G4Media.ro

Centrul pentru Jurnalism Independent: Politicienii de toate orientările se înverșunează împotriva accesului…

Centrul pentru Jurnalism Independent: Politicienii de toate orientările se înverșunează împotriva accesului la informații

Politicienii de toate orientările se înverșunează împotriva accesului la informații, atrag atenția Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul pentru Inovare Publică, ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică și Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) după ce o nouă inițiativă legislativă care vizează modificarea legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public a fost înregistrată săptămâna aceasta la Parlament.

„Un grup de parlamentari PSD și PNL a înaintat un proiect de modificare a Legii nr. 544/2001* privind liberul acces la informațiile de interes public care întoarce la 180 de grade spiritul acesteia și o îndreaptă împotriva cetățeanului”, se arată în textul publicat de CJI.

Proiectul de lege, care îi aparține deputatei PSD de Dolj Eliza Mădălina Peța Ștefănescu și a fost semnat de alți trei parlamentari social-democrați, dar și de liderul deputaților PNL, Florin Roman, restrânge tocmai accesul la aceste informații de interes public prin impunerea de taxe ce pot fi stabilite arbitrar, dar și prin posibilitatea autorităților publice de a refuza oferirea de informații, lucru nepermis potrivit legii în vigoare.

Organizațiile semnatare cer Parlamentului să apere acest instrument esențial în garantarea transparenței guvernării și să respingă proiectul de lege care, practic, ia în derâdere un drept fundamental garantat de Constituția României și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului – accesul la informațiile de interes public.

sursa foto: Pexels

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Oameni buni, dacă cumva va duceți la vot, votați orice, numai PSD și PNL nu!

  2. Ma gandesc ca au vrut sa scape de intrebari incomode de genul care firma a castigat licitatia, de ce nu este formularul pus pe site, CVuri si sa faca bani pe modelul privatizarii ReCom pe spinarea oricui e interesat cum sunt banii lor din taxe cheltuiti de cei „alesi” sa faca si ceva pentru comunitate din banii publici. Se pare ca aripa FSN-PDL a preluat conducerea PNLului , ca in mod normal o asemenea alianta impotriva firii cu comunisti sau social-democrati s-ar dezintegra in cateva sapatamani. Ce porcarie!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.