G4Media.ro

China anunţă că a alungat distrugătorul american USS Milius din arhipelagul Paracel,…

sursa foto: Twitter/ 7th Fleet

China anunţă că a alungat distrugătorul american USS Milius din arhipelagul Paracel, în Marea Chinei de Sud/ SUA spun că este o ”minciună”

Armata chineză anunţă joi că a alungat o navă americană de război care a ”pătruns ilegal” într-un arhipelag pe care-l controlează la Marea Chinei de Sud, o versiune respinsă drept ”mincinoasă” de către Statele Unite, relatează AFP, citată de News.ro.

Acest incident intervine în contextul unei lupte pentru influenţă între Beijing şi Washington în această zonă maritimă şi al unei rivalităţi în multe alte dosare – Taiwan, TikTok, tratamentul minorităţii uigure sau comerţul.

Distrugătorul USS Milius a ”pătruns ilegal”, joi, ”fără aprobarea autorităţilor chineze”, în apele Insulelor Paracel, a anunţat într-un scurt comunicat un purtător de cuvânt al teatrului de operaţiuni de sud al armatei chineze, Tian Junli.

”Forţe navale şi aeriene au fost mobilizate pentru a urmări şi supraveghea această navă, a lansa un avertisment şi a o face să părăsească zona”, a anunţat el.

El a denunţat o manevră americană care ”compromite pacea şi stabilitatea în Marea Chinei de Sud” şi a dat asigurări că armata chineză ”rămâne de pază şi va lua toate măsurile necesare pentru a salva cu fermitate suveranitatea naţională”.

Insulele Paracel, un arhipelag situat la o distanţă egală de coastele Chinei şi Vietnamului, sunt disputate de către Beijing şi Hanoi.

Marina chineză a preluat controlul întregului arhipelag în 1974, în urma unui conflict naval.

”Declaraţia RPC (Republica Populară China) este mincinoasă”, a replicat un purtător de cuvânt al Comandamentului indo-pacific al armatei americane.

”USS Milius (…) desfăşoară operaţiuni de rutină la Marea Chinei de Sud şi nu a fost respins. Statele Unite continuă să zboare, navigheze şi opereze acolo unde le-o permite dreptul internaţional”, a subliniat el.

China afirmă că a fost prima naţiune care a descoperit şi numit insulele de la Marea Chinei de Sud, tranzitată în prezent de o mare parte a comerţului între Asia şi restul lumii.

Ea revendică, astfel, o mare parte a insulelor din această zonă maritimă.

Însă alte naţiuni riverane – Filipine, Vietnam, Malaysia, Brunei – au pretenţii concurente de suveranitate.

Fiecare dintre aceste ţări controlează mai multe insule şi atoli, în arhipelagul Spartley, mai la sud, unde au loc incidente mult mai frecvente decât în arhipelagul Paracel.

Statele Unite desfăşoară cu regularitate operaţiuni la Marea Chinei de Sud, invocând ”libertatea navigaţiei”, şi trimit în regiune nave de război cu scopul de a contesta pretenţiile chineze.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Hahaha…. sper ca i-au batut si cu nuiaua la fund pe americani… hahaha…. ce or fuma chinezoii astia ca pare bun…