G4Media.ro

Certificate false de vaccinare anti-COVID-19, vândute pe dark web cu 150 de…

Certificate false de vaccinare anti-COVID-19, vândute pe dark web cu 150 de euro

Poliția italiană a anunțat că a prins și a oprit o serie de vânzători online care oferă certificate de vaccinare anti-COVID-19 false pentru călătoria în spațiul Uniunii Europene (UE), precum și oferte de presupuse vaccinuri împotriva coronavirusului.

Oamenii legii din Italia susțin că au preluat controlul a 10 canale pe serviciul de mesagerie criptată Telegram, conectat la conturi anonime în piețele de pe așa-numitul dark web, prin care a fost posibilă contactarea vânzătorilor, care au solicitat plata în criptomonedă.

Astfel de înregistrări pot fi oferte reale, dar și încercări de a înșela oamenii. „Prin internet și prin aceste canale, puteți vinde lucruri peste tot în lume”, a declarat Gianluca Berruti, șeful unității de fraudă cibernetică a poliției fiscale din Milano, citat de Euronews.

„În ofertă scria că aceste pașapoarte COVID-19 false de călătorie [COVID travel] și aceste vaccinuri erau disponibile nu numai în Europa, ci și în alte țări, de exemplu în Elveția, în Marea Britanie, în SUA și le-am găsit și în Noua Zeelandă și în țări îndepărtate”, a spus Berruti.

Prețurile au variat de la 100 la 150 de euro, în funcție de pachet. Unele oferte includeau o fiolă de vaccin la pachet cu certificatul. S-au înregistrat aproximativ 250.000 de utilizatori și o sută au încercat să interacționeze cu vânzătorii, câțiva cumpărători venind din afara UE.

„Acest lucru oferă, de asemenea, posibilități mari pentru persoanele care le vând, dar și pentru persoanele care încearcă să utilizeze aceste certificate false”, a precizat Gianluca Berruti.

Europol spune că infractorii s-au dovedit a fi foarte adaptivi în timpul pandemiei, falsificând și certificatele de testare COVID-19.

Agenția UE de aplicare a legii sprijină, de asemenea, autoritățile de aplicare a legii de pe întreg continentul pentru combaterea infracțiunilor legate de COVID-19 în operațiuni de profil, inclusiv o serie de acțiuni care vizează infractorii cibernetici, falsificatorii și escrocii.

Potrivit Europol, având în vedere mijloacele tehnologice disponibile pe scară largă, mai ales sub formă de imprimante performante și diferite software-uri, fraudatorii sunt acum capabili să producă documente false de înaltă calitate.

Sursa foto: Parlamentul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Gherghita e un gunoi ornat cu grade când cere medicilor sa denunțe pacienții ce oferă șpagă cata vreme Blezu avea seiful șpăgii încă încetul din SMC.

    • deci dupa tine infractorii nu trebuie prinsi? ci lasati liberi? mda…..mai mult ca sigur esti unul.

  2. Tudor Chirilă… o alta dezamagire cu „direcția”

  3. Diversiuni specifice spagarilor, corb la corb nu-si scoate ochii niciodată…