G4Media.ro

Centrul de Investigații Media: De ce statul nu a recuperat nici în…

Centrul de Investigații Media: De ce statul nu a recuperat nici în ziua de azi casa pierdută de familia Iohannis acum șase ani, precum și cei 260.000 de euro încasați din chirie / Explicațiile fiscului, răspunsul președintelui

Două litigii deschise de Rodica Baștea, o prietenă de familie a soților Iohannis, blochează de mai bine de 5 ani recuperarea de către stat a unui spațiu comercial valoros din centrul Sibiului și a banilor încasați din chirie de familia prezidențială, potrivit unui răspuns al ANAF la solicitarea Centrului de Investigații Media (CIM).

După 6 ani de la sentința definitivă a Curții de Apel Brașov din 12 noiembrie 2015 – prin care titlul de proprietate al soților Carmen şi Klaus Iohannis a fost anulat, iar cuplul prezidențial nu a fost considerat cumpărător de bună -credință – statul român nu a reușit nici măcar să își înscrie titlul de proprietate în cartea funciară a imobilului din Sibiu, strada Nicolae Bălcescu 29.

Nu a recuperat niciun ban din uzufructul (banii din folosința imobilului) de care a fost văduvit între 1999 și 2016, perioadă în care imobilul a fost luat din proprietatea statului de familiile Baștea și Iohannis.

În schimb, aflată în proprietatea președintelui, doar jumătate din imobil i-a adus familiei Iohannis aproape 1,3 milioane de lei, adică în jur de 260.000 de euro, la cursul actual, potrivit unor documente ANAF.

Este vorba de chiria spațiului comercial de la parterul imobilului către Raiffeisen Bank. E într-o zonă cu vad, în centrul Sibiului, pe artera pietonală plină de terase care duce spre Piaţa mare. Cu acești bani – a punctat riseproject.ro – președintele a cumpărat alte 3 case, ”căsuțe” cum le-a numit într-un interviu, care, de asemenea, îi aduc venituri din chirii. Acum, spaţiul comercial este dezafectat, iar imobilul este în litigiu privind succesiunea.

De ce nu au fost recuperați banii și imobilul după 6 ani?

Întrucât, în 2016, prietena de familie a soților Iohannis a deschis 2 noi litigii privind succesiunea casei, notează CIM. Rodica Baștea este văduva lui Ioan Baștea, cel care a pretins că a moștenit imobilul, a reușit să pună mâna pe el în baza unor acte false și a vândut jumătate familiei Iohannis, în 1999.

Unul dintre noile litigii – o petiție în ereditate – a fost finalizat în acest an la Înalta Curte, după 5 ani. Rodica Baștea a pierdut. Urmează reluarea unui proces suspendat în 2019 până la soluționarea petiției în ereditate. În acest al doilea litigiu, Rodica Baștea solicită anularea unui certificat de moștenitor din 2008 prin care o altă casă din Sibiu, pretins moștenită, a fost trecută în proprietatea statului.

Cât aceste litigii sunt încă nefinalizate, statul român nu își poate înscrie titlul de proprietate în cartea funciară a imobilului și nu poate solicita în instanță recuperarea uzufructului de care a fost văduvit în perioada 1999 – 2016 – susține ANAF în răspunsul către CIM.

De notat că Rodica Baștea este reprezentată în aceste litigii de casa de avocatură Mușat și asociații, cea care l-a reprezentat și pe președintele Klaus Iohannis în procesul privind presupusa incompatibilitate, deschis de Agenția Națională de Integritate, în urmă cu câțiva ani.

Un episod neclar. Răspunsul președintelui

Dreptul de proprietate al președintelui pentru imobilul din Sibiu, Nicolae Bălcescu 29, nu a fost radiat din cartea funciară imediat după sentința definitivă a Curţii de Apel Braşov din 12 noiembrie 2015. Ci abia pe 18 aprilie 2016.

Între cele două date, familia Iohannis a încasat chirie de la Raiffeisen Bank pentru spațiul comercial de la parter. Pe 19 aprilie 2016, după radierea titlului de proprietate din cartea funciară, Administrația prezidențială a precizat pentru Hotnews.ro că președintele Klaus Iohannis ”va returna imediat sumele care i-au fost virate în baza contractului de închiriere începând cu data comunicării deciziei civile a Curții de Apel Brașov”.

În noiembrie 2021, Centrul de Investigații Media a întrebat Administrația prezidențială care a fost suma restituită de președintele Klaus Iohannis. Deși în urmă cu 5 ani, aceeași administrație prezidențială, cu același președinte, a răspuns presei, acum instituția a susţinut că informațiile nu sunt de interes public.

Citește întreaga poveste a moștenirii care l-a îmbogățit pe președintele Klaus Iohannis pe Centrul de Investigații Media.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

47 comentarii

 1. Dacă eşti politician mare, poţi să furi cât vrei, fiindcă românii sunt un popor ticălos.

  • Mumă-ta din ce popor face parte?

  • Dar ce, a recuperat fiscul ceva de la marii bandiți ? Fiscul recuperează doar de la prostime.

  • Statul roman?
   Asta-i stat? Pe bune?

  • Ar fi fost mai bine daca droola ii facea lui dorin ivascu punct de frontiera privat la Tuzla!
   Useristii sunt deocamdata la nivel de garsoniere pentru handicapati, primite pe merit (ca stelian ala e clar handicapat, nu are onoare si bun simt!( de la prietenii lor pesedisti.

 2. Pentru ca statul nu-si recunoaste hotia.

 3. S-a suparat „societatea civila” pe Wuhannis si incepe sa-l atace cu casele, asa cum faceau hulitele „latrine”. :))

  • Toți suntem egali amice I fata legii! Foarte bine ca sa început aceasta ancheta, oricum tot dosarul miroase a …..

 4. aia cu uzufructul e cam greu sa il recuperezi la valoarea aia. cum demonstrezi ca tu inchiriai tot la valoarea aia? da, ok, inchiriai la un pret, dar nu poate nu chiar la ala. poate eu am super combinatie pe care tu nu o ai.

  • Nu e deloc dificil, va fi fix valoarea respectiva plus dobânda legala. Mergând pe logica ta, cum poți demonstra ca eu nu inchiriam pe o valoare mai mare?

  • Ai dreptate,dar Andrei a dovedit,încă o dată,cît îl duce mintea

 5. romanica normala educata

  • Este o traditie, nu fiti rai!
   Sa ne pastram obiceiurile, acu’, ca tot vin sarbatorile, zic!

   Basescu – casa din Str. Mihaileanu … nu e din aceeasi categorie?

 6. E mult mai usor sa taxezi privatii ( gen taxa solidaritate) pt a avea bani la buget.
  Nu sunt pentru evaziune/ eludarea , dar cei de la ANAF nu fac nimic pt a scoate banii la lumina. Pt ca de acolo își iau spagile mari, nu de la mine, un mic întreprinzător, dar ” călcat ” frecvent si poprire pe cont in valoare de 100 lei

 7. Mușat si Asociații:
  Vedeți cine a fost Mușat !🤣

  • A fost? Cine? „Miron”? Poate este!

   Este rudă cu alde „Petrov” „Felix” şi „Manole”.

 8. Dar statul de unde are case, are acte doveditoare? daca nu mai sunt mostenitori e vreo lege ca devine a statului?
  Iohanis a cumparat casa de la stat sau de la alta persoana? Notarul nu e vinovat?
  Pe langa Iohanis ar mai trebui cautati si alti vinovati

  • Eu așa știu, că există o astfel de lege. Scrisă sau nescrisă, s-a aplicat dintotdeauna, așa că, nu lăsați averile pe mâna politicienilor!

  • Statul a furat casele alea de la proprietar (pe timpul comunistilor) si a asteptat sa crape ala ca sa nu o lase nimanui mostenire sau sa o dea de pomana unuia pe strada. Iar acum acel stat hot spune ca arr drept.

 9. Cine vrea să ştie de ce a ajuns România o colonie şi de ce e sluga băncilor şi a multinaţionalelor, să întrebe la marile „case” de avocatură. Tot ce inseamnă jaf la nivel macroeconomic s-a făcut prin „consiliere” şi „colaborare” cu judecători şi notari corupţi. Dacă în România ar exista justiţie ca în SUA sau UK, aceşti robertroşi ar face mii de ani de închisoare.

  „Justiţia” rrumânistaneză se face singură de kk, prin demonstrarea impotenţei de a executa o hotărâre judecătorească. Să inţelegem că o hotărâre judecătorească se poate amâna şi 100 de ani, dacă nişte şmecheri deschid 20 de litigii fondate pe chichiţe avocăţeşti şi judecători care se fac a nu cunoaşte sancţiunea inadmisibilităţii. Adică o hotărâre definitivă e egală cu zero.

  CORUPŢIA SE VEDE DE PE JUPITER!

 10. Combateți, băieți, combateți. Hai cu USR 10%.

 11. De ce? Pentru ca legea in Romania e pentru prosti.

 12. Ciocu’ mic că eu sunt la putere 😈

 13. Cum, de ce? Pentru că procesul va fi redeschis curând, iar de data aceasta lista condamnaților(telor) cu executare va cuprinde nume foarte cunoscute…
  Coana Voluptuța de la Târgsor abia așteaptă…

 14. Mizerabil om e iohanis. Are caracter de interlop, dar în aparență pozează în manechin european.

 15. S-au supărat ” rezistii ” că a au rămas e din afară.La Johannis nu aveți ce să-i faceți, a fost cumpărător de bună credință.Mai săpați, poate găsiți altceva.

  • Genul de oameni care vad realitatea ca tine sunt din păcate majoritari în România, miopi și un pic deplasați mentali. Dacă începi sa cauți adevărul ești ba cu X ba cu Y. Ai ajuns sa fi tu vinovat ( ești rezist :)))))) )indirect ca dorești sa ști un adevăr. Îmi e rușine ca sunt contemporan cu oameni ca voi, foarte foarte rusine!

 16. Mutanckamon va plăti, atunci când va sosi vremea, toate învârtelile lui de sas îngust la minte și trufaș nevoie mare. Just wait and see !!!! Spre deosebire de cei care l-au precedat în jilțul de la Cotroceni, mult prea mare pentru ambițiile loor mărunte, ăsta este cel mai disprețuit în momentul de față. Niciunul nu a beneficiat de atât dispreț general ca acest inspectoraș de provincie căruia i-a intrat în cap că e chiar Carol cel Mare, dacă tot a luat tinicheaua asta. Veni-va ceas când, vorba cronicarului, o să dea samă pentru bătaia de joc arătată celoor care au crezut, fără rost, în el.

 17. Explicațiile fiscului, răspunsul ficusului

 18. PS Au încercat și alții și n-au reușit.Inclusiv cu incompatibilități.Nu vă amintiți că în 2014 doamna Udrea își frecă mâinile că domnul Johannis va fi descalificat și va intra ea in turul doi.Sperante deșarte. Ca și acum.

 19. vere, greu la deal cu dreptatea luca.
  in MeLeu, mereu pe drum, ascult o doina de pe la noi.
  doineste tanguitor Grigorie Leşe. atat de bine.
  pe omul bun, Pe Gtigorie, nici cainii nu-l latra.

  si zice bine pentru celalalt om si paltonul lui .
  omul isi schimba mintea ca o haina-n toate zilele!
  dara
  .. omul povatuitor, ca mine si ca orice sfatuitor, avocat, poate povatui pe altul, dar niciodata pe sine.

 20. Oricum Iohanis începe sa miroase din ce în ce mai mult a cadavru politic. Nu a făcut nimic concret în toți ani de mandat , din contra a încercat cât a putut când a avut oportunitatea sa numească oameni lui in justiție ( sa ne aducem aminte în mandatul lui Predoiu ce fel de procurori au fost numiți, numai dubiosi, cel mai sigur numiți la indicațiile lui Iohanis) . Sunt sigur ca în spatele acestui om se afla o avere făcută pe genunchi iar asta e adevăratul motiv pentru care cei din PNL au zburat USR de la guvernare, prin eliminarea ministrului justiției, chiar înainte de numirea marilor procurori . Simțeau ca le fuge pământul de sub picioare și mnea e mai ușor sa sacrifici încă o generație făcând guvernare cu PSD decât sa faci lucruri concrete și clare. Îmi vine sa urlu de ce fel de închipuiți suntem conduși

 21. Domnul Johannis a făcut și face ce trebuie. Am văzut ce zice și domnul Kelemen, ca nu poate uita, asa si useriștii, care au vrut sa conducă tara, și l-au subestimat. Și acum, se dau de ceasul morții ca au rămas pe din afara. Nu – l mai plângeți pe Johannis, mai are multe de spus. O sa vedeți.

 22. acesta nu este un stat , ci un teritoriu ocupat vremelnic de niste prosti si hotzi…!

 23. Amestecul Administrației Prezidențiale în răspunsul la unele consecințe ale litigiului dintre Statul Român și o persoană fizică care are deocamdată calitatea de președinte al României, reprezintă o faptă penală, respectiv abuz de putere.

 24. Vladimir Putin..bla,bla…
  Ce legătură are că poporul Român e ticălos cu faptul că Werner,care e sas,a furat ??? Tu ce nație ești daca tot ești așa de ticălos încât ne pui pe toți în aceeași oală cu un ,,minoritar” care,fie vb între noi o duce rău în Ro…. Vezi și UDMR ce rau o duc: de 30 de ani la guvernare… .

 25. Îi întreb pe toți dezamăgiții, în Noiembrie 2019 situația era alta de l-au votat și susținut pe Klaus? Nu.

 26. Bogat și necinstit, sasul plezirist

 27. Dacă știam astea la alegeri…nu mai mergeam, ca și proasta satului e corupta și necinstita..

 28. Si asta se cheamă stat? Cu necinstiți și vicleni în frunte..duh

 29. Asa se fac manevrele de către toți cocalarii in frunte cu președintele tari care este un ipocrit, arogant si prefăcut. In profitor si un evazioniști bugetar, săracu. ANAF doarme, politia il acoperă, ceilalți hoți fac hora in jurul lor, al familiei profitoare.

 30. Nici de la Iohannis , nici de la Dan Voiculescu , nici macar un euro nu se vor recupera din prejudicii ale borfasilor …