G4Media.ro

Cele 7 secrete din spatele succesului lui Hagi. Etica muncii și învățarea…

Foto: Farul Constanța / Facebook

Cele 7 secrete din spatele succesului lui Hagi. Etica muncii și învățarea continuă, atributele unui fotbalist transformat în creator de sistem

Poate că pe TikTok ori Instagram nu veți vedea decât erorile lui amuzante de exprimare și izbucnirile nervoase care fac deliciul tribunei. Dar Gheorghe Hagi e mult mai mult. E adevăratul model de reușită bazată pe muncă, disciplină și învățare. E opusul falselor elite din politică ori sport care poluează scena publică. Fostul fotbalist sclipitor e omul care a repus valorile la locul lor, refuzând scurtăturile și compromisurile.

Deznodământul logic, inevitabil, a fost înregistrat duminică seară la Constanța: Farul lui Gheorghe Hagi a câștigat Liga 1 de fotbal. Sistemul creat de Hagi e bazat pe șapte principii-cheie, de la care fostul fotbalist nu s-a abătut nicio secundă. Și acest sistem s-a dovedit superior într-un sport populat la vârf de interlopi, afaceriști dubioși și primari în goană după voturi.

Iată cele șapte atribute care stau la baza succesului lui Gheorghe Hagi:

1. Etica muncii. Toată lumea care intră în contact cu Hagi – fotbaliști, angajați, prieteni, ziariști – depun mărturie că omul muncește non-stop. Știe totul despre fotbal, cunoaște în detaliu performanțele tuturor jucătorilor din primele două ligi, studiază întruna. Și cere același lucru de la toți colaboratorii și angajații săi.

2. Capacitatea de a învăța permanent. Pentru mulți sportivi, ieșirea din activitate e o mică dramă. Nu știu ce să facă, nu cunosc altă meserie, se simt pierduți. Hagi a ales altă cale: încă din timpul carierei de jucător a început să învețe atât meseria de antrenor, cât și pe cea de manager. A furat meserie de la toți antrenorii săi – și a avut antrenori formidabili, a învățat să gândească strategic de la Johan Cruyff, marele său mentor, apoi a studiat cu ochii larg deschiși funcționarea cluburilor și a academiilor de fotbal de succes din toată Europa.

Nu întâmplător, Hagi a insistat enorm ca jucătorii de la academia lui de fotbal să meargă constant la școală și să aibă rezultate bune. A investit semnificativ în facilități școlare într-un sport în care MM Stoica, managerul FCSB (altfel unul dintre cei mai inteligenți și spirituali oameni din fotbal), spunea că școala îi încurcă pe jucători.

3. Profesionalism. A învățat cât de importante sunt lucrurile făcute ca la carte, cât de mult contează detalii semnificative și ce dăunătoare sunt scurtăturile. Există și pete negre în ascensiunea lui, precum suspiciunea că s-a înțeles cu Gigi Becali în 2013 pentru a se salva de la retrogradare cu Viitorul, dar evoluția ulterioară arată că Hagi nu a participat la jocuri de culise sau înțelegeri cu arbitrii.

4. Creator de strategie. Hagi a înțeles la Real și Barcelona că, pentru a construi un club sustenabil, e nevoie de o strategie pe termen lung și apoi de execuție. Strategia lui a fost să ia totul de la zero și să controleze toate etapele procesului.

5. Miza pe tineri. La fel ca Mircea Lucescu, un alt antrenor care i-a marcat cariera, Gheorghe Hagi a înțeles că tinerii pot fi cheia unui succes pe care, la începuturi, nimeni nu-l anticipa. Sigur că a fost forțat de lipsa constantă de bani, de bugetele minuscule în comparație cu greii campionatului, dar la Hagi s-a văzut permanent plăcerea reală de a lucra cu tineri, de a-i promova. Și tinerii l-au răsplătit mereu.

6. Deschidere la nou. Hagi a adoptat mereu soluții inovatoare în fotbal, dar și în business. A deschis drumuri care altora le păreau închise. Un singur exemplu: într-un sport 100% masculin, plin de testosteron, deseori misogin, a dat credit unei doamne care a ajuns să dirijeze mare parte din activitatea clubului. E vorba despre Cristiana Pariza, directorul executiv al Farului Constanța.

7. Constanța și perseverența cu care își urmărește ideile și valorile: jucători tineri, fotbal ofensiv, disciplină. A mizat pe ele indiferent ce s-a întâmplat, că a câștigat titlul sau a fost în partea a doua a clasamentului. Evitat mereu de autoritățile locale, boicotat uneori de Federația Română de Fotbal, ignorat la început de sponsori, Hagi și-a văzut de drumul lui.

Acum, marea întrebare e dacă sistemul creat de Hagi e sustenabil. Tentația de până acum a oamenilor din fotbal și a investitorilor a fost să spună că Farul și Academia sunt centrate în jurul unui singur om. Ultimii ani au demonstrat însă că sistemul lui Hagi a căpătat autonomie financiară și a creat un ADN sportiv comparativ, păstrând proporțiile, cu cel de la Ajax Amsterdam.

Iar un lucru e evident: sistemul creat de Hagi e mai sustenabil pe termen mediu și lung decât managementul introdus de Becali la FSCB, decât dependența de banul public al unor echipe de primărie gen Voluntari, decât pierderile constante și respingerea totală a jucătorilor tineri de la CFR Cluj.

Analizele GSP arată că Farul Constanța are zero dependență de banii publici, o performanță de salutat într-un domeniu distorsionat profund de fondurile cheltuite discreționar pentru susținerea altor cluburi profesioniste.

PS: Cât despre erorile de exprimare ale lui Hagi, o singură observație: comparați logica discursurilor lui Gheorghe Hagi cu cele ale celor mai puternici politicieni ai momentului, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, și veți avea surprize mari.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

 1. Ăștia vorbesc de etica si hagi?
  Au uitat, se pare, când finul hagi a făcut blat cu nasul behehehecali ca sa câștige fecesebeul campionatul…
  Numai mizerii in fotbalul românesc

 2. Asistent
  GHEORGHE HAGI RESPECT !
  Într-o țară preocupată de ascunderea incompetenței , a hoției , a urii romano-roman, mai sunt oameni care muncesc și o fac cu decenta , demnitate și respect pt generațiile viitoare . A primit mult de la fotbal ,iar acum cu un altruism demn de un om cu adevărat superior , simte nevoia de a oferii și altor tineri ,” bogăția” numită SPORT! Eu personal îți mulțumesc !

  • Prima oara invata sa scrii! Scuze……..acum mi-am data seama. Nivelul tau de scriere e la acelasi nivel cu al lui Hagi de vorbire.
   Cine se-aseamana se-aduna!

 3. Cati scheleti are Hagi in dulap numai el stie! Hagi este un subiect tabu la fel ca si BOR. Nimeni nu are curaj sa se atinga de el, nici macar presa sau justitia.
  Inteleg ca e un simbol national, dar ce facem? Ne mintim singuri?

 4. In plus autorii acestui articol fac o afirmatie foarte periculoasa. Induc ideea ca daca Ciuca si Ciolacu vorbesc gresit gramatical este perfect acceptabil ca si alte persoane publice sa faca aceleasi greseli! Articol co-semnat Pantazzzi.

  • Muxxy tata, sterge-te la gura, ca ai spume…
   Nu stiu ce ai cu Hagi, dar tot ce s-a scris in articol este adevarat.
   Cat despre exprimarea lui Hagi… iarasi au dreptate autorii articolului. Hagi vorbeste legat si logic, si fara dezacorduri. Ceea ce nu se poate despre exprimarea poticnita a cuplului C & C din fruntea tarii.

 5. Emoționantă odă !

 6. E foarte simplu, la Hagi nu te duci cu mita sa joace copilul tau.
  La Hagi in afacere e meritocrație nu „PCR”.

  Pe de altă parte Hagi vrea că băietul sa joace la națională fix pe „PCR”.