G4Media.ro

China furnizează Rusiei echipamente letale pentru a fi folosite în Ucraina, susţine…

Sursa foto: Kremlin.ru

China furnizează Rusiei echipamente letale pentru a fi folosite în Ucraina, susţine Londra

China furnizează Rusiei ajutor letal pentru a fi utilizat în războiul dus de Moscova în Ucraina, a declarat miercuri ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, sugerând că serviciile de informaţii ale Marii Britanii şi SUA contrazic încercările anterioare ale Beijingului de a se prezenta ca o influenţă moderatoare asupra Moscovei, informează DPA, conform Agerpres.

Într-un discurs susţinut miercuri la Conferinţa de Apărare de la Londra, Shapps s-a referit la colaborarea Chinei cu Rusia, îndemnând NATO „să se trezească” şi să sporească cheltuielile pentru apărare la nivelul întregii alianţe.

„Astăzi pot dezvălui că avem dovezi că Rusia şi China colaborează în ceea ce priveşte echipamentele de luptă care urmează să fie utilizate în Ucraina”, a afirmat ministrul britanic al apărării.

„Serviciile secrete militare din SUA şi Marea Britanie pot dezvălui că ajutor letal zboară acum din China către Rusia, iar apoi în Ucraina”, a insistat Shapps.

„Această vizită recentă (a lui Vladimir Putin în China) pe care am văzut-o, creşterea, cred, cu 64% a schimburilor comerciale între cele două ţări, relevă de fapt că există o relaţie mult mai profundă” între Moscova şi Beijing, a afirmat Grant Shapps.

„Există informaţii noi care mă determină să pot declasifica şi dezvălui acest fapt astăzi. Cred că este destul de semnificativ”, a remarcat el.

În discursul său, ministrul britanic al apărării a subliniat că statele democratice trebuie să pledeze „fără rezerve” pentru libertăţile care depind de ordinea internaţională, ceea ce înseamnă că „avem nevoie de mai mulţi aliaţi şi parteneri” în întreaga lume.

„A venit timpul ca lumea să se trezească. Ceea ce înseamnă transpunerea acestui moment în planuri şi capacităţi concrete. Şi asta începe cu punerea bazelor pentru o creştere la nivelul întregii alianţe a cheltuielilor pentru disuasiunea noastră colectivă”, a spus el.

Declaraţiile ministrului britanic survin după ce preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul său rus Vladimir Putin au făcut o demonstraţie puternică de unitate în timpul unei întâlniri la Beijing la începutul acestei luni, care a fost urmărită îndeaproape de capitalele occidentale.

Preşedintele chinez a afirmat că ar trebui să existe o „soluţie politică” la conflictul din Ucraina, fără a oferi vreun detaliu, în pofida apelurilor, inclusiv din partea Downing Street, pentru ca el să îndemne Rusia să „înceteze războiul său ilegal” în ţara vecină.

Beijingul este un aliat-cheie al lui Putin, privit în general ca un „paria” după ce a ordonat invazia în 2022.

China continuă să furnizeze componente-cheie de care Kremlinul are nevoie pentru maşina sa de război, iar achiziţiile sale de petrol şi gaze din Rusia au contribuit la stimularea economiei ruse.

Intervenţia lui Shapps vine după ce Julianne Smith, ambasadoarea SUA la NATO, a declarat că Beijingul continuă să vândă Moscovei bunuri precum tehnologie pentru drone şi ingrediente pentru praf de puşcă.

Este cel mai recent episod în accentuarea tensiunilor între China, SUA şi Marea Britanie, care a acuzat Beijingul, la începutul acestei luni, de o serie de atacuri cibernetice care au vizat milioane de persoane în ţări occidentale.

Într-un interviu acordat publicaţiei Politico, ambasadoarea SUA la NATO a declarat că „RPC (Republica Populară Chineză) nu poate pretinde că este complet neutră în acest caz”.

„Ei aleg, de fapt, o tabără”, a adăugat ea, referindu-se la războiul dus de Rusia în Ucraina.

„Dacă nu ar fi furnizat unele dintre aceste componente, sau acest sprijin material, Rusia ar fi într-o situaţie foarte diferită şi ar avea probleme în a continua unele dintre aceste acte de agresiune”, a subliniat Julianne Smith, citată de DPA.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Deci UK stie ca China transfera/ar transfera.. (am citit pe cnn ca nu e deloc clar ca au facut asta, inca), iar Franta si Germania isi continua afacerile. Si ne mai intrebam de ce intarzie totul pentru Ucraina? La. Summitul ala de Pace daca China lipseste e nasol, daca insa merge, chiar si printr un reprezentant mic conteaza enorm.

  2. Blocați afacerile cu dictaturile și vor pierde razboiul! UE, UK si SUA sustin China si deci si Rusia să le atace pe UE, UK și China!

  3. Tocmai din cauza razboiului din Ucraina si a sanctiunilor aplicate Rusiei,China plateste preturi penibile pentru resursele mujicilor,deci nu cred ca e prea interesata de incheierea conflictului. Vinde arme si tehnologie la suprapret catre Rusia si cumpara resurse sub pretul de productie,iar pe termen lung poate lua si niste teritorii de la Rusia rablagita de razboi.