G4Media.ro

China și SUA organizează exerciții militare rivale în disputata Mare a Chinei…

Sursa foto: Twitter / U.S. Navy

China și SUA organizează exerciții militare rivale în disputata Mare a Chinei de Sud

China a prezentat joi avioane de vânătoare care au tras rachete în Marea Chinei de Sud, în timp ce a organizat exerciții militare rivale cu Statele Unite în apele intens disputate, notază France24.

Exercițiile au loc după confruntările tensionate dintre Beijing și Manila în recifele disputate, în urma cărora nave ale celor două țări s-au ciocnit, iar nave chinezești au aruncat cu tunuri de apă în ambarcațiunile filipineze.

Luna trecută, China și-a exprimat frustrarea și furia tot mai mari față de tacticile neașteptat de îndrăznețe ale Filipinelor, avertizându-și vecinul să dea dovadă de „prudență”.

Iar imaginile difuzate joi de televiziunea de stat CCTV și de armata chineză au arătat ceea ce au numit „exerciții cu focuri reale” care au avut loc deasupra mării.

O înregistrare video, transmisă de Comandamentul teatrului de sud al armatei chineze, arată avioane care decolează și lansează rachete care apoi lovesc ținte.

Nici presa de stat, nici armata nu au precizat când a fost făcută înregistrarea, ci doar că aceasta a avut loc recent.

Dar publicarea acesteia a avut loc la o zi după ce China a anunțat o desfășurare a marinei și a forțelor sale aeriene în Marea Chinei de Sud miercuri și joi.

Exercițiile au coincis cu un exercițiu comun de două zile între SUA și Filipine în apele disputate, la care a participat un grup de atac al portavioanelor condus de USS Carl Vinson.

SUA au declarat că exercițiile vor „spori capacitatea noastră de a ne coordona în ceea ce privește cunoașterea domeniului maritim și alte interese de securitate comune”.

Șeful afacerilor publice al Forțelor Armate ale Filipinelor, Xerxes Trinidad, a declarat joi pentru AFP că acestea au avut loc între Recto Bank și Scarborough Shoal, unde au avut loc ciocniri luna trecută.

Beijingul le-a condamnat ca fiind „activități militare provocatoare” menite să „își etaleze puterea militară”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...