G4Media.ro

China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care acuză comportamentul militar „provocator”…

Sursa foto: Twitter / U.S. Navy

China lansează exerciții militare în jurul Taiwanului, care acuză comportamentul militar „provocator” al Beijingului

Armata taiwaneză și-a mobilizat forțele după ce China a lansat joi două zile de exerciții militare în jurul insulei, ca răspuns la „acte separatiste”, transmite agenția Reuters.

Exercițiile, organizate în strâmtoarea Taiwan și în jurul insulelor controlate de Taiwan în largul coastelor chineze, au loc la trei zile după ce Lai Ching-te a fost învestit în funcția de președinte al Taiwanului pentru un mandat de patru ani.

China, care consideră Taiwanul o provincie rebelă, nu a exclus niciodată utilizarea forței pentru a readuce insula în sânul său și nu vede cu ochi buni victoria în alegeri a lui Lai Ching-te, care este la fel de pro-independență ca și fostul președinte, Tsai Ing-wen.

Lai Ching-te, care consideră că doar poporul taiwanez ar trebui să își decidă propriul viitor, a propus în trecut un dialog cu China, fără succes.

Exercițiile militare chineze, la care participă armata, marina, aviația și forțele de rachete, au început în jurul Taiwanului joi la ora 07:45 (miercuri la 23:45 GMT), a anunțat Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Populare de Eliberare.

Exercițiile se concentrează pe patrulări comune de pregătire pentru luptă maritimă și aeriană, lovituri de precizie asupra unor ținte cheie și operațiuni integrate pentru a testa „capacitățile reale de luptă” ale forțelor, a precizat armata chineză.

„Este, de asemenea, o pedeapsă pentru actele separatiste ale forțelor de independență din Taiwan și un avertisment sever împotriva interferențelor și provocărilor din partea forțelor externe”, a adăugat ea.

Taiwanul a acuzat un comportament militar „provocator” din partea Chinei.

„Este regretabil să vedem cum China adoptă un comportament militar unilateral și provocator care amenință democrația și libertatea Taiwanului, precum și pacea și stabilitatea regională”, a declarat Karen Kuo, purtătorul de cuvânt al președinției taiwaneze, într-un comunicat. „În fața provocărilor și amenințărilor externe, vom continua să apărăm democrația”, a subliniat ea.

Ministerul Apărării din Taiwan a condamnat exercițiile militare chineze și a declarat că și-a trimis forțele în jurul insulei.

„Lansarea exercițiilor militare nu numai că nu contribuie la pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, dar evidențiază și mentalitatea militaristă (a Chinei)”, a declarat ministerul.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...