G4Media.ro

Cetățenii Elveției decid dacă legalizează căsătoriile între persoanele de același sex: „Este…

Cetățenii Elveției decid dacă legalizează căsătoriile între persoanele de același sex: „Este o luptă veche de 20 de ani”

Cetățenii Elveției decid duminică, printr-un referendum, dacă legalizează căsătoriile între cuplurile de același sex, relatează AP.

Cetățenii mai sunt întrebați dacă cuplurile lesbiene vor putea avea copii prin donații reglementate de spermă.

Elveția este una dintre puținele țări din Occident unde persoanele de același sex nu au dreptul la căsătorie. Țara a legalizat parteneriatele civile între persoanele de același sex în 2007.

Oponenții inițiativei au argumentat că înlocuirea parteneriatelor civile cu dreptul de căsătorie ar submina familiile heterosexuale.

Sondajele sugerează că referendumul va trece. Cele mai recente sondaje arătau că 60% din populație va vota pentru aprobarea referendumului, dar marja s-a micșorat în ultimele zile.

Campania a fost plină de acuzații de folosire a unor tactici nedrepte. Ambele tabere au condamnat ruperea propriilor afișe. Linii telefonice LGBT au fost copleșite cu plângeri. E-mailuri ostile, insulte aruncate împotriva militanților și eforturi de a reduce la tăcere punctele de vedere opuse au dominat campania.

Guvernul elvețian spună că, în fiecare an, aproximativ 700 de cupluri de același sex formează parteneriate civile, dar nu se bucură de drepturi egale. Legalizarea căsătoriilor ar permite cuplurilor de același sex să adopte copii care nu sunt ai vreunui soț. Cuplurile de lesbiene ar putea avea copii cu spermă donată. Un soț născut în afara Elveției ar putea obține cetățenia elvețiană mai repede.

„Aceasta este o luptă veche de 20 de ani. Eu cred că ar fi un pas înainte către modernitate”, a spus un membru al consiliului local din Geneva.

„Pentru noi, persoanele LGB – lesbiene, gay și bisexuali – miza este toată viața noastră, toate planurile noastre de viață”, a mai spus el.

Oponenții spun că căsătoriile ar trebui recunoscute de stat numai când este vorba de un bărbat și o femeie, argumentând că extinderea instituției cuplurilor de același sex ar consacra absența taților în lege.

„Dacă legea e adoptată, vom introduce o nouă instituție în legea civilă elvețiană: cea a copilului fără tată”, a spus un legiuitor din partea partidului populist Partidul Poporului Elvețian.

„Două femei sau doi bărbați care vor să conceapă un copil, chiar dacă se iubesc foarte, foarte, foarte mult, pur și simplu nu așa se fac copiii”, a mai spus el.

O altă problemă de pe buletinul de vot va fi creșterea taxelor din investiții și capitaluri cum ar fi dividente sau venituri din închirieri. Măsura a fost împinsă de grupuri de stânga. Prin ea, spun grupurile, vor să asigure o redistribuire mai bună a averii și o taxare mai dreaptă.

Sondajele sugerează că acest punct nu are șanse mari să treacă. Elveția este cunoscută pentru sectorul ei financiar vibrant și este considerată un adăpost pentru mare parte din cei mai bogați oameni ai lumii.

Elveția, care are o populație de 8,5 milioane de locuitori și prestigiu internațional datorită rolului pe care îl are Geneva, sediul ONU în Europa, este, în mod tradițional, o țară conservatoare. Ea a oferit femeilor dreptul la vot în 1990. În funcție de definiția geopolitică folosită, ea este singura sau una dintre singurele țări din Occident unde căsătoriile între persoanele de același sex sunt ilegale.

Un grup pentru susținerea dreptului LGBT a efectuat anul acesta un clasament cu privire la statutul persoanelor LGBT în țările europene. Clasamentul a luat în considerare mai mulți factori, cum ar fi discriminarea persoanelor LGBT, crime și discurs din ură și recunoașterea legală a persoanelor transgender. Elveția a fost plasată pe locul 22, după Slovenia și Bosnia.

Nici Grecia, Italia și micro-statele Andorra, Monaco și San Marino nu recunosc căsătoriile între persoanele de același sex.

Foto: Parada Pride de la Zurich, 2019; Sursa: Captură de ecran / Youtube / Zurich Pride

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. Oare sefii g4 media sunt homosexuali ca prea apar numai articole din astea.

  • Nu sunt, dar isi doresc….ca este la moda. Ar trebui sa ne dorim si noi, daca vrem drepturi😉

  • Pai da, Doamne fereste sa afle cetatenii romani ca in alte tari homosexualii au sau vor avea (culmea) si drepturi. Probabil ca li s-ar urca la cap si alor nostri, nu?

  • Nu sunt ei gay, insa din moment ce este directiva europeana trebuie respectată. În socialismul european ordinele se executa, nu se comentează. Toti trebuie sa ne aliniem si in acelasi timp sa ne alienam.

  • Ce dobytooc esti Jay…Elvetia nu e in UE, nu trebuie sa indeplineasca cine stie ce dictat de la UE. Pur si simplu e o masura de bun simt care ofera drepturi egale si celorlalti, nu doar majoritatii.

 2. Ultiima fraza din articol:
  … Nici Grecia, Italia și micro-statele Andorra, Monaco și San Marino nu recunosc căsătoriile între persoanele de același sex.

  Ok, dar atunci de ce atacati (doar) Ungaria, Polonia etc.?

 3. Cetatenii Elvetiei au muncit sa rifice nivelul lor de trai la cote la care noi doar putem visa. Este cea mai faina tara din Europa si cea mai bine pusa la punct. Aproape ca nu mai e nimic de facut de bine ce-o duc. Mai ramasese sa se ocupe de drepturile altora. Si se ocupa si de asta.
  Noi ne ocupam de drepturile altora, iesind cu miile la protest in Bucuresti, dar nu ne mobilizam pentru lucruri de bun simt: curatenia, galagia. Lasam lucrurile asa cum sunt si ne ocupam cu altele, ca asa este in trend.
  Cum ne asternem, asa dormim.

 4. Ce? Nu e legal deja?

  • Tocmai tu nu știi, care ai vise erotice cu hAURarul Simion si te uiti pe PH-ul pentru ,,veseli,, ? 😂

 5. Nu sunt ei gay, insa din moment ce este directiva europeana trebuie respectată. În socialismul european ordinele se executa, nu se comentează. Toti trebuie sa ne aliniem si in acelasi timp sa ne alienam…

 6. Wow , ce tara ramasa in urma. (sarc)

  • E clar ca acești ȚĂRANI elevetieni sunt doar niște ,,Rusofili anti-Europeni,,/,,lingători de moaște,,/,,retrograzi de Ev Mediu,,
   O țin langa cu Familia Tradițională bazată pe cuplul bărbat_femeie.
   Nu vor PROGRESUL !
   RUȘINIKĂ ! RU-ȘI-NI-KĂ ! 😂

 7. Tăpălagă? Pantazi? Care sunteți mah ca Iohannis de curg știrile astea?

 8. Era un dicton școlăresc pe vremuri: Încetul cu încetul învățăm tot alfabetul.
  În Elveția din câte știu, aveau deja în vigoare parteneriatul civil. Nu a fost suficient. Problema era cu înfiatul copiilor de către cuplurile LGBT sau procrearea „pe ocolite”: mame surogat pentru gay, sau bănci de spermă pentru lesbiene. Acum s-a rezolvat. Promiscuitatea e totală. Probabil ca acum e totul legal și ok.
  Sau nu? Cum rămâne cu bisexualii care vor să aibe și un soț și o soție fiecare? Dar cu nimfomanele care vor vreo 4-5 soți? Dar cu necrof*lia acceptată? (nu râdeți, dacă un bărbat adult își dorește să rămână cu partenerul său inclusiv după deces, cine suntem noi să negăm drepturile si libertățile lor?). Sau de ce nu se pot admite formalizarea relațiilor între rude: de ce doi frați de același sex nu se pot căsători și avea copii adoptați? Sau de ce doi frați de sexe diferite nu se pot căsători și adopta copii? Practic, dacă ai 18 ani ar trebui să poți formaliza legal orice, cât timp totul este acceptat între parteneri (oricâți și oricine ar fi ei). Abia atunci va fi libertate totală și vom ști tot alfabetul. ☺

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.