G4Media.ro

China respinge și cataloghează drept „defăimare iresponsabilă” afirmațiile NASA prin care acuză…

Sursa foto: Twitter / Zhao Lijian

China respinge și cataloghează drept „defăimare iresponsabilă” afirmațiile NASA prin care acuză Beijingul că vrea „să preia controlul” asupra Lunii

China a catalogat drept „o defăimare iresponsabilă” un avertisment lansat de directorul NASA, potrivit căruia statul asiatic ar putea „să preia controlul” asupra Lunii ca parte a programului său militar, şi afirmă că a militat întotdeauna pentru construirea unei comunităţi de naţiuni în spaţiul cosmic, informează Reuters, citată de Agerpres.

China şi-a accelerat programul spaţial în ultimul deceniu, concentrându-se pe explorarea Lunii. China a reuşit prima sa asolizare fără echipaj uman în 2013 şi intenţionează să lanseze rachete suficient de puternice pentru a trimite astronauţi pe Lună spre sfârşitul acestui deceniu.

„Trebuie să fim foarte îngrijoraţi de posibilitatea ca astronauţii din China să asolizeze pe Lună şi să spună: ‘Este a noastră de acum înainte, voi nu aveţi ce căuta aici'”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson, într-un interviu pentru cotidianul german Bild, publicat sâmbătă.

Directorul agenţiei spaţiale americane a mai spus că programul spaţial al Chinei este unul militar şi că ţara asiatică „a furat” idei şi tehnologie de la alte ţări.

„Nu este pentru prima oară când directorul Administraţiei Naţionale Aeronautice şi Spaţiale din Statele Unite a ignorat faptele şi a vorbit într-o manieră iresponsabilă despre China”, a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

„Partea americană şi-a construit în mod constant o campanie de defăimare a operaţiunilor normale şi rezonabile pe care China le desfăşoară în spaţiul cosmic, iar China se opune cu fermitate unor remarci atât de iresponsabile”, a adăugat oficialul chinez.

China a promovat întotdeauna ideea construirii unui viitor comun pentru omenire în spaţiul cosmic şi s-a opus militarizării acestuia, precum şi unei curse a înarmării în spaţiu, a mai spus el.

NASA, prin programul său spaţial Artemis, intenţionează să trimită o misiune cu echipaj uman pe orbita Lunii în 2024 şi doreşte ca unul dintre echipajele sale de astronauţi să asolizeze în proximitatea polului sudic al Lunii până în 2025.

La rândul ei, China plănuieşte să trimită misiuni fără echipaj uman spre polul sudic lunar înainte de sfârşitul acestui deceniu.

Sursa foto: Twitter / Zhao Lijian

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Chinezoii sugatorii de chiloti marca Xi sa ne lase ca avem treaba….

  • NASA este anunțata ca oamenii lui xi au început sa vopsească luna în rosu. Cum treaba era mai de durata, șeful NASA A cerut sa fie anunțat când chinezii termina. După ceva timp, vine și anunțul, chinezii au terminat de vopsit luna în rosu. Atunci șeful NASA spune: Perfect, acum mergeți și scrieți pe ea Coca-Cola!

 2. Păi america ar fi putut avea baze pe lună, dar ei sunt prea ocupați cu justiția socială și să facă statui la îngeri, precum george floyd, jail- land walker.

 3. Pt mulți „controlul asupra lunii” este prea mult. Hai că treaba cu „vasinul faizăr” au înțeles-o dar deja e prea mult. :))

 4. evident ca este defaimatoare, China vrea controlul lumii nu a lunii!

 5. Noua trilogie Walt Disney cu jedi se va numi Moon Wars, iar personajele negative nu vor mai fi din spectrul Dark. Se vor numi Red Shanghai Lords…

 6. Lăsați chinezi sa doarmă, dacă se trezesc va fi complicat. Este o zicala a unui intelept… Europeni și Americani au trezit China. Sa vedem dacă cineva din zilele noastre mai poate sa o adorma… spor la cumpărături din China…

 7. Voi și noi. nu sintem in stare sa curățim rahatul din curțile și viața noastră, dar avem grijă ce face China,ce ocupă unui

 8. Dacă americanii au zis asta înseamnă că au ei ceva informații. Aduceți-vă aminte că au avizat de mai multe ori că Putler va invada Ucraina și nimeni nu a crezut.

 9. Hotul striga hoții. Adică noi am fost primii pe luna, alții ce mai căuta acolo. El zice de chinezi și ei vor sa trimita oameni pe luna. Au terminat cu rușii și încep cu chinezii? Ăștia când nu mai au subiecte de propaganda inventează. A fost daeh, creat de ei, a fost covid inventat de ei, acum sun rușii și mâine sunt chinezii pe luna. Bai băieți mai faceți și ceva util nu numai propaganda și furaciuni.

  • gorane, fă și tu ceva util, nu mai propaga mizerii rusești p-aici!