G4Media.ro

China: Președintele Xi Jinping urmează să definească reunificarea cu Taiwanul, ca obiectiv…

sursa foto: GREG BAKER / AFP

China: Președintele Xi Jinping urmează să definească reunificarea cu Taiwanul, ca obiectiv pe termen lung al Partidului Comunist Chinez

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, urmează să definească reunificarea cu Taiwanul ca obiectiv pe termen lung al Partidului Comunist Chinez (PCC) cu ocazia Congresului care va începe în 16 octombrie, afirmă surse de la Beijing ale agenţiei Kyodo, conform Agerpres.

Potrivit unor informaţii provenite din rândurile partidului şi ale guvernului, există un plan conform căruia Xi va declara că reunificarea este indispensabilă pentru „marea reîntinerire a naţiunii chineze”, care ar trebui să aibă loc în prima jumătate a acestui secol.

Din partea Congresului, care are loc o dată la cinci ani, se aşteaptă să îi acorde lui Xi al treilea mandat consecutiv la conducerea Chinei. Limita de două mandate a fost eliminată din Constituţia chineză în 2018, deschizându-i calea preşedintelui pentru păstrarea pe viaţă a funcţiei.

Agenţia Kyodo apreciază că liderul de la Beijing va folosi reunificarea ca justificare a unei perioade mai îndelungate în fruntea statului şi a PCC.

La Congresul anterior, în 2017, preşedintele afirmase că anexarea Taiwanului, independent de facto din 1949, este una din sarcinile istorice ale Partidului Comunist, însă nu prezentase un program detaliat în acest sens.

Beijingul consideră Taiwanul o provincie rebelă a Chinei şi nu exclude recurgerea la forţă pentru reunificare.

Relaţiile Chinei cu guvernul de la Taipei s-au înrăutăţit din 2016, când Tsai Ing-wen, reprezentantă a Partidului Democratic Progresist, a fost aleasă preşedintă a Taiwanului.

Raportul de activitate la Congresul din octombrie urmează să prezinte realizările lui Xi Jinping din ultimii zece ani drept „mari transformări”, arată sursele agenţiei citate. În vederea întocmirii documentului, Xi a primit încă din vară puncte de vedere ale oficialilor PCC de la nivel regional, ale instituţiilor guvernamentale şi ale forţelor armate. Versiunea finală va fi adoptată la cea de-a şaptea plenară a celui de-al 19-lea Comitet Central al Partidului, convocată în 9 octombrie la Beijing.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Chinezul a invatat să pescuiască și războiul acesta i-a dat de înțeles că trebuie să aibe răbdare.S-ar putea,ca peste cativa ani,să apară posibilitatea unui targ. Oricum a venit la fix această decizie.

 2. Vladimir Pangolin doreste un referendum în Taiwan roc dar are o problema, luna viitoare va avea loc ultimul congres al comuniștilor chinezi. Ca și în România, crema Chinei o sa se redistribuie intre mai multe partide.

 3. Statele Unite ar putea recunoaște indepedenta Taiwanului ca răspuns la „referendumurile” lui Putler din teritoriile ocupate în Ucraina.

  • Sau ar putea să sooga paulae, scârbele americane și toți sclavii lor.

  • AURicã .. chillax,go read some rusian propaganda,watch some pictures with Putler & co,drink some vodka and whatever u neo bolshevik people do .. to release some steam 🇷🇺👹

 4. reunificare cu forta, un fel de siluire/viol.

 5. Pai sa se uneasca cu Taiwanul cand o sa ne unim noi cu Moldova Si Bucovina de la Ukrainieni :)))

 6. China trebuie să dezanifice Taiwania!

 7. Si porcii de comunisti chinezi ce au de gand cu Tibetul ? Ca nu a fost al Chinei si nici locuit vreodata de „ceva” chinezi ? Dar teritoriul musulmanilor uiguri – tinuti in SCLAVIE ? pAI xI – ACESTE TERITORII ilegal SI pungasesc ocupate de China COMUNISTA TREBUE DATE INAPOI LOCUITORILOR LOR !! aBIA DUPA RETROCEDARE SE VA PUTEA ANALIZA CEREREA OASTRA DE UNIRE CU tAIWAN – car nu a fost – IN TOATA ISTORI – sun stapanire chineza DECAT 7 sau 8 ANI !! Lepadaturi comunit-IMPERIALISTA – asta sunteti voi China COMUNISTA !