G4Media.ro

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de „xenofobie”

Sursa foto: © Tanita Chunsiripongpann | Dreamstime.com

China denunţă ipocrizia lui Biden, care a acuzat Beijingul de „xenofobie”

China l-a acuzat joi pe Joe Biden de ipocrizie, la o zi după ce preşedintele american a acuzat autorităţile gigantului asiatic că sunt „xenofobe” şi „trişează” în comerţul global cu oţel, relatează AFP, transmite Agerpres.

„Aş vrea să-l întreb: Vorbiţi despre China sau Statele Unite?”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lin Jian, într-o conferinţă de presă obişnuită.

El a fost întrebat despre declaraţiile făcute de liderul de la Casa Albă cu o zi înainte, în timpul unei deplasări de campanie în statul american Pennsylvania.

Joe Biden a acuzat Beijingul că „trişează” în comerţul global cu oţel, aducându-le prejudicii producătorilor americani şi angajaţilor acestora. Un electorat cheie pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, unde liderul democrat se va confrunta cu fostul preşedinte republican Donald Trump.

„Sunt xenofobi”, a spus Biden despre China într-un discurs la sediul Sindicatului Metalurgiştilor (USW) din Pittsburgh, capitala istorică a oţelului din SUA.

Preşedintele democrat a deplâns faptul că firmele siderurgice chineze „nu trebuie să-şi facă griji cu privire la obţinerea unui profit, deoarece guvernul chinez le subvenţionează puternic”.

„Nu concurează, trişează. Şi am văzut pagubele aici, în America”, a spus el.

„Nu caut o confruntare cu China, vreau competiţie, dar o concurenţă loială”, a mai afirmat Biden, dând asigurări că nu va exista un „război comercial” cu Beijingul.

Preşedintele american a anunţat, de asemenea, miercuri că doreşte să tripleze tarifele vamale pentru oţelul şi aluminiul din China.

„Am cerut întotdeauna Statelor Unite să respecte sincer principiile concurenţei loiale, să respecte regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) şi să pună capăt imediat măsurilor protecţioniste împotriva Chinei”, a reacţionat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lin Jian.

„China va lua toate măsurile necesare pentru a-şi proteja drepturile legitime”, a spus el, fără a preciza care sunt acestea.

Remarcile lui Joe Biden vin într-un context de rivalitate dură cu China, în ciuda relansării dialogului dintre cele două ţări.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Una nu exclude pe alta, draga Partid Comunist Chinez, si chiar amândouă sunt reale. Oricum, penibila reacția ministrului chinez de externe, ca un copil de clasa a IIa când e prins ca trișează.

  2. Comuniștii și corectitudinea în relațiile cu alții ? Să râzi sau să plângi ?