G4Media.ro

Cel mai mare ziar elvețian de limbă germană: Tocmai preşedintele român de…

Cel mai mare ziar elvețian de limbă germană: Tocmai preşedintele român de origine germană instigă împotriva celei mai mari minorităţi din ţară / Se dă mai român decât românii

Maghiarii se simt discriminaţi în România. Faptul că prin Klaus Iohannis cea mai înaltă funcţie din stat este ocupată de reprezentantul unei alte minorităţi, nu schimbă cu nimic lucrurile, scrie Neue Zurcher Zeitung într-un articol publicat pe data de 11 mai.

S-ar putea spune că în privinţa egalităţii în drepturi a minorităţilor naţionale România este o ţară model. Oricum, din 2014 cea mai înaltă funcţie din ţara carpatină este deţinută de un reprezentant al micii comunităţi germane din România. Unde altundeva în Europa mai există un asemenea caz – sau unde ar putea fi chiar şi posibil?

Cu toate acestea, relaţia dintre comunităţile lingvistice din România este orice altceva numai una lipsită de probleme nu, aşa cum a demonstrat o controversă de la sfârşitul lunii aprilie, al cărei ecou se mai aude şi azi. Iar autorul ei este tocmai Iohannis.

Deşi meritele sale privind apărarea statului de drept în România sunt de necontestat, acordarea în acest an al Premiului Carol cel Mare pentru meritele obţinute în procesul unificării europene se arată a fi pe acest fundal absolut picant.

Preşedintele român urmează să fie distins, între altele, şi pentru implicarea sa în protecţia minorităţilor.

Recent, Iohannis a reuşit ca, printr-o provocare bine calculată, să stârnească o reacţie ostilă din partea celei mai mari minorităţi a ţării sale, maghiarii. În România, care are o populaţie totală de 20 milioane de locuitori, trăiesc aproximativ 1,2 milioane de maghiari. Comunitatea germană numără cu puţin peste 35.000 de persoane.

În cadrul unei conferinţe de presă, Iohannis a afirmat că, în timp ce guvernul luptă împotriva epidemiei de coronavirus, alţii operează cu ajutor de la Budapesta pentru desprinderea Transilvaniei. Cu acest prilej a rostit câteva cuvinte în maghiară, maimuţărind într-un stil jignitor accentul maghiar.

Transilvania, cum este denumită şi regiunea cu caracter multietnic cu cel mai mare oraş al ei, Clujul, a făcut parte până în 1918 din Regatul Ungariei şi constituie principala zonă locuită de maghiarii din România.

Factorul declanşator al jignirilor îl constituie un proiect al partidului minorităţii maghiare UDMR privind o lege a autonomiei Ţinutului istoric Secuiesc, care este împărţit astăzi în trei judeţe româneşti. În două dintre acestea, maghiarii sunt majoritari. Dat fiind faptul că în Camera inferioară a legislativului nu a avut loc o dezbatere pe acest proiect în termenul stabilit, acesta a fost adoptat în mod tacit.

Oricum, nu exista nicio îndoială asupra ideii că Senatul, Camera inferioară a Parlamentului, va respinge legea, ceea ce s-a şi întâmplat. În statul unitar român năzuinţele spre autonomie ale minorităţii maghiare fac ca românii să vadă roşu în faţa ochilor. În trecut au fost respinse de mai multe ori asemenea proiecte de lege.

Reacţia ungară de revoltă este mai mare decât oricând. UDMR califică atitudinea lui Iohannis drept o “înşelătorie crasă”, respectiv “un atac agresiv şi primitiv” împotriva minorităţii maghiare, fără precedent pentru un şef de stat român din perioada de după schimbare. Sub dictatorul comunist Ceauşescu se crea, în mod periodic, o atmosferă împotriva minorităţilor. O organizaţie civilă a apelat la CNCD de la Bucureşti.

La Budapesta, guvernul l-a convocat pe ambasadorul român. Problema minorităţilor implică în România de fiecare dată relaţiile complicate cu vecinii. În anul jubiliar 2020, sensibilităţile sunt deosebit de intense. În iunie din acest an va fi aniversarea a 100 de ani a Tratatului de la Trianon, care a pecetluit, după primul Război Mondial, marile pierderi teritoriale ale Ungariei. România a fost unul dintre marii câştigători ai războiului.

Prin afirmaţiile sale, Iohannis se inspiră din tradiţionala suspiciune faţă de vecinul din vest. Potrivit unui sondaj de opinie, românii consideră că, după Rusia, Ungaria este cel mai mare duşman al ţării. Revendicări privind obţinerea unei autodeterminări mai mari sunt percepute adesea drept un prim pas pentru desprinderea teritoriilor foste ungare.

Într-adevăr, guvernul naţionalist al lui Viktor Orbán şi-a extins intenţionat influenţa asupra minorităţilor maghiare de dincolo de frontiere. Pentru etnicii maghiari, obţinerea cetăţeniei este uşor de obţinut, majoritatea maghiarilor din România au şi cetăţenia ungară.

Aproape toată media în limba maghiară din ţară sunt în mâinile Budapestei. Oricum, mulţi bani din Ungaria se îndreaptă către Transilvania, mai ales către Ţinutul Secuiesc.

La Sfântu Gheorghe (în maghiară: Sepsiszentgyörgy), reşedinţa judeţului Covasna, se află o filială a Universitătii private maghiare Sapienza, iar la intrarea în oraş se construieşte un mare stadion de fotbal. Totul mulţumită ajutorului din Budapesta. Chiar şi expoziţia de fotografii prezentată în urmă cu câteva luni în Piaţa Primăriei vine din partea Ungariei.

Preşedintele consiliului judeţean Sándor Tamás oferă explicaţii: “Dacă cerem înfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior în limba noastră, sau vrem să renovăm bisericile noastre, la Bucureşti nu există bani pentru aşa ceva. Însă Budapesta ajută. Firşte că îl susţinem pe Viktor Orbán.” Nu se cere însă desprinderea de România, doar recunoaşterea noastră drept cetăţeni ai ţării cu aceleaşi drepturi.

Tamás nu a menţionat faptul că în zona dreptei există şi vise legate de Ungaria Mare, iar guvernul de la Budapesta ştie să aprecieze năzuinţele revanşarde. Urmare a atitudinii provocatoare a lui Iohannis premierul ungar a postat pe facebook o hartă a regatului Ungariei de dinainte de 1918.

În prezentarea detaliată a lui Tamás despre “graniţa culturală”a Carpaţilor, care desparte Ţinutul Secuiesc central-european de restul ţării care poartă “o amprentă bizantină răzbate doar o identificare foarte limitată cu tot ce este românesc. Acest sentiment este caracteristic probabil pentru mulţi maghiari din ţară.

La rândul său şi partea română recunoaşte că Bucureştiul neglijează Ţinutul Secuiesc şi minoritatea maghiară.

Jurnalistul Dan Tăpălagă scrie în portalul critic la adresa guvernului, g4media.ro, că dezinteresul Bucureştiului faţă de revendicările culturale şi infrastructurale ale minorităţii oferă lui Viktor Orbán un spaţiu pentru a-şi putea extinde influenţa.

Cel mai recent exemplu pentru aceasta sunt informaţiile oficiale privind combaterea crizei coronavirus care sunt puse la dispoziţia publicului doar în limba română. Recunoaşterea limbii maghiare ca limbă oficială constituie una din principalele revendicări ale minorităţii.

Uneori resentimentele nutrite de ambele părţi ies şi la suprafaţă. Anul trecut a avut loc o confruntare de forţă în cazul unui cimitir militar din Transilvania administrat de etnici maghiari, când activişti români au încercat să ridice acolo cruci în stil ortodox. Politicianul locului, Sándor Tamás, este convins că respectivul conflict a fost provocat pentru a crea o atmosferă înaintea alegerilor europarlamentare importante.

Cei mai mulţi observatori văd un calcul politic legat de putere şi în spatele provocării lui Iohannis. Cel târziu la sfârşitul anului, în România va fi ales un nou guvern. Patria politică a lui Iohannis, PNL, a înregistrat recent rezultate slabe în sondaje.

La nivel internaţional revendicările maghiarilor din România nu prea stârnesc interesul. Expertul în problemele minorităţilor din oraşul Berna, Bela Filep, care i-a studiat multă vreme pe secui, vorbeşte despre “un complex est-european”. “Ţinând cont tocmai de războaiele din Iugoslavia, revendicările minorităţilor naţionale din regiune devin suspecte.”

La toate acestea se adaugă figura controversată a lui Orbán. Actualul preşedinte al CNCD, fost politician UDMR Csaba Asztalos, explică: “Autoritatea de care se bucură Orbán în lume face ca revendicările noastre să fi dificile. Ori de câte ori abordez o problemă a maghiarilor din România, se afirmă că în spatele acestei atitudini s-ar ascunde o manevră al lui Orbán.”

Chiar şi înainte de incident puţini au fost cei care au crezut că preşedinţia lui Iohannis va impulsiona pozitiv politica României faţă de minorităţi. Tocmai pentru că aparţine însuşi unei minorităţi a fost mereu preocupat să nu lase nicio îndoială asupra patriotismului său. Cum s-ar spune, “se dă mai român decât românii”.

Nu este vorba aici numai de faptul că este primul preşedinte român care la intonarea imnului naţional îşi pune patetic mâna la inimă, ci şi de afirmaţia că în ţară nu există probleme nerezolvate în privinţa minorităţilor. Dovada contrară pentru această teză a furnizat-o în ultimele zile el însuşi.

Sursa: Neue Zurcher Zeitung/ Autor: Volker Pabst/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

72 comentarii

 1. Ati ajuns ca antena 3,stai nasol cu incasarile.si vreti sa va extindeti piata catre analfabetii functionali pesedisti?
  E dreptul vostru.Calculati insa cat pierdeti!

  • Retardatul de Werner și-a pus Europa în cap

  • Morbid Angel;singurul retardat de aici esti tu ! imprastie-ti laturile in alta parte,troll nenorocit !

  • Retardat se poate referi și la reacțiile politice ale domnului Președinte. De altfel mai multă pregătire și cunoaștere decât oricare profesor suplinitor de la țară dl. Hohannis nu are.

 2. baieti, asta e politica din Romania, este o albie de porci, dupa chipul si asemanarea poporului, nu e ura, e politica

 3. As fi zis ca da, Iohannis a exagerat ca Ungurii vor sa ne fure ardealul si ar putea fi vazut acest lucru ca o instigare impotriva maghiarilor din Romania. Insa Viktor Orban a publicat harta Ungariei mari, arata pe fata ca vrea sa anexeze Ardealul, Slovacia, Croatia etc. In plus, a zis-o si la Baile Tusnad, vreau autonomie deocamdata in lipsa a ceva mai bun. Deci de fapt autonomia e doar un pas pentru Orban, el vrea de fapt ocuparea teritoriului. Ungaria nu mai este o democratie si nu are ganduri prietenesti fata de vecinii sai.
  Ziarul Elvetian ar fi trebuit sa se ofuscheze de publciarea unei harti revizioniste.

  • ZIMBRU Viktor Orbán n-a publicat nici o hartã a fãcut o postare pe facebook unde le-a urat succes ptr cei care dau bacul din istorie în ziua respectivã.În spatele lui avea un glob pãmîntesc lucrare de artã fãcut cîndva în anii 1800 de un artist ungur in doua sau trei exemplare.Acest glob se aflã în biroul lui nu de azi de ieri si m-i se pare cã era acolo si pe vremea altor prim ministrii exceptie Gyurcsány .(el prefera sticla de whisky.)În anii 1800 n-avea cum sã facã globul ptr cã asa arãta harta si atît .Nu era vorba de nici un mesaj si nici o referire la România numai cã la noi se profitã de orice ocazie sã avem la ce ne gîndi în afarã de viata noastrã nenorocitã.Presedinte sas ,prim ministru tigan secui ,mai pui niste rãzboinicii machedoni si ei apãrã România.Parodie.

  • ungurelule, ai grija sa nu te impiedici pe scari prin romania de la harta aia a lui orbanel :))

  • ion din balcon
   ia de-aici, vlahule-sclavule: Erdélyi magyar fold!

  • @Bandholz, nu numai Romania a reactionat asa, vezi reactia presedintelui Croatiei care asigura si presedentia UE si a celor de la Europa Libera sau din presa Americana.
   Si inca o data nu e nevoie nici macar ca Viktor Orban sa publice harta Ungariei mari (sau globul cu harta Ungariei mari, ma rog) a spus-o raspicat la Tusnad ca el vrea autonomie pentru Tinutul Secuiesc in lipsa a ceva mai bun, scopul lui fiind alipirea regiunii.

  • @Bandholtz Mi-am luat multe înjurături pe acest site și mi s-a spus că sunt unguroaică doar pentru că i-am trimis la plimbare pe rasiști și pe xenofobi, pentru că mi-am permis să atrag atenția că națiunea maghiară nu este același lucru cu Viktor Orban. Așa că azi îmi permit să-ți spun că ești obtuz și vezi discuția doar din punctul tău de vedere. Îți pun câteva întrebări și poate vrei să-mi răspunzi.

   Și la ședințele FIDESZ era tot examen de istorie? Uite aici decembrie 2019:

   https://www.g4media.ro/viktor-orban-a-starnit-furia-premierului-croatiei-dupa-ce-a-prezidat-o-sedinta-a-fidesz-cu-harta-ungariei-mari-pe-fundal-ungaria-mare-cuprindea-si-bucati-din-croatia.html

   Când merge premierul Poloniei în Ungaria, tot pentru examenul de istorie merge? Uite aici aprilie 2018:

   https://www.g4media.ro/imagine-controversata-viktor-orban-ii-arata-premierului-poloniei-harta-ungariei-mari-din-care-face-parte-si-transilvania.html

  • @Bandholtz Comentariul meu stă la moderare pentru că are 2 linkuri, așa că reiau aici pe rând:

   În decembrie 2019 la ședința Fidesz era tot examen la istorie?

   https://www.g4media.ro/viktor-orban-a-starnit-furia-premierului-croatiei-dupa-ce-a-prezidat-o-sedinta-a-fidesz-cu-harta-ungariei-mari-pe-fundal-ungaria-mare-cuprindea-si-bucati-din-croatia.html

  • Ma miram daca nu apareau reactii suplimentare in spatiul media german la afirmatiile lui Johannis si in alte ziare occidentala tinand cont de eficacitatea lobbyului maghiar si a legaturilor inca de pe vremea lui Attila a germanilor cu hunii. Cand ai o populatie minoritara numeric in Transilvania de cateva secole in mod sigur, ai purtat o politica de subjugurare a populatiei romanesti majoritare care nu avea drept de vot, de educatie iar biserica ortodoxa era tolerata dar nu acceptata precum cea catolica, evanghelica, unitariana si cea calvina si in plus ai pierdut ultimile doua razboaie mondiale nu ai cum sa mai ai pretentii teritoriale pentru ca aceasta este adevaratul scop al politicii maghiare indiferent de afirmatiilor liderilor UDMR. Altfel cum se explica serbarea zilei de 15 martie si aniversarea Trianonului in asa zisul Tinut Secuiesc ? Johannis actioneaxa in acelasi spirit in care au actionat si suveranii din familia Hohenzoller pentru care merita toata stima noastra.

  • Ziarul elvetian a facut ceea ce face orice „elvetian” cu perciuni: a liat banii și a scris ce i s-a cerut. Cine a dat comanda ? Eh, asta putem presupune. Apropos: era o dată unu care s-a trezit vorbind deși habar n-avusese până atunci unde e România pe hartă. Îl chema Rudolf Giuliani. Va mai amintiți ?
   Eh…pe ăla cine l-a plătit ?

  • @bandholtz :
   Cea mai mare parte din anii 1800, Ungaria nici nu existat ca stat, era provincie austriaca, in timp de Transilvania era un Principat autonom, locuit in majoritate de Romani.
   Din ultimii 500 de ani, 350 de ani Ungaria nu a existat ca stat (150 de ani a fost pasalic turcesc, 200 de ani a fost provincie austriaca), 50 de ani a facut parte din Imperiul Austro-ungar, iar in ultimii 100 de ani a fost asa cum este astazi.

  • „prim ministru tigan secui”

   Si cam atãt despre cum vãd ungurii de rangul întãi populatia secuiascã din Transilvania .Sã ne mai mirãm de ce unii vor sã fie rãcã între vecini .Parodie.

 4. Presedintele nu instiga impotriva ungurilor. a fost un mesa ferm spre bupapesta . ungurii au inteles f. bine ce vroia presedintele sa spuna, dar ce sa faca si ei daca au fost prinsi ? ce fac de obicei, mint.

  • Da sa gândit cine cum arăta harta Ungariei înainte de cea a Ungariei mari. Eu aș fi curios,dacă Viktor Orban o postează pe Facebook.

 5. Dle Talapaga,
  Am asteptari mai mari de la dvs.
  Inteleg ca v-a gadilat orgoliul de jurnalist faptul de a fi citat intr-un articol in „cel mai mare” ziar de limba germana din Elvetia, dar articolul contine toate semnele de alarma posibila ca sa va ajute sa detectati ca este un articol scris la comanda.
  Este un articol complet dezechilibrat prezentand „adevarurile” unei singure parti:
  – sunt intervievati efectiv doar 2 oameni din Romania: Sándor Tamás (UDMR) si Csaba Asztalos (UDMR);
  – creaza o confuzie dorita intre Transilvania si Tinutul istoric Secuiesc, ca si cum cele 2 ar reprezenta acelasi lucru, ignorand ca magharii sunt majoritari doar in Tinutul Secuiesc si lasand astfel sa se inteleaga ca maghiarii sunt majoritari in Transilvania, ceea ce este un fals grosolan: „Transilvania, cum este denumită şi regiunea cu caracter multietnic cu cel mai mare oraş al ei, Clujul, a făcut parte până în 1918 din Regatul Ungariei şi constituie principala zonă locuită de maghiarii din România.”
  – acelasi paragraf creaza o confuzie dorita ca, pana la 1918, Transilvania ar fi apartinut dintotdeauna Ungariei, desi Ungaria exista doar de pe la anul 1000, iar ungurii au ajuns in Ungaria de astazi intre anii 860-900.
  – nimieni din Romania de etnie româna sau germană nu este intervievat;
  – Guvernul lui Viktor Orban este prezentat doar ca guvern nationalist (apelativ care chiar ii place lui Viktor Orban); nimic despre iliberal sau dictatorial (termeni pe care celelalate ziare din Europa vestica nu ezita sa le foloseasca regulat;
  – Viktor Orban este prezentat doar ca figura controversata; iar, uimeste lipsa oricarei recunoasteri a drumului dictatorial pe care conduce Ungaria;
  – “Dacă cerem înfiinţarea unei instituţii de învăţământ superior în limba noastră, sau vrem să renovăm bisericile noastre, la Bucureşti nu există bani pentru aşa ceva.” este o afirmatie falsa, lansata si lasat in articol ca adevar absolut. Nicio opinie din Romania care sa spuna si parerea majoritarilor.
  – investitiile Ungariei in afara granitelor sale nu sunt nicidecum judecate din prisma corectitudinii in relatiile dintre tarile europene vecine, ci sunt acceptate doar ca normal generate de dorinta de extindere a influentei.
  Sunt atat de multe becuri rosii aprinse in acest articol, ma uimeste ca nu le-ati sesizat. Ma uimeste ca o simpla citare a dvs v-a anesteziat complet simtul jurnalistic.

  • Să le luăm la rând:
   – pe cine voriai să intervieveze? Pe Șerban Nicolae și Olguța Vasilescu
   – Ținutul Secuiesc este parte din Transilvania. Și Transilvania, până în 1920 a făcut parte din Ungaria, indiferent cum o privim. Perioadele de cvasi-independență au fost scurte și întotdeauna erau roluri de subordonare față de Regatul Ungar.
   – repet: de când există Regatul Ungar, Transilvania (inclusiv Ținutul Secuiesc) a făcut parte din el sau a avut relație strânsă de subordonare/ dependență. După ocupația romană, primele forme administrative din Transilvania au fost implementate de Regatul Ungar. 1100 de ani și o amprentă care deosebește Transilvania (aș spune și Banatul și Partium)de restul României sunt elocvente. Știu că le vreți șterse, dar occidentalii nu sunt proști.
   – de ce trebuie intervievat vreun cetățean de etnie română sau germană? Să arate elvețienilor (țară cu o cultură interetnică și a autonomiei dezvoltată) ce ”dăștepți este românii”? Să le povestească de Ip și Trăznea? Crede-mă, că știu ei bine. Cum știu și de masacrele comise de români asupra ungurilor. Despre astea nu știți voi, că nu vă place istoria. Vă plac poveștile cu zâne și feți frumoși… (sic!)
   – că guvernul Orban (ăla de la Budapeste) mai e și iliberal și hoț, nu are relevanță în articol, nu schimbă nimic situația și nici faptul că de 102 ani guvernele centraliste de București au un singur scop în viață: să dispară dracului toate minoritățile
   – cam ce opinie ai vrea să dezmintă faptul că toate încercările de a înființa insituții de învățământ superior maghiare finanțate de stat s-au soldat cu refuzul Bucureștiului? E tristul adevăr.
   – în condiții de granițe libere și liberă circulație a capitalului în interiorul UE de crezi că chestia asta ar avea vreo relevanță?! România nu investește țintit în Rep. Modlova? Sau asta e voie?
   Înainte să vă aruncați la beregata unor jurnaliști profesioniști, mai bine învățați puțină istorie, informați-vă cu privire la subiect și veniți cu argumente solide. Poveștile sunt considerte argumente doar de biblie și proști.

 6. Regatul Ungariei la 1918? Bună gluma, numai că dispăruse de vreo 400 de ani.

  • Mda, de aia era Franz Josef König von Ungarn….. Jizăs! Altul care a învățat istoria din filme…

  • Ungaria nu a existat ca stat intre batalia de la Mohacs si transformarea imperiului Habsburgic in “Austro-Ungar”. Asta nu sterge caracterul multicultural al Transilvaniei, dar nu poti combate o exagerare romaneasca cu o inexactitate ungureasca. Iar cei care te contrazic n-o fac pentru ca n-ar cunoaste detaliile monarhiei duale ci pentru ca noi suntem mai din topor si ne uitam mereu la cine-i puterea hard si cine ia deciziile, ne intereseaza mai putin ce scrie in lege si tratate. Deci acolo unde deciziile si puterea n-au fost la unguri si Budapesta spunem colocvial ca Ungaria n-a existat. Nu e corect juridic dar e practic iar romanii nu prea au dezvoltat o cultura de rule of law. Dar nici ungurii nu-s cu mult mai breji, desi nu e cu totul vina lor cum nu e nici a noastra. Ungaria si-a rupt evolutia naturala la inceputul renasterii, fiind distrusa de turci. Nu stie nimeni ce s-ar fi intamplat altfel cu lumea multietnica a Transilvaniei, dar faptele istorice arata prea putin apetit pentru a imparti puterea cu majoritatea romaneasca. De aici si suspiciunile care nu vor putea fi stinse decat in sute de ani de convietuire relativ pasnica. Poate stranepotii nostri se vor ira mai putin. Doar daca avem noroc.

  • Si ia zi bre Robiko, Franz Jizsef era ungur ?
   Dacă tot vrei sa vorbesti istorie, hai spune-ne cum i-au privit austriecii pe unguri tot timpul ? De ce ?
   Poate eu am învățat istoria din filme, dar cred ca tu ai citit-o pe aia scrisă de Jobik.
   Transilvania a fost mai mult principat autonom, mai las-o pe aia cu „1000 de ani parte a regatului ungar”.

 7. Autorul, un corespondent la NZZ, fix ca autorul articolului recent din Der Spiegel, pe acelasi subiect, e LIBER sa scrie, sa fie sanatos!
  Ne doare-n cot!
  Succes, dle Presedinte Johannis, Tapalaga o fi mandru ca e citat in NZZ!!

 8. Dragut Iohannis asta ca a luat apararea romanilor impotriva maghiarilor.

 9. Care este mai exact utilitatea acestui „articol”, care de fapt e doar o traducere/preluare?
  Dacă ne interesează ce zice un ziar din Zürich, guess what, există Google Translate!
  Am înțeles, e Johannis-bashing, get over it, maturizați-vă!

 10. Mai bun era Barna, statea ghiocel în fața tuturor, un falnic luptător al corectitudinii politice, mizerabil articol

 11. Cand vor descoperi ungurii ca platesc din banii lor fanteziile politice ale unui lider care se foloseste de maghiarii din Transilvania pentru a se mentine la putere cred ca vom avea si raspunsul la aceste provocari si probabil vom vedea schimbari in ambele tabere.

  Pana atunci sa-i lasam sa doarma in timp ce Viktor Orban le papa banutzii… ii asteapta vremuri grele.

 12. Mizerii de tip USRist, în timp ce autonomia trecea prin camera deputaților, Nicu Ștefănuță (un necunoscut europarlamentar USRist) posta pe Facebook o imagine în care ne îndemna la prietenie cu maghiarii și ne spunea să nu punem botul la intoxicări, poate autonomia aia urma să fie ceva benefic pentru nația asta, trădători marxiști!

  • Care e problema dacă îndeamnă la prietenie cu maghiarii? Despre autonomie nu a zis nimic, ai băgat de la tine. Știu asta pentru că îl urmăresc pe facebook, așa că nu mai veni cu gogoși și răspunde la întrebare.

  • Normal, voi, marxistii, sunteți interesați doar de bună starea minorităților, maghiare, LGBT, pedofilie s.a.m.d., nu vă interesează de restul majorității chiar dacă sunt cazuri unde identitaea și valorile naționale sunt batjocorite, sunteți o adunătură de lași

  • @Alina M comunistul tău a atacat poziția președintelui și a îndemnat la prietenie în ziua în care AUTONOMIA A TRECUT PRIN CAMERA DEPUTAȚILOR, a mai făcut referire și la intoxicări inexistente, la fel ați procedat când a fost pangarit Cimitirul Eroilor de către extremiștii maghiari, sunteți o cloaca de trădători

  • @Coada lu’ Ghiță, Să le luăm pe rând:

   1. Nu e comunistul meu. L-am votat pe lista de la europarlamentare și acum stau cu ochii pe ce face că eu nu dau cecuri în alb, am votat și gata, 4 ani fiecare face ce vrea. Între noi fie vorba, cei pe care îi apreciez mai mult decât pe Ștefănuță aveau nevoie de un scor fantastic ca să ajungă și ei europarlamentari, dar poporul a avut alte opțiuni. Le respect și mă mulțumesc cu ce a ieșit, e totuși mult mai bine decât deloc.

   2. A îndemnat la prietenie după ce toată țara a luat foc la aflarea veștii că zdrențele psd s-au aliat cu zdrențele udmr. Foarte bine că și-a spus părerea fix în acel moment și nu poimarți.

   3. Am comentat mai sus cu linkuri către articole mai vechi despre Viktor Orban și hărțile lui.

   4. Dacă vrei să faci pe cineva trădător, te poți uita în oglindă. Puterea unei națiuni stă în capacitatea sa de pune accent pe lucrurile care o unesc, nu pe lucrurile care o dezbină. Și știi de ce? Pentru că motive de ură și dezbinare pot fi între orice cetățean și familia sa, vecini, prieteni, colegi. Dacă ne apucăm de dezbinat, unde ne oprim? Își face fiecare familie mini-România lui independentă? Vulturii din est de-abia așteaptă.

   5. Mă identific cu ideea de capitalism și cu cea de liberalism. Din păcate, toate partidele din România suferă la aceste capitole și nu sunt mulțumită de niciunele. De unde ideea că sunt marxistă? Că trag de urechi rasiștii și xenofobii? Din câte știu marxismul propovăduia superioritatea unor oameni asupra altora, în același mod în care comunismul și fascismul au făcut-o, cu singura diferență că fiecare avea altă părere despre cine să fie în vârf.

   6. Ar trebui deja să știi, dacă ai trecut pe la orele de istorie, că nu ar trebui să generalizăm când vine vorba de națiuni. Fiecare individ cu nume și prenume e responsabil de faptele sale, bune sau rele. Nu e vina unei națiuni pentru hoții și torționarii care s-au născut în același teritoriu. Nu există vină colectivă, ai înțeles? Altfel ne întoarcem la război. Există vină individuală și ai toată libertatea să înjuri pe x, pe y, să ai o părere negativă, să nu-ți placă de el/ea, să-i urez viață grea la pușcărie, etc.

 13. Regatul Ungariei in 1918 ? Asta nici de banc ,nu merge… intre 1866 si 1918,Transilvania a fost parte a Imperiului AUSTRO- UNGAR (amprenta civilizatiei,au dat-o austriecii ,in coalitia asta …ungurii ,nu au dat nimic, asria nici sare nu au in subsolul Anya Orszag !)

 14. „… Maghiarii se simt discriminaţi în România…”. …. Dar unde nu se simt ei discriminati? CAm peste tot, dar nu prea au curaj sa deschida gura „decat” in Romania! Nici la menti, nici la englezi, nici la croati, nici la ucraineni, nici la…. Numai la noi li se permite. Ce in sudul Frantei unde populatia magrebiana este peste 40% se vorbeste araba ca si limba oficiala? Sau la ucrainieni? Sau la croati? ii mamanca cu fulgi tu tot daca deschid gura.
  Vin la Tusnad? Poate cad intr-o groapa de pe autostrada! Mananca rahat cu autonomia? Persona non-grata si adio!

 15. Lobby-ul impotriva Romaniei a fost platit de-a lungul timpului inclusiv de oligarhii apropiati de PSD. Alianta PSD-UDMR extinde baza de finantare a publicitatii antiromanesti.

  In plus, sd extinde si tinta, de la Romania, la presedintele tarii.

  Serviciile noastre de informatii dorm in continuare

  • N-ai tu treaba, se fac doar ca dorm. Sunt servicii secrete, ce vrei cu ei sa fie invitati la emisiuni cu Vulpita si distrusul ala. 🙂

 16. Domnilor din Elvetia , lasati critica , ca nu veti intelege niciodata despre ce-i vorba aici. Pozitia Presedintelui nostru , in cazul criticat de catre voi, a fost una corecta si demna .

 17. Articolul din Neue Zurcher Zeitung e semnat: Volker Pabst, Istanbul und Sfantu Gheorghe.
  Articolul din Emerging Europe (circulat de G4, cu toate ca nu ii baga nimeni in seama), e semnat de Turp-Balazs.
  E ok G4 media sa va inscrieti in astfel de campanii orchestrate?

 18. Chiar nu inteleg de ce noi romanii ne cramponam asa tare de asa-zisul Tinut Secuiesc. Oricum aia sunt profund enclavizati si asculta doar de Budapesta. Sa-i i-a Victor Orban, pe care il iubesc atat de tare cu totul. Oricum ei nu sunt contributori la buget ci cer bani de la Bucuresti. Sa ceara de la Budapesta, sa voteze pe ai lor in Parlamentul ungar, poata asa scapam si de cancerul UDMR. Nu mai pot eu de Tinutul lor Secuiesc prin care am trecut de cateva ori in viata asta, pe mine ma doare de salariul meu, de jegul din spitale, de scoala la care merge copilul meu etc.

 19. Aș adăuga că nici la unguri nu se vorbește germana oficial 🙂 … dacă tot ne luăm după procente de etnii. E drept că nemții din Ungaria sunt mai adaptabili.
  Mai relaxați, dați unde-i doare pe ei, nu unde vă doare pe voi. Ei n-au devenit majoritari în niciun teritoriu ocupat în imperiu. Iar cu maghiarii din România puteți fi prieteni. În familiile lor sunt și etnici români.

 20. Un comentariu dintr-un ziar de limba germana, dintr-o țară federală in care se vorbesc oficial 4 limbi, elvetieni get beget sunt probabil mai puțin de 50% , iar votul universal a fost imtrodus de abia im anii’80 ai secolului XX…Ce relevanță are o asemenea opinie atunci când vorbim despre un stat național și mai ales ar fi interesant de aflat cine a comandat articolul respectiv !
  Sunt sigur ca nu a fost scris la întâmplare.
  Spre deosebire de Elvetia, România este un stat național, în care nu poți sa vi să ceri astăzi autonomie iar mâine sa vrei un parlament și legi proprii si, eventual, poimâine chiar un presedinte. Pentru așa ceva de neconceput în alte părți,nu cred că cineva cu bun simț se poate simți discriminat. Autonomia pe criterii etnice nu este un lucru acceptat cam pe nicăieri în Europa. Așadar comanditarii articolului presupun ca au nume cam neelvețiene si eventual prieteni prin…psd.
  As fi curios dacă s-ar propune autonomie pe criterii etnice în…Ungaria, sa zicem, cam care ar fi reacția ?! Cei care acum se consideră discriminați au totusi grădinițe,școlii și licee numai ale lor, în limba maternă, își folosesc credința religioasa și limba maternă fără opreliști. Care este discriminarea ?
  Președintele a făcut ceea ce trebuia să facă, chiar dacă le-a bătut obrazul unora, la modul mai direct.
  Auf wiedersehen.

 21. Bravo Johanis! Te sustinem!

 22. Cand DRAGNEA a fost invitat oficial in Elvetia nu erati asa guralivi voi ziaristii INDEPENDENTI ??

 23. Oare de ce in Ro doar cu maghiarii ( si doar cu unii reprezentanți ai lor) ” au” probleme romanii??
  Oare in Hu este vre-o comunitate care să fie macar asemănător tratată ca ei in Ro? Si in tarile vecine de ce Doar comunitățile Hu sunt persecutate? Poate răspunde cineva?
  Si poate da, i-a sărit mustarul neamtului de prea mult tupeu!

 24. Intreb si eu ,ca sa pricep cum e cu dubla masura :Ungaria pregateste din 2010 evenimentul „Trianon” creand chiar un cadru legislativ pentru aceasta-si,in 10 ani,nimeni nu a soptit o vorbulita despre aceasta -desi „serbarea”s-ar putea sa-i nemultumeasca nu numai pe romani,sarbi,croati,slovaci,ci se pe cei care au elaborat documentele tratatului ;acum,daca se raspunde (tarziu) cu o initiativa similara,sar in sus toate comitetele si comitiile…eu as propune sa se initieze si un proiect legislativ care sa fixeze data de 4 august ca „Ziua primei victorii asupra bolsevismului „(gasiti voi o formulare mai fericita,importanta evenimentului conteaza)

  • Pai, se pare ca evenimentul TRIANON a fost pe placul G4 media, al ZNN, al Der Spiegel!
   Individul acesta care a scris acest articol pe ZNN e un Freelancer, NU e jurnalist permanent la ZNN!
   La fel, in cazul articolului cu absolut acelasi subiet de acum vreo 10 zile de pe Der Spiegel, era tot un Freelancer, NU un jurnalist permanent al Der Spiegel!
   Gasiti informatiile depsre ei pe internet!
   Iar acesti Freelancer traiesc si ei din ce PLATESC bine unii si altii!!

 25. Daca nu le convine sa se mute in Bozgoria. JOS LABELE DE PE IOHANNIS!

 26. Toți arată furioși Budapesta când problema e, defapt, la București.Ia spuneți mneavoastră, câți latino texani credeți c-ar vrea revenirea Texasului la țara mumă, Mexic?

 27. Toți arată furioși Budapesta când problema e, defapt, la București.Ia spuneți mneavoastră, câți latino texani credeți c-ar vrea revenirea Texasului la țara mumă, Mexic?Dar autonomie?

 28. Toți arată furioși Budapesta când, defapt, problema e la București.Ia spuneți și mneavoastră, cam câți mexicani cetățeni americani credeți că și-ar dori revenirea cu Texas cu tot la patria mumă?

 29. Scuzați dublurile dar netul merge ca fânul.Unele nu apar deloc, altele aiurea.Deci?

 30. Pentru elvetienii de la Neue Zurcher Zeitung ( care maninca si ei , nu ?!) : de ce nu cer autonomie pe criterii etnice turcii , tatarii , germanii , grecii , …. din Romania ?
  Protectia minoritatilor in oricare din statele europene , da . In limita firescului , a bunului simt si a legislatiei .
  Daca mergem pe crietriul numarului ( desi este discutabil ) nu vi se pare firesc ca decizia sa fie in mina romanilor sadea ?!
  Hai sictir !

  • Atentie!
   Articolul de pe Neue Zurcher Zeitung(NZZ) e scris de un Freelancer numit Volker Pabst, adica un colaborator, NU un angajat permanent al ziarului elvetian si NU de Redactia ziarului NZZ!
   Gasiti pe internet cine e acest Volker Pabst, un Freelancer care scrie si la alte publicatii, NU e angajatul permanent al vreunei publicatii, depinde cine il plateste!
   Conform paginii din NZZ, el e colaborator ai NZZ la Istanbul si Sfantu Gheorghe!
   Cam se subintelege de unde manaca o paine, il platesc bine cei din secuime!
   https://www.nzz.ch/international/ausgerechnet-der-deutschstaemmige-praesident-rumaeniens-schuert-ueble-ressentiments-gegen-die-groesste-minderheit-im-land-ld.1555564
   NU cunosc limba germana, nu m-ar mira ca la subsolul articolului sau in Politica editoriala, cei de la NZZ sa scrie: „Opinia apartine autorului articolului, Redactia nu isi asuma continutul articolului”, asa cum am citit de multe ori in cazul unor astfel de colaborari!

   G4media, va rog sa dati postarea!

 31. Faptul că un etnic sas e mai român decât românii e minunat.

  Avem Presedinte!

 32. Câți unguri din românia au peste 51% sânge maghiar? Cei mai vehementi iredentisti sânt cei cu mai puțin de 51% maghiari.

 33. Da în toată Europa este ca la noi, dar când ungurii nu au vrut să servească un român la el în țară ce a făcut publicația elvețiană? De ce nu a sărit de cur în sus? Cum este posibil să refuzi să înveți limba țării unde trăiești și sa nu vrei să te integrezi?

 34. Tara nostra e frumoasa are si defectele ei nu e nimic de spus, dor eu va rog din suflet sa o respectam si sa o aparam. Tara nostra se numeste Romania nu Ungaria, in Tara la noi se vorbeste limba oficiala ROMANA nu ungaresa dar cine ii cumoaste pe astia. Dar Eu ma intreb de ce maghiari astia di Romania nu se intorc in Ungaria daca nu le conviene stare in Romania. Dar ducetiva fratilor si lasatine in pace

 35. De acord că aiurelile astea naționaliste sânt un os de ros pentru varii lichele și ungurul care trage n-are nicio treabă cu astea dar tot așa adevărat e că în prostologia de se cheamă pompos „politică” de pe la București n-a mișcat un deget ca să aibă aderență cât de cât în secuime și Ardeal, ba mai mult, nici la românii cu IQ>70.Dincolo de faptul că în câțiva ani somalezii vor cere autonomie în Elveția și prin „îngrijoratul”occident există enclave etnice independente de facto sponzorizate de state pe criteriul cumpărării de influență și ca taxe de protecție de zeci de ani, cumva, după atâția ani de bătut apa în piuă și corupție și furt la lumina zilei, cu hoți care-ți râd în față la tv, orice om caută o soluție la problemele lui, pe care birocrația îmbuibată n-o va livra vreodată.Autonomia e un lucru periculos care s-ar putea termina f. prost pentru România pentru că pasul 2 e secesiunea dar vina aparține, spun din nou, aproape exclusiv Bucureștiului cu inamovibilele-i cotarle.

 36. Volker Pabst

  1979 născut şi crescut în Winterthur. După studiile relaţiilor internaţionale şi al politicii de pace şi securitate în Geneva, St. Peterburg şi Hamburg, diverse misiuni pentru ONU şi CICR în spaţiul postsovietic şi în Africa centrală. Pe lângă asta, tot mereu călătorii extinse și, în timpul unui an, ghid turistic în Africa şi Asia. Din 2012 membru al redacţiei de externe NZZ, mai întâi ca redactor de resort în Zuerich, având Rusia ca temă de bază, după care, patru ani corespondent pentru Asia de sud în Delhi. Din septembrie 2018 corespondent din Istanbul pentru Europa de sud-est și Turcia. Căsătorit, trei fii.

  https://www.nzz.ch/impressum/volker-pabst-ld.154617

 37. Cancelarul federal Helmut Schmidt spunea că nu se bazează pe BND (serviciul federal de informaţii), ci mai bine citește NZZ.

 38. Articolul G4Media nu conţine citate, din text nu reiese (exact) care este textul propriu și/sau care este textul tradus – redat în întregime sau numai parţial? – după articolul NZZ.

 39. Ziarul german face abstractie de, cu adevarat, cea mai numeroasa minoritate din Romania – tiganii (romii, cum li se mai spune)!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.