G4Media.ro

Cercetătorul Sorin Cristoloveanu, expert în nanoelectronică, doctor Honoris Causa al Universității din…

Cercetătorul Sorin Cristoloveanu, expert în nanoelectronică, doctor Honoris Causa al Universității din Granada

Cercetătorul Sorin Cristoloveanu și istoricul Paul Preston sunt numele propuse de consiliul de conducere al Universității din Granada, reunit pe 4 februarie 2020 în sesiune extraordinară, pentru titlul de Doctor Honoris Causa. Aprobarea decernării acestor titluri trebuie să treacă acum prin senatul academic. Născut la Brașov, Sorin Cristoloveanu este expert în nanoelectronică, profesor mai bine de 40 de ani la Institutul Naţional Politehnic din Grenoble (INPG) și unul dintre părinții tehnologiei pe bază de siliciu la izolanţi, scrie publicația Granada Hoy, preluată de agenția de presă Rador.

Sorin Cristoloveanu este singurul inginer de origine română și al doilea cercetător european care a câştigat Grove Award – cea mai importantă distincţie acordată pentru contribuţii în domeniul tehnologiilor şi dispozitivelor semiconductoare; omul de știință a primit distincția în 2017, pentru cercetări dedicate thin body devicesscrie Revista Market Watch.

Director emerit de cercetare la Centrul Național de Cercetare Ştiinţifică din Franța (CNRS) și profesor la Institutul Naţional Politehnic din Grenoble (INPG), cu 20 de ani de colaborare cu Universitatea din Granada, Cristoloveanu a povestit în urmă cu 3 ani, într-un interviu acordat Market Watch, că a absolvit liceul Gheorghe Lazăr, după care a urmat 2 ani Facultatea de Electronică la Politehnică, pentru a-și continua studiile în Grenoble, Franța.

Educaţia în ştiinţe exacte (interesant că în franceză sunt numite ‘dure’) trebuie să conducă la competenţă fără a distruge, prin disciplina de tip ‘militar’, calităţile inventive. Unele universităţi din Asia produc tineri competenţi, însă incapabili să iasă din drumurile bătute. Universităţile din SUA privilegiază spiritul de inovaţie, lăsând expertiza să fie completată ulterior (doctorat). Cred că România, Franţa şi alte ţări europene au o formulă bună. Astfel se explică numărul impresionant de români cunoscuţi şi recunoscuţi în electronică mondială. Sunt mândru de această realitate. Ceea ce mă îngrijorează e că din ce în ce mai mulţi tineri de talent se îndepărtează de ştiinţele exacte. Faptul că marketing-ul pare mai atractiv e un rezultat de marketing, nu-i aşa?“, a declarat Cristoloveanu pentru Market Watch.

 

 

Sursa: Granada Hoy/ Rador/ Traducerea: Cristina Zaharia/ Foto: imep-lahc.grenoble-inp.fr

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. De origine română. Atât, origine, restul este datorită Franței, Sorin Cristoloveanu e francez (sau ce e el).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.