G4Media.ro

Cel mai rapid supercomputer, pe punctul de a fi surclasat. Cercetătorii estimează…

Cel mai rapid supercomputer, pe punctul de a fi surclasat. Cercetătorii estimează că noul sistem va opera la viteza de 250 petaflopi

IBM Summit va fi nevoit să cedeze în curând locul unui rival mai nou şi mai rapid, conform unui material publicat joi de SPACE.com, preluat de Agerpres.

O echipă de cercetători a încheiat recent proiectul tehnic pentru construcţia primului dintre cele două supercomputere ce vor lucra în tandem şi vor fi cunoscute drept Science Data Processor (SDP).

Împreună, aceste două supercomputere vor aduna, interpreta şi vor genera simulări pornind de la uriaşele cantităţi de date adunate de reţeaua de radiotelescoape Square Kilometre Array (SKA), ce cuprinde radiotelescoape amplasate la Perth, Australia şi respectiv Cape Town, Africa de Sud, detaliază un comunicat al reprezentanţilor proiectului ştiinţific SKA.

O echipă internaţională de cercetători din 11 ţări a colaborat timp de 5 ani pentru a produce partea de hardware, software, dar şi algoritmii necesari pentru funcţionarea primului dintre cele două supercomputere ce vor funcţiona în tandem.

Odată construite, cele două supercomputere, dintre care unul va fi amplasat la Perth şi celălalt la Cape Town, vor procesa peste 600 de petabiţi (1 petabit = 1 milion de gigabiţi) de date pe an, adică o cantitate de informaţii suficientă pentru a umple peste 1 milion de laptopuri moderne”, conform lui Maurizio Miccolis, managerul proiectului SDP care se desfăşoară în Marea Britanie.

Cât de rapid va fi însă noul supercomputer?

Viteza de procesare este măsurată în flopi (acronim de la „floating point operations per second”).

Performanţele unui supercomputer sunt exprimate în petaflopi – un cvadrilion (o mie de trilioane) de operaţii pe secundă.

Pentru comparaţie, viteza majorităţii computerelor personale este măsurată în gigaflopi: 1 miliard de calcule pe secundă.

Cercetătorii estimează că sistemul de supercomputere SDP va opera la viteza de 250 petaflopi, sau 250 de mii de trilioane de operaţii pe secundă, cu 25% mai rapid decât IBM Summit, deţinătorul titlului de cel mai puternic supercomputer din prezent.

„SDP va transforma datele în informaţii”, a comentat Rosie Bolton, cercetător în centrul de date SKA. „Cu ajutorul său vom putea interpreta datele şi vom produce imagini astronomice de detaliu”, a adăugat ea.

Sursa foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Petaflops, nu petaflopi. S-ul ăla nu e plural englezesc ca să îl adaptăm. Flops înseamnă floating point operations per second.

 2. Astept cu interes parerea aitiștilor plecati în numar cat mai mare in constructii si menaj in Canada! Ca nu mai poti nici sa-ti schimbi un robinet aici, la cati specialisti instalatori si zidari au plecat pă IT in Canada…

  • Asistat = WC
   Orice ar fi, aia au plecat LA munca…chiar si escortele tot o munca presteaza (unele cu contracte legale)…ceea ce nu e cazul tau, dupa cum sugereaza si nickul
   Nu mai fii invidios ca unora le merge mintea si muncesc…nu se umilesc stand cu mana intinsa ca tine

  • Aștepți cu nerăbdare muie de la IT-stii de pretutindeni

  • Asistat nu stie nici sa schimbe un robinet, nici sa repare un calculator.

   Are 4 clase si „munceste” la stat, postand propaganda anti-intelectuala si pro-prostie.

 3. @Hasistat ( ms. frumod, Aqualung pt.lipsa nevoii de a da ” ia zi ma googule, ca nevasta-ta e cea mai desteapta … „)

  Băh Hasistatule ,care esti tu măndru/ă ca esti Hasistat/ă ,…

  Știi tu cu cati Petaflops se propagă in UNIVERSURI !!! , FIX DUPA CE ATI SĂVÂRȘIT PE 10 AUGUST 2019?????? , mesajele simple, gen :
  ” P$D! MUIE PSD! ”
  și
  ” MUIE SI TIE !!! JANDARMERIE !!! ” ? …

  CA GÂNDUL, Hasistatule…

  P$D! MUIE PSD!!!
  P$D! MUIE PSD!!!
  P$D! MUIE PSD!!!

  MUIE SI TIE !!! JANDARMERIE !!!
  MUIE SI TIE !!! JANDARMERIE !!!
  MUIE SI TIE !!! JANDARMERIE !!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.