G4Media.ro

Cel mai umilitor scenariu pentru Schengen: Olanda blochează doar Bulgaria / Separarea…

Sursa foto: Pixabay / Ivil12

Cel mai umilitor scenariu pentru Schengen: Olanda blochează doar Bulgaria / Separarea de România este o lovitură serioasă pentru reputația Bulgariei și o plasează definitiv la periferia Uniunii – presa de la Sofia

După ședința sa de vineri, guvernul olandez a ieșit cu o poziție potrivit căreia salută ultimele două evaluări pozitive ale Comisiei Europene privind Schengen și recentul raport de monitorizare a statului de drept în România. „Rezultatul combinat al celor două misiuni de evaluare privind Schengen arată că România a continuat să investească în politica de frontieră, după precedenta misiune de evaluare Schengen a UE din 2011, că implementează corect legislația Schengen”, se arată în documentul în care se menţionează şi „progresele obţinute în domeniul supremaţiei legii” în România, scrie publicația Kapital, citată de Rador.

„Pe baza informațiilor furnizate în ultimele rapoarte ale Comisiei Europene, guvernul Olandei are o poziție pozitivă față de aderarea Croației și României la Schengen”. Lucrurile nu stau însă la fel cu privire la Bulgaria: „În ceea ce privește Bulgaria, Olanda consideră că următorul Consiliu pentru Justiție și Afaceri Interne este prea devreme să ia o decizie cu privire la aderarea acesteia la spațiul Schengen. Acest lucru se datorează în principal temerilor legate de statul de drept şi de corupția din Bulgaria, care pot afecta buna funcționare a spațiului Schengen și administrarea frontierelor”.

Abia atunci când vor fi disponibile informații actualizate privind politicile legate de statul de drept, anticorupție și implementarea acestora, guvernul olandez va putea examina informațiile despre îndeplinirea de către Bulgaria a tuturor cerințelor pentru aderarea la Schengen, se arată în poziție.

Informațiile despre viitoarea decizie a autorităților olandeze erau disponibile încă de joi, după ședința de lucru a Consiliului. Atunci a devenit clar că Austria și Olanda cer din ce în ce mai insistent separarea Bulgariei de România la votul din 8 decembrie. Potrivit surselor diplomatice ale publicaţiei „Kapital”, Olanda se referă la situația politică din Bulgaria și declară că numai după ce va avea un guvern votat în parlament, care se va angaja să îndeplinească angajamentele rămase în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (din nou o referire la un instrument care s-a încheiat de mult timp pentru Bulgaria), putem vorbi din nou despre aderarea la spațiul Schengen. Ungaria se opune ferm separării celor două țări.

Olanda va face o nouă evaluare „doar atunci când se va dovedi că Sofia este un stat constituțional, capabil să lupte împotriva corupției și crimei organizate”, a comentat ministrul olandez de externe Wopke Hoekstra. Potrivit premierului Mark Rutte, această reevaluare va fi „poate anul viitor”.

Ceea ce urmează este o probabilă amânare a votului din 8 decembrie în Consiliu și o propunere oficială către CE de a separa cele două țări. Dacă Comisia va fi de acord cu o astfel de decizie, aceasta trebuie votată de Parlamentul European și apoi reintră pe ordinea de zi a miniștrilor UE. Separarea Bulgariei de România este o lovitură serioasă pentru reputația Bulgariei și o plasează definitiv la periferia Uniunii.

Reacția la Sofia: În loc de recunoștință, Bulgaria primește cinism

Președintele bulgar Rumen Radev și miniștrii interimari de interne și de justiție au reacționat dur la poziția guvernului olandez. „Recent, trei polițiști bulgari au murit păzind frontiera externă a Uniunii Europene. Astăzi, premierul Olandei, Mark Rutte, a sugerat în mod inadmisibil că această graniță ar putea fi trecută cu 50 de euro. În loc de solidaritate europeană, Bulgaria primeşte cinism!”, a scris Radev recent pe profilul său de Facebook.

Cazul celor trei polițiști a fost folosit și de ministrul interimar de interne de la Sofia, Ivan Demerdjiev. Într-o declarație de presă, el a subliniat că Bulgaria depune eforturi extraordinare pentru a garanta securitatea partenerilor săi din UE – chiar și cu prețul vieții a trei polițiști de frontieră. În schimb, însă, țara primește „neglijare și discriminare”.

„Prețul pentru apartenența noastră la Schengen nu poate fi demnitatea polițiștilor bulgari! Nu suntem pregătiți să plătim un asemenea preț!”, declară ministrul interimar Demerdjiev.

Ministrul interimar al justiției, Krum Zarkov, l-a avertizat de asemenea pe premierul olandez Mark Rutte să „fie atent” cu poziția sa de a nu permite Bulgariei să intre în spațiul Schengen, adăugând că „acest lucru nu va trece pur și simplu”. Potrivit acestuia, poziția Olandei este inacceptabilă și neîntemeiată nici din punct de vedere juridic, nici politic, nici din punct de vedere tehnic. Zarkov a mai spus că este convins că Bulgaria va intra în Schengen în câteva zile sau în câteva luni și că se bucură că Bulgaria are un șef de stat care reacționează „dur și la timp”.

Calea este incertă

„Timp de mulți ani, Rutte a convins pe toată lumea că Bulgaria și România nu sunt potrivite să adere, că sunt țări foarte corupte etc. Acum, el are nevoie de un argument solid pentru a convinge parlamentul de contrariu. Uitaţi, au fost multe evaluări tehnice. S-a stabilit oficial că Bulgaria și România îndeplinesc criteriile, iar el știe acest lucru. Dar problema este că există o aripă de extremă dreaptă foarte solidă în parlamentul național și va fi greu de convins”, a comentat europarlamentarul olandez Sophie in ‘t Veld pentru ziarul „Kapital”.

Purtătorul de cuvânt al guvernului olandez, Eric van der Burg, subliniază încă un argument solid: „În acest moment, Bulgaria are un guvern interimar. Sunt multe legi pregătite, dar nu vor fi adoptate în parlament, deci Bulgaria nu îndeplineşte toate condițiile.” Dacă Comisia este totuși de acord cu separarea votului pentru cele două țări, acesta trebuie votat de Parlamentul European și apoi din nou să intre pe ordinea de zi a miniștrilor UE. Acestea sunt regulile procedurale, ce se va întâmpla, însă, până la sfârșitul anului nu se ştie clar, având în vedere situația în continuă schimbare.

Separarea Bulgariei de România ar fi o lovitură grea pentru reputația Bulgariei și ar împinge-o definitiv la periferia Uniunii. „Perspectivele pentru intrarea Bulgariei în Schengen nu sunt bune, asta este evident”, spune europarlamentarul bulgar Radan Kânev. Potrivit acestuia, mai degrabă nu există riscul unei astfel de separări anul acesta, dar lucrurile se vor schimba.

Sursa: Capital.bg/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

11 comentarii

 1. – Dacă intrăm în Schengen e clar că toţi îl va aplauda pe Iohannis şi îl va mediala ca cel mai bun PeeeSeeeDeee-ist al deceniului deşi PSD va încerca să fure momentul spunându-vă să nu fiţi colonişti ca ei cu livretul de Schengen în buzunar(ştiţi deja tiparul lor bipolar).😏
  – Dacă nu intrăm în Schengen e clar că prima dată dau vina pe Putin ca diversiune cum fac de obicei şi cum ştiu că nu va ţine mult după o dezbatere amplă în propaganda lor de fapt se va afla că USR a fost de fapt de vină şi unde au vrut să ajungă de la început.😏
  —————
  Care are curajul să ne contrazică premoniţia care e mai clară ca logica lor?😀😀😀😀😀

  • Sa separe România de Bulgăria…
   Oricum mai sunt acolo raketii
   Și îți era frica sa treci prin Bulgăria spre Grecia ca te opresc raketii
   Îmbrăcați în haine de politie și te lasă
   Dezbrăcat pe sosea…
   N aveau mila de tine…
   Când dispar ăștia…
   Și este o tara sigură…Mai vb.
   Are și România bubele ei…Dar sa mai suporte și bubele Bulgariei este prea mult…
   Nu ne mai revenim…curând…

  • Ardelenee, tu din ce secol te-ai pogorât cu rakeții tăi și când ai foat ultima oară cu mașina în grecia.

   Du-te vere și fă-te raketă că ești mai încet ca internet explorer.

 2. Sigur vă întrebaţi de ce v-am scris postarea asta şi la fel de siguri suntem că dacă staţi atenţi veţi înţelege în perioada următoare fiecare cuvânt.

  Când bula voastră are tendinţa să se spargă şi să ieşiţi din ritmul logic pe care vi l-au impus şi începeţi să aveţi bănuieli că nu e totul ce pare a fi si totul e doar în mintea voastră se intervine ca să fiţi aduşi înapoi în starea voastră logică naturală a bulei căruia vi s-a construit şi se întâmplă când se observă unele din aceste semne:
  ———————
  – Când sectoriştii ies cu mesaje pentru voi politicienii şi nu pentru prostime.😏
  – Când după ce blochezi toate postările critice afli că nu mai rămâne nimeni să te şi laude în afară de ai tăi şi susţinerea care o văd toţi pare doar o iluzie.
  – Când hienele de pe margine din partid se dau la masa lupilor de parcă nu ar mai avea frică de cei care conduc haita ca şi cum ar şti că vine schimbări în haită.
  – Când natural PSD se întoarce tot mai mult la adevăratul lor EU iar amanta lor UDMR devin din nou obraznici.
  – Când nu mai vrei să te minţi atât de mult că e totul bine încât să te faci că nu vezi cum se apropie tot mai mult momentul Căcărău.
  – Când nu mai vrei să te minţi singur şi să crezi că înţelegerile dintre voi sunt girate pe baza unor valori morale pentru alte scopuri morale.
  – Când nu mai vrei să te minţi singur şi să crezi că nu vor folosi acele instituţii care cică „nu” le „controlaţi” si că valori morale stă la baza înţelegerilor dintre voi.
  – Când nu mai vrei să fi atâta de naiv şi să nu mai vrei atât de mult ceva încât ai preferat să crezi în propriile tale minciuni pe care le serveai tu altora.
  – Etc…
  ———————
  După prima celelalte nici nu mai contează amatorilor pentru că ar trebui să vă puneţi întrebarea asta: „DE CE SIMT NEVOIA SĂ TRANSMITĂ MESAJE CARE VĂ AU CA ŢINTĂ DOAR PE VOI POLITICIENII? (e ca şi atuncea când Putin se adresează doar pentru oamenii sau prostimea lui dar pentru restul planetei nu are nici o noimă şi nu se aplică pentru realitatea înconjurătoare)”. Să nu ne spuneţi că nu aţi observat că propaganda lor nu o fac doar pentru prostime şi o fac şi pentru politicienii(observaţi de obicei când o fac cu alţii dar nu şi cu voi) şi poate veţi fi surprinşi dar fac propagandă chiar şi cu propaganda lor că nu poate să le spună în faţă pe cine servesc că vă daţi seama că nu ar mai funcţiona şi e evident că mulţi nu ar accepta şi e clar că s-ar vedea totul ca şi cum ar fi un fals (exemplu simplu: voi credeţi că Badea ar mai fi ajuns să fie bătut de două ori dacă ştia, e clar că ar dispărea toată magia vrăjitorească şi nu ar mai fi decât ceva banal şi fals şi fără picanterii din astea neaşteptate care oferă autenticitatea realităţii😏). Da inteligenţilor, ăştia nu vorbesc doar pe limba prostimii şi o fac şi pe limba voastră pentru că jumătate din propaganda lor şi în unele cazuri speciale doar făcută pentru voi şi axată numai pe voi politicienii(an) sau alţii ca voi dar instrumente tot de-al lor.

  E chiar amuzant🙂 din parte noastră să aflaţi că voi🤡 credeaţi că doar prostimea e atâta de naivă să se lase prostită de ăştia, nu e haios🙂 să vă vedem cum sunteţi duşi de nas ca pe oricare🤡 din prostime şi tu să crezi că tu eşti ăla inteligentul şi vouă🤡 nu ar putea să vă facă aşa ceva nimeni că nu v-ar lăsa inteligenţa aia a voastră să se întâmple aşa ceva (şi dacă ei ştiau că sunteţi DOAR😏 inteligenţi nu credeţi că deja aţi pierdut bătălia?).

  Dacă noi ştim ce ştiu ei ce nu ştiţi voi nu credeţi că deja ştiţi ce am vrut să spunem🙄.

  • Si chiar ai impresia ca cineva sta sa citeasca elucubratiile tale kilometrice?!!!!!

  • Când am văzut cât ai scris mi-am dat seama că n-am înțeles nimic, fara sa citesc. Așa e cu elitele progresiste. Am avut și eu o gagica USR-ista și mi-a făcut capul calendar vreo trei ore până am ajuns la hotel. Când am intrat în camera s-a repezit la șliț, țipând că nu e nevoie de baie, că ce suntem la farmacie? Așa și tu!

 3. Nu vă-ntristați, bulgarilor, românii se asigură că România va fi întotdeauna o țară periferică, votând peste 50% cu PSDNL.

 4. Bulgaria e singura tara care transmite programele postului de televiziune R.u.s.s.ia.-.1.

 5. Foarte simplu cine te contrazice: tu însuți!!!

 6. Olanda blochează doar Bulgaria, pe Romania o blochează Austria, problema este rezolvata.