G4Media.ro

China și Statele Unite “nu mai respectă regulile comerțului”: Emmanuel Macron vrea…

sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

China și Statele Unite “nu mai respectă regulile comerțului”: Emmanuel Macron vrea o Europa mai puțin “naivă”

Președintele francez Emmanuel Macron a cerut joi o „revizuire” a politicii comerciale a UE pentru a apăra interesele europene, acuzând atât China, cât și Statele Unite că nu mai respectă regulile comerțului mondial, transmite agenția AFP.

„Cele două mari puteri internaționale au decis să nu mai respecte regulile comerțului mondial”, a afirmat Emmanuel Macron, în timpul unui discurs despre Europa susținut la Sorbona.

Acesta a acuzat cele două mari puteri economice mondiale că “schimbă regulile jocului” și că recurg la “supra-subvenționare”.

Confruntat cu aceste noi practici comerciale, Macron a spus că se teme că Europa va deveni mai săracă. Pentru a-și ilustra punctul de vedere, președintele a folosit exemplul american: „Produsul intern brut pe cap de locuitor în Statele Unite a crescut cu aproape 60% între 1993 și 2022, în timp ce în Europa a crescut cu mai puțin de 30%”.

„Riscul este ca Europa să rămână în urmă”, a avertizat Emmanuel Macron.

Președintele a atacat în special Statele Unite și Inflation Reduction Act, acuzând prima putere economică mondială că urmează exemplul Chinei, subvenționându-și industriile.

O Europă mai puțin „naivă”

În acest context, Emmanuel Macron a cerut o serie de schimbări. Președintele dorește „să ne revizuim modelul de creștere, deoarece regulile jocului s-au schimbat”.

„Nu putem avea în mod sustenabil cele mai exigente standarde sociale și de mediu, să investim mai puțin decât concurenții noștri, să avem o politică comercială mai naivă decât ei și să credem că vom continua să creăm locuri de muncă”.

Prin urmare, șeful statului a făcut apel la o „revizuire” a politicii comerciale europene „apărând în același timp interesele noastre”. „Nu poate funcționa dacă suntem singurii din lume care respectăm regulile comerciale așa cum au fost scrise acum 15 ani, dacă chinezii și americanii nu le mai respectă subvenționând sectoare critice”, a subliniat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Toți sprijină sectorul privat, comuniștii noștri cresc taxele și impozitele