuare inclus pe lista sa roşie a speciilor ameninţate ca specie vulnerabilă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...