G4Media.ro

Cele mai vechi şi mai îndepărtate galaxii văzute vreodată, descoperite de telescopul…

sursa foto: Facebook/ NASA's James Webb Space Telescope

Cele mai vechi şi mai îndepărtate galaxii văzute vreodată, descoperite de telescopul James Webb

Telescopul spaţial James Webb al NASA a găsit galaxii luminoase, timpurii, care nu au putut fi observate până acum, inclusiv una care s-ar fi putut forma la doar 350 de milioane de ani după Big Bang, scrie The Guardian, citată de News.ro.

Astronomii au declarat joi că, dacă rezultatele ar fi verificate, această mulţime de stele recent descoperită ar depăşi cea mai îndepărtată galaxie identificată de telescopul spaţial Hubble, cea care s-a format la 400 de milioane de ani după Big Bang.

Lansat în decembrie anul trecut ca un succesor al lui Hubble, telescopul Webb indică faptul că stelele s-ar fi putut forma mai devreme decât se credea până acum, poate în câteva milioane de ani de la Big Bang.

Cele mai recente descoperiri ale lui Webb au fost detaliate în Astrophysical Journal Letters de o echipă internaţională condusă de Rohan Naidu de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică. Articolul descrie două galaxii extrem de luminoase, prima care se crede că s-a format la 350 de milioane de ani după Big Bang, iar cealaltă la 450 de milioane de ani după.

sursa foto: Facebook/ NASA’s James Webb Space Telescope

Rohan Naidu a spus că ar fi necesare mai multe observaţii în infraroşu de către Webb înainte de a declara un nou record.

Deşi unii cercetători anunţă că au descoperit galaxii şi mai aproape de crearea universului în urmă cu 13,8 miliarde de ani, acestea nu au fost încă verificate, au spus oamenii de ştiinţă la o conferinţă de presă a NASA. Unele dintre acestea ar putea fi galaxii mai recente care sunt asemănătoare cu cele vechi, au observat ei.

Observatorul de 10 miliarde de dolari, cel mai mare şi cel mai puternic telescop trimis vreodată în spaţiu, se află pe o orbită solară la 1,6 m km de Pământ. Operaţiunile ştiinţifice complete au început în cursul verii, iar NASA a lansat de atunci o serie de instantanee uimitoare ale universului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Telescopul se afla pe o orbita solara la 1.5 milioane kilometri de Pamant. Scrieti fara prescurtari, sa inteleaga tot omul.

    • ….sau daca se doreste neaparat o prescurtare la milion/milioane, se poate cu succes utiliza forma agreata „mil.”…