G4Media.ro

Cercetarea primește 0,18% din PIB, la fel ca anul trecut. Cea mai…

pixabay.com

Cercetarea primește 0,18% din PIB, la fel ca anul trecut. Cea mai mică cheltuială per capita în domeniul cercetării și dezvoltării din Europa

Banii alocați pentru Bugetul Ministerului Cercetării înseamnă 1,79 miliarde de lei, potrivit actelor normative puse în dezbatere de Ministerul Finanțelor. Raportat la PIB estimat, suma înseamnă 0,18%. În proiectul de buget pe 2018 Cercetarea a avut tot o alocare de 0,18% din PIB. Potrivit celor de la Finanțe, anul acesta PIB-ul a crescut, așa că suma nominală este mai mare cu 27%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. „scump, dom’ne, scump, dincolo era mai ieftin!”

  2. Dati-mi si mie un exemplu de lucrare stiintifica publicata de un roman in in vreo publicatie de prestigiu Nature etc, in ultimii 20 de ani. (*ponta nu se pune).

    • Ca idee, o cautare in baza de date Scopus (www.scopus.com) va arata ca in publicatiile care au cuvantul „Nature” in titlu figureaza, incepand din 2008, 181 de articole cu autori din Romania.

    • Ca și autor principal/autor corespondent nu sunt (cu excepții – în sensul că avem co-autor corespondent și co-autor principal în Nature/Science, cu afiliere de România).

      Argumentul acesta îl folosesc și eu, că nu are rost să torni mai mulți bani în sistemul actual, dar totuși, la cum e acum îl asfixiezi, fiind subfinanțat cronic.

    • Va ofer un exemplu recent, cercetator premiat de Ad-Astra, articol publicat CA ( nu ca si!) prim autor in Nature, iunie 2018: „https://www.nature.com/articles/d41586-018-05297-5”.

      In legatura cu legatura intre banii alocati (nu intr-un an, ci in timp) si rezultatele obtinute, as propune spre reflexie vechea dilema: „Ce-a fost intai, oul sau gaina?”