G4Media.ro

Certificatul de călătorie a primit ultima aprobare prin semnarea Regulamentului de către…

Certificatul de călătorie a primit ultima aprobare prin semnarea Regulamentului de către liderii UE / Documentul va facilita călătoriile, iar deținătorii vor fi exceptați de la alte restricții, cum ar fi carantina

Liderii Uniunii Europene au semnat luni Regulamentul care introduce certificatul digital al UE privind COVID, marcând astfel oficial încheierea uneia dintre cele mai rapide proceduri de adoptare, de doar 62 de zile.

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și prim-ministrul António Costa, reprezentantul Președinției portugheze a Consiliului UE, au semnat înțelegerea la care au ajuns în privința certificatului de călătorie, care va intra oficial în vigoare la 1 iulie.

Statele membre UE pot însă emite de pe acum certificatele, Comisia Europeană încuranjându-le chiar să înceapă să le folosească.

Potrivit unei informații transmise luni de Comisie, 13 state membre au început deja să emită certificate digitale ale UE privind COVID.

Scopul certificatului digital al UE privind COVID este să faciliteze libera circulație în condiții de siguranță în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19.

Toți cetățenii europeni au dreptul la liberă circulație și fără a deține certificatul UE, însă acesta va facilita călătoriile, permițându-le deținătorilor săi să fie exceptați de la restricții precum carantina, transmite Comisia Europeană.

Certificatul digital al UE privind COVID va fi accesibil tuturor și:

 • va acoperi vaccinarea, testarea și vindecarea de COVID-19;
 • va fi gratuit și disponibil în toate limbile UE;
 • va fi disponibil în format digital și pe suport de hârtie;
 • va fi securizat și va include un cod QR semnat digital.

Statele membre trebuie să se abțină de la impunerea unor restricții de călătorie suplimentare deținătorilor unui certificat digital al UE privind COVID, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru protejarea sănătății publice, mai precizează Comisia Europeană.

În plus, Comisia s-a angajat să mobilizeze 100 de milioane EUR în cadrul Instrumentului de sprijin de urgență pentru a sprijini statele membre în furnizarea de teste accesibile.

Regulamentul se va aplica timp de 12 luni, de la 1 iulie 2021.

Context

La 1 iunie, a fost lansat portalul UE, care reprezintă pilonul tehnic al sistemelor. Portalul permite verificarea elementelor de securitate conținute de codurile QR.

Regulamentul se va aplica de la 1 iulie, dar pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp, acesta prevede o perioadă de introducere treptată de șase săptămâni pentru eliberarea certificatelor.

Sursa foto: © European Union 2021 – Source: EP / Fotograf: Daina Le Lardic

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Zici ca semneaza tratatul de aderare. Atata scremere pentru un ra..hat de certificat. O mareata „realizare” a UE, evident dupa aprobarea spre consum a viermelui de faina.

 2. Cand incepe Romania sa le emita?

 3. Certificatul incalca cele 10 coduri de la Nurnberg si sunt pasibili cu pedeapsa cu moartea pentru cei care incearca sa incalce aceste legi internationale.

 4. Și cei ce vor avea acest certificat și vor fi depistați pozitiv cu, covd nu vor mai sta în carantină pentru că au certficatul de călătorie?
  Ce mizerie, ce idioți 👎

 5. De ce nu este valabil și ptr aAnglia ptr că au ieșit din UE ? Dacă sunt vaccinat de ce să mai fac teste platite și să stau în carantină