G4Media.ro

China prezintă un câine-robot cu o pușcă automată montată pe spate

Captura YouTube, CCTV

China prezintă un câine-robot cu o pușcă automată montată pe spate

În timpul unor exerciții militare recente cu Cambodgia, armata chineză a prezentat un câine robot cu o pușcă automată montată pe spate, transformând practic cel mai bun prieten (electronic) al omului într-o mașină de ucis, potrivit CNN.

„Poate servi ca un nou membru în operațiunile noastre de luptă urbană, înlocuindu-i pe membrii noștri (umani) pentru a efectua recunoașteri și a identifica (inamicul) și a lovi ținta”, spune un soldat identificat ca fiind Chen Wei într-un videoclip al televiziunii de stat CCTV.

 

 

Videoclipul de două minute realizat în timpul exercițiului China-Cambodgia „Golden Dragon 2024” arată, de asemenea, cum câinele robot merge, sare, se culcă și se deplasează înapoi sub controlul unui operator de la distanță.

Într-un exercițiu, robotul care trage cu pușca conduce o unitate de infanterie într-o clădire.

Ultima parte a videoclipului arată, de asemenea, o pușcă automată montată sub o dronă aeriană cu șase rotoare, ilustrând ceea ce, potrivit videoclipului, reprezintă „varietatea de echipamente inteligente fără pilot” ale Chinei.

Utilizarea militară a câinilor roboți – și, bineînțeles, a dronelor aeriene de mici dimensiuni – nu este ceva nou. Un videoclip al CCTV de anul trecut a evidențiat, de asemenea, câinii electronici chinezi înarmați cu puști, în cadrul unui exercițiu comun la care au participat armatele chineză, cambodgiană, lao, malaeziană, thailandeză și vietnameză, desfășurat în China în noiembrie anul trecut.

În 2020, Forțele Aeriene ale SUA au demonstrat modul în care au folosit câini robotizați ca o verigă în cadrul sistemului său avansat de gestionare a luptei (ABMS), care utilizează inteligența artificială și analiza rapidă a datelor pentru a detecta și contracara amenințările la adresa resurselor militare americane.

Iar de la invazia rusă în Ucraina în 2022, dronele au devenit un loc comun pe câmpul de luptă, pe uscat, pe mare și în aer, vehiculele ieftine controlate de la distanță fiind capabile să doboare mașini militare sofisticate, precum tancuri și chiar nave de război.

Abilitățile letale ale dronelor observate pe câmpurile de luptă din Ucraina au arătat capacitățile acestor arme care permite forțelor militare cu bugete de apărare mici să concureze cu inamici substanțial mai bine înarmați și finanțați.

China este unul dintre principalii exportatori de drone din lume, dar anul trecut Ministerul Comerțului a impus controale la exportul de tehnologie pentru drone, invocând necesitatea de a „proteja securitatea și interesele naționale”.

Potrivit publicației de stat Global Times, prezența câinilor roboți la exercițiile cu militari străini indică un stadiu avansat de dezvoltare.

„De obicei, un echipament nou nu va fi adus la un exercițiu comun cu o altă țară, așa că acești câini roboți trebuie să fi atins un anumit nivel de maturitate tehnică”, a declarat un expert anonim citat de Global Times.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Si armata romana a prezentat acelasi echipament anul asta in parcul carol eveniment cu public de ziua fortelor armate terestre. Nimeni nu părea șocat.

  2. ce bine seamana robotul caine cu cel dezvoltat de Boston Dynamics, la care lucreaza de vreo 20 ani

  3. Daca a vazut cineva serialul Fox Networks din 2019 War of the Worlds , o sa vada o asemanare izbitoare cu „mecanicii” din povestea aia creepie.

  4. Ce penibili sunt galbejitii. Robotii lor sunt la fel de buni ca mitralierle care nimeresc orice numai tinta nu 😆 doar dati un search „chinese riffle aim reddit” 😆