G4Media.ro

China avertizează că va lua „contramăsuri” după ce SUA a aprobat vânzări…

Sursa foto: Hector RETAMAL / AFP

China avertizează că va lua „contramăsuri” după ce SUA a aprobat vânzări de arme de 1,1 miliarde de dolari către Taiwan

China a avertizat Statele Unite că va lua „contramăsuri” după ce administrația Biden a aprobat vânzări de arme în valoare de peste 1,1 miliarde de dolari către Taiwan, informează CNN.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze, Liu Pengyu, a declarat sâmbătă că China se opune „cu fermitate” acestor vânzări, care „pun în pericol grav relațiile dintre China și SUA și pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, și a cerut Washingtonului să le „revoce imediat”.

Comentariile lui Liu pe Twitter au fost făcute după ce, vineri, administrația Biden a notificat în mod oficial Congresul cu privire la vânzările propuse, care includ până la 60 de rachete anti-navă și până la 100 de rachete aer-aer.

Departamentul de Stat a declarat că vânzările sunt în conformitate cu o politică americană de lungă durată de a furniza arme defensive insulei și a descris „furnizarea rapidă” a acestor arme ca fiind „esențială pentru securitatea Taiwanului”.

Cu toate acestea, China a acuzat SUA că se amestecă în ceea ce consideră a fi afacerile sale interne.

Partidul Comunist Chinez revendică Taiwanul, o democrație autonomă, ca parte a teritoriului său – deși nu l-a guvernat niciodată – și a promis de mult timp să „reunifice” insula cu China continentală, prin forță dacă este necesar.

„SUA se amestecă în afacerile interne ale Chinei și subminează suveranitatea și interesele de securitate ale Chinei prin vânzarea de arme către Taiwan”, a scris Liu pe Twitter.

„Aceasta trimite semnale greșite forțelor separatiste de „independență a Taiwanului” și periclitează grav relațiile dintre China și SUA, precum și pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, a mai spus Liu.

El a făcut apel la SUA să „își onoreze angajamentele față de principiul „o singură Chină”” și și-a încheiat seria de tweet-uri spunând că Taiwanul este „o parte inalienabilă a teritoriului chinez” și a avertizat că China va „lua în mod hotărât contramăsuri legitime și necesare”.

Tensiunile dintre SUA și China au crescut de când președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul luna trecută.

China a avertizat-o pe Pelosi să nu facă această călătorie și a răspuns ordonând exerciții militare de câteva zile în jurul insulei după ce aceasta a plecat.

Taiwanul a declarat sâmbătă că „salută călduros” cele mai recente vânzări de arme și a mulțumit guvernului american pentru că „continuă să își pună în aplicare angajamentele de securitate față de Taiwan”.

„Ca răspuns la recentele provocări militare continue ale Chinei și la modificările unilaterale ale status quo-ului și la crearea de crize, determinarea Taiwanului de a se apăra este extrem de fermă”, a declarat sâmbătă Ministerul de Externe din Taiwan într-un comunicat.

„Acest lot de vânzări de armament include un număr mare de diferite tipuri de rachete care sunt necesare pentru a consolida autoapărarea Taiwanului, ceea ce demonstrează pe deplin că marea importanță pe care guvernul SUA o acordă nevoilor de apărare ale Taiwanului, ajutând țara noastră să obțină echipamentele necesare pentru apărare în timp util și să își îmbunătățească capacitățile naționale de apărare.”

Într-un incident care a subliniat tensiunile sporite, armata taiwaneză a doborât joi o dronă care plutea deasupra unuia dintre avanposturile insulei sale, chiar în largul coastelor chineze.

Cu o zi mai devreme, Taiwanul a declarat că a avertizat dronele care planau deasupra a trei dintre insulele pe care le ocupă în largul coastei orașului portuar chinez Xiamen.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

  1. Iarasi strarneste ciocolata sa puta…. Bastarzi Americani numai fitile de razboi stiu sa aprinda la fiecare mandat. Acu au bagat in ciocolata si pe noi UE de este mai mare dolaru Ca Euro….au evitat colapsu bagandune pe noi in ccat…

  2. Piromani iresponsabili. Sa vanda inca 1mld de arme II intereseaza, ucrainieni daca scapa de rusi vor avea datorii pentru multe generatii, lumea moare americanii indadoreaza pe altii ori factureaza.

  3. Taiwan face pypy pe China comunistă:-)) chinejii nu au ce face , doar sa latre la perete, îi bate Taiwanezii de se kk pe ei, numai să de-a foc la fitil:-)) lol

    • Nu fi cu capu in nori, asa ceva este imposibil. Se stie Ca numa Ca sa nu mori tu in caz de altercatie (razboi) dai cu tot ce ai Taiwan e o insula cu testatele din ziua de azi nu cred Ca sunt necesare 2.

  4. Puteti sa le masurati cat vreti, ca tot americanii o au mai mare. Small pp energy.

  5. Problem nu e daca vom avea razboi ci cand…

  6. Pentru cei care nu gandesc….. Singura problem la atacatori e cat sunt dispusi sa distruga… Daca rusia nu vrea sa distruga ucraina si China nu vrea sa distruga taiwanul cu alte state e alta treaba… La noi n. Ar avea problem sa traga in cernavoda si in toate centralele electric si alea de apa rand pe rand.. Sau la americani…. Acum acuzam rusu de bluff… Are rachete care merg cu 30000 pe ora Sau nu… Daca are sii americani si_o iau ca nu este nimic sa poata intercept asa ceva si nici macar minute man 3 a lor la 21000 de mii pe ora… Macel reciproc