G4Media.ro

Cele cinci motive pentru care președintele Iohannis a atacat bugetul la CCR:…

Cele cinci motive pentru care președintele Iohannis a atacat bugetul la CCR: Ignorarea opiniei Consiliului Fiscal, nerespectarea MTO, diferențe mari față de previziunile Comisiei Europene, cheltuielie sociale transferate autorităților locale și autorizarea Ministerului Dezvoltării să jongleze cu banii

Președintele Klaus Iohannis a invocat cinci motive de neconstituționalitate a legii bugetului pe 2019 în sesizarea transmisă vineri CCR.

 • Update: Curtea Constituțională a stabilit data de 6 martie ca termen pentru dezbaterea sesizării președintelui.

Potrivit documentului, șeful statului a identificat trei motive extrinseci de neconstituționalitate: 1. ignorarea opiniei Consiliului Fiscal și încălcarea principiilor și reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară; 2. nerespectarea MTO (obiectivul bugetar pe termen mediu) și diferențele prea mari dintre prognoza de creștere economică realizată de Comisia Europeană și cea realizată de Guvern.

De asemenea, președintele a invocat și două motive intrinseci (pe fond) de neconstituționalitate: 1. transferul cheltuielilor sociale în sarcina autorităților locale și 2. autorizarea Ministerului Dezvoltării să jongleze cu banii între diverse capitole bugetare.

Motivele extrinseci

Președintele Klaus Iohannis acuză majoritatea PSD-ALDE de încălcarea rolului și atribuțiilor Consiliului fiscal, în primul rând prin faptul că a ignorat opinia inițială a acestei instituții referitoare la proiectul de buget și, în al doilea rând, pentru că nu a solicitat un al doilea aviz după modificările aduse în Parlament legii bugetului.

De asemenea, Iohannis acuză și încălcarea principiilor și reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară prin faptul că Guvernul și-a dat derogare (prin OUG 114) de la obligația de a prezenta cu corectitudine informațiile din strategia fiscal-bugetară, precum și de la conformitatea acestei strategii cu Legea responsabilității fiscal-bugetare, țintele sau limitele pentru regulile fiscale și respectarea principiilor responsabilității fiscale.

”Scopul unei astfel de reglementări este tocmai cel de a asigura o strategie fiscal-bugetară bazată pe date reale, care să reflecte situația economică a țării și care să respecte legislația în vigoare, în special Legea responsabilității fiscal-bugetare”, arată Iohannis în sesizarea către CCR.

Șeful statului reclamă și ”încălcarea flagrantă” a obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), cu alte cuvinte obligativitatea României de a se încadra într-un deficit structural de cel mult 1% din produsul intern brut. Klaus Iohannis amintește că deficitul structural al României a atins 3,4% din PIB în anul 2017 și recomandările repetate adresate României de către Consiliul Uniunii Europene de a corecta abaterile.

O altă obiecție ridicată de președinte sunt diferențele semnificative referitoare la situația macroeconomică dintre previziunile Comisiei Europene și cele ale Guvenrului României. Potrivit previziunileor economice, publicate pe 7 februarie de Comisia Europeană, economia României va crește în 2019 cu 3,8%, cu o inflație de 3,3%, în vreme ce Ministerul Finanțelor susținea că țara noastră va avea o creștere de 5,5% și o inflație de 2,8% (detalii aici).

Motivele intrinseci

Președintele Klaus Iohannis reclamă, la capitolul motive intrinseci de constituționalitate, transferul cheltuielilor sociale în sarcina autorităților locale.

”Stabilirea obligației autorităților administrației publice locale de a suporta din veniturile proprii cheltuielile privind sistemul de protecție a copilului și a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap la nivelul județelor și sectoarelor municipiului București, precum și finanțarea drepturilor asistenților personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizațiile lunare ale persoanelor cu handicap grav de la nivelul comunelor, orașelor, municipiilor și sectoarelor municipiului București și, în completare, din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, fără alocarea resurselor aferente unui astfel de transfer de competență administrativă încalcă principiul descentralizării, așa cum acesta este definit în legea sa cadru”, arată președintele în sesizarea transmisă CCR.

Nu în ultimul rând, un alt motiv de neconstituționalitate a legii bugetului semnalat de șeful statului este posibilitatea Ministerului Dezvoltării de a jongla cu banii între diverse capitole bugetare, ceea ce, subliniază Iohannis, încalcă principiile, cadrul general și procedurile privind formarea, administrarea, angajarea și utilizarea fondurilor publice.

Prevederea, explică președintele, ” este una contrară art. 461alin (2) din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice. În aceste condiții, articolul în discuție încalcă dispozițiile art. 1 alin. (5) din Constituție”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Johannis trebuie să-și găsească repede un constitutionalist că se face cam des de băcănie cu reclamațiile astea care parcă sunt scrise de portar. Chiar nu a reușit să facă referire la niciun articol din Constitutie?

  • A ieșit trolul gaga la înaintare, l-au pompat stăpânii lui din mafia PSD-ALDE și ăsta se fâsâie p-aicea. Saracu Iohannis, poate îl ajută trolul cu un tudorel, ceva, unul care știe cum se ievalueaza reclamațiile. Ce îngrijorați sunt penalii că nu știe Iohannis ce să conteste, de parcă abia așteaptă să le spargă bugetul in cap.

 2. Cred că este o premieră mondială când un președinte pune curtea constituțională să desfacă/facă bugetul unui guvern. Consilierii prezidențiali cred că sunt total rupți de realitatea vieții politice într-o democrație reprezentativă. Una este campania electorală al cărui start a fost furat de către președinte și în care, deocamdată, aleargă singur, și alta este să respecți regulile democratice după care se conduce țara asta.

  • No, vorbesti serios? Cum e cu campania PSD care dureaza de peste doi ani? Ma refer la campania de distrugere a statului de drept. Si cu campania celor din CCR (urmasii lui Rodica Stanoiu si a haitei ei de turnatori) care au schimbat Constitutia miseleste cum le-a comandat Ciuma Rosie psd+alde+udmr?

  • Oricum CCR-ul se pricepe la toate,?????săi vedem acuma….

   Preșul ar trebui sa de-a chestia cu conflictul la CCR cu ordonanța 7, nu cu bugetul
   .. că oricum nu a fost vre-un guvern să-l respecte

   Pierdere de vreme

  • Nu se dezminte trolul liță. Ca întotdeauna, e Incoerent în exprimare ( „consilierii prezidențiali cred că sunt total rupți de realitate” – a vrut să spună, de fapt, că el crede despre consilieri că sunt rupți de realitate, dar nu i-a ieșit), agramat (” campania al cărui start”) și dobitoc ( păi dacă „aleargă singur” înseamnă că n-are adversar, idioților, se presupune că voi, postaci imbecili, ar trebui să-l înfățișați pe președinte ca fiind slab).
   Știe el, trolul cretin liță ce trebuie să „desfacă/facă” o curte constituțională și ce sunt acelea „reguli democratice” . Poate ne spune, ar fi o „premieră mondială” pentru o slugă de mafioți să descopere cum „se conduce țara”, altfel decât cum cred stăpânii lui, infractorii.

  • Pfoaaaa! Mafia PSD-ALDE isi școlește trolii pe ted. Să mori de râs cu liță ăsta si alta nimic. Când postacului penal îi iese pe gură rahat, degeaba îi dă cu apă de trandafiri, tot pute.

 3. Domnule Presedinte, ma asteptam sa explicati pe intelesul tuturor ce repercursiuni are OUG pe justitie. OUG 13 a fost inteles simplu de catre tot romanul si de aceea s-a iesit masiv in strada. Acum, putini inteleg, multi nu au timp sa studieze, iar altii doresc niste explicatii simple, pe intelesul tuturor, care sunt repercursiunile devastatoare ale OUG pe justitie. Asta trebuia sa explicati. Cat despre buget, am vazut cu totii ca este aiuristic. Nu ne trebuiau explicatii. Pierdere de timp. Daca dumneavoastra credeti ca este suficient numai sa bifati inca o aparitie tv, va inselati. Fie nu aveti consilieri buni(ceeace eu cred), fie nu va intereseaza(ceeace ar fi de neiertat). Tara nu se va ridica daca nu are in fata un lider credibil, puternic si cu o viziune clara…..parerea mea. O zi buna!

  • Nu este datoria presedintelui Romaniei sa explice „pe intelesul tuturor” ce repercusiuni „are OUG pe justitie”. Cine este interesat gaseste explicatii foarte clare, din partea magistratilor, care au condamnat efectele ordonantei lui Toader, pentru salvarea penalului nr. 1 al tarii! Daca erai interesata, te puteai lamuri asupra marsaviei comise de ministrul Justitiei, din articole aparute in presa inca neaservita PSD-ului. Presedintele nu vrea „numai sa bifeze o aparitie”, asa cum ai indrazneala sa il acuzi! Este de datoria lui sa explice motivele pentru care respinge bugetul pe 2019. In mod sigur, masina de fabricat si raspandit calomnii il va ataca pentru ca isi face datoria! Asa ca, ar fi bine sa vezi ca trebuia, de fapt, sa ii ataci guvernantii care distrug tara, nu pe Iohannis!

 4. Slabut, dom’ Presedinte, slabut!
  Nu asa se face opozitie la puterea ticaloasa. Vor rade de dvs. ceceristii.

  • Care opozitie? Din iad si de la Grivco(tot un drac este) nu mai iesi om. Din cauza atitudinii sale relaxate si relaxante la schi, „pas cu pas”, psd-ul a pus stapanire pe Romania!! Nu v-ati intrebat de ce Presedintele nu initiaza referendumul pe justitie?…..sau de ce nu a fost pana acum suspendat, desi amenintari au fost cu duiumul? Simplu. Nu este decat un joc pe muzica de manea cu iz de Grivco! Am asteptat ca Iohannis sa invete tainele meseriei de presedinte. Am crezut ca ardelean fiind, este mai lentut. Am crezut ca lipsa de experienta l-a facut sa-si aleaga consilieri slabi(ca sa nu spun prosti). Am crezut, am sperat, am asteptat prea mult. Dar ochii mi s-au deschis atunci cand a acceptat-o pe Dancila premier! Si atunci am realizat ca ne-am luat o mare, mare teapa. Eu ca eu, familia mea ca familia mea, dar tara ? Haosul a pus stapanire pe tara „pas cu pas”…..si asta sub presedintia lui . Imi doream o impotrivire/rezistenta la limita constitutionalitatii. Imi doream sa-l vad pe Presedinte ca se lupta zi de zi cu acesti nemernici cu riscul de a fi suspendat. Dar nu a fost asa. A preferat sa iasa din cand in cand la tv si sa ne recite sec, fara intonatie si fara carisma niste baliverne. Nimic concret(cum bine spune Ela), nimic care sa indemne la actiuni civice ce ar fi putut schimba actuala putere. Acum am inteles ca nu-i nici o diferenta intre Iohannis, Olguta, Dragnea sau Nicolicea. Toti au fost colegi in usl. Nu cred ca am avut un presedinte mai slab si mai slugarnic, dispus sa tradeze pe oricine. Nu mare mi-ar fi mirarea sa se supere pe pnl ca este slab si sa candideze din partea psd. Nu ar fi de mirare. Doar a vrut sa fie premier din partea psd……hai ca sunt rea! Ne raman partidele tinere……daca vor mai fi alegeri libere. Eu la vot nu renunt.

  • De ce e „slabut”? Vezi o alta modalitate de a-i face pe guvernanti sa modifice dezastrul care se numeste „bugetul Romaniei pe anul 2019”? Daca da, fi bun si explica!

 5. Oricum CCR-ul se pricepe la toate,?????săi vedem acuma….

  Preșul ar trebui sa de-a chestia cu conflictul la CCR cu ordonanța 7, nu cu bugetul
  .. că oricum nu a fost vre-un guvern să-l respecte

  Pierdere de vreme

 6. Textul cu care a atacat la CCR este OK. Nu asta e problema. Ci apariția televizată.
  Aici îi trebuie consilieri buni si se pare că nu-i prea are.

  • @Mircius/ Aveti impresia ca l-ar interesa „impresia artistica”?

  • Te contrazic, textul nu e deloc OK, motivele invocate sunt amatoristice pentru ca procedura legislativa a fost respectata, iar pentru datele economice din buget CCR va spune ca reprezinta o decizie politica si nu are competenta in domeniu.
   Miscarea Presedintelui a fost pur electorala si populista.
   Sa-l voteze cine vrea!

  • Dincolo de părerile personale ale fiecăruia cu privire la forma textului și la discurs, rămâne un lucru care e cert: legea bugetului încalcă prevederi din Constituție, sunt si scrise acolo care. Cine susține contrariul, trebuie să arate că au fost respectate acele prevederi ceea ce e imposibil pentru că vedem cu toții ca au fost încălcate și nimeni nu contesta asta. Mai departe, că e simpatic Iohannis sau nu, că face campanie electorală, sunt aspecte secundare. Bineînțeles, oricine poate avea preferințele sale dar din păreri nu se poate trage concluzia că cei care contestă bugetul sunt amatori iar cei care il sustin profesionisti.

 7. Iohannis declarat sabotor de țara pentru cinci zile dupa ce PSD-ALDE a intarziat bugetul cu trei luni…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.