G4Media.ro

Cei peste 11.000 de locuitori din orașul hunedorean Călan au rămas fără…

Cei peste 11.000 de locuitori din orașul hunedorean Călan au rămas fără asistență medicală de urgență de la jumătatea lunii martie, din cauza pandemiei / Viceprimar: Suntem la mila altora, la nevoie așteptăm ambulanța de la Hațeg, Hunedoara sau Deva

Cei peste 11.000 de locuitori din orașul hunedorean Călan au rămas fără asistență medicală de urgență de la jumătatea lunii martie, din cauza pandemiei. Odată cu declararea stării de urgență, unitatea de primiri urgențe din oraș a fost închisă, pentru a suplimenta personalul de la Spitalul Județean Deva, însă nici acum situația nu a revenit la normal.

Viceprimarul orașului, Petru Medrea, a declarat vineri pentru G4Media.ro, că, de aproape trei luni, singura asistență medicală pentru locuitorii din Călan este aceea asigurată de policlinica în care funcționează cabinetele medicilor de familie din localitate.

„Este foarte greu, pentru că este vorba de orașul Călan, dar și de comunele din jur. Când e nevoie, se sună la 112 și suntem la mila altora. Se trimite ambulanță de la Hațeg sau de la Hunedoara, dar dacă sunt la alte cazuri, vine abia de la Deva și durează”, a spus viceprimarul.

Acesta a precizat că, până la declararea stării de urgență din cauza pandemiei, în oraș funcționa 24 de ore din 24 o unitate de primiri urgențe, care are și ambulanță, astfel că timpul de intervenție pentru o urgență era de câteva minute.

„Luni, domnul primar va merge la o întâlnire cu toți factorii de răspundere cu privire la această decizie. Sperăm că vom avea înțelegerea necesară și la nivel de județ, pentru că este vorba de viețile oamenilor”, a mai declarat viceprimarul Petru Medrea.

Unitatea de Primiri Urgențe din Călan aparține de Spitalul Județean Deva, care încă nu a aprobat redeschiderea acesteia și transferarea personalului necesar.

„Am înţeles că şefa de UPU de la spitalul din Deva nu doreşte să deschidă secţia de la Călan. Sunt peste 11.000 de persoane care nu au asistenţă sanitară. Avem un drum judeţean care se află în lucru, la Călan. În aceste condiţii, ambulanţa face o jumătate de oră până la Spitalul din municipiul Hunedoara. Este strigător la cer! Am înţeles că pe perioada stării de urgenţă să fie închisă secţia UPU din Călan. Dar acum a trecut starea asta”, a declarat Adrian Iovănesc, primarul oraşului Călan, citat de Mesagerul Hunedorean.

Situația este similară și în comuna Ilia din județul Hunedoara, care are peste 4.000 de locuitori.

Contactat de Mesagerul Hunedorean, managerul interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, medicul Emil Stoica, a spus că nu se ştie când vor fi redeschise UPU Călan şi Ilia: „Personalul medical care lucrează la cele două secţii, din Călan şi Ilia, este de la UPU Deva. În prezent, personalul este comasat la Deva, la spital, se lucrează 12 cu 24, nu se mai fac gărzi. De aceea, nu avem medici, asistente, ca să fie trimişi la Călan şi Ilia. Sunt corturile din faţa spitalului din Deva, unde sunt testaţi pacienţii care vin aici, avem nevoie de personal medical de la Urgenţă, care să trieze bolnavii. Este o situaţie complicată, e adevărat”.

Sursa foto: Primăria Călan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

  1. ciocu mic ca acus baga arafat urgenta înapoi ! in loc sa mulțumiți în genunchi lui raed ca va scăpat de covid mai aveți tupeul sa și cârâiți ?!

  2. De-ale genocidului !

  3. dragi locuitori ai Calanului, cum va asterneti asa veti dormi! Anul asta iesiti la vot, si votati cu capu nu cu curu’, sa nu muriti pe drum pana la un spital! altfel, pacat de ea viata!

    • Asta-i indemn sa voteze PSD-ul? Pai actualul primar este de la PNL. Si nu de ieri, de azi, ci de ‘fo 16 ani.

  4. Hunedoara e unul din cele mai subnutrite judete. Oameni incompetenti si saraci peste tot. As presupune ca e unul din esecurile comunismului care a dezvoltat industria miniera

    • La noi n-a mai mers industria minieră, ca, de altfel, toată industria! La polaci merge și mineritul și industria, așa că las-o jos că măcăne!!!

  5. Calan este oras doar cu numele. Se pleaca la greu si se va micsora populatia odata cu disparitia pensionarilor.