G4Media.ro

Cehia se consideră dezavantajată de propunerile Comisiei Europene privind planul european de…

Cehia se consideră dezavantajată de propunerile Comisiei Europene privind planul european de relansare şi Pactul Verde european

Premierul ceh Andrej Babis a reafirmat joi poziţia critică a ţării sale faţă de propunerile Comisiei Europene privind planul european de relansare şi Pactul Verde european, considerându-le „injuste” faţă de Republica Cehă, transmite agenţia EFE.

„Credem în continuare că este injust, că propunerea nu este justă şi nici eficientă”, a spus Babis în faţa presei înainte de a pleca la Bruxelles pentru a participa la summitul european la care şefii de stat sau de guvern din ţările UE vor încerca să ajungă la un acord asupra fondului de redresare post-pandemie propus de Comisia Europeană şi asupra viitorului cadru financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027.

Premierul ceh a criticat în special formula de repartizare a celor 750 de miliarde de euro propuşi de Comisie pentru fondul de redresare, considerând că este o formulă discriminatorie pentru statele cu rate reduse ale şomajului, cum este cazul Republicii Cehe.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a încercat printr-o propunere de compromis să ţină cont de această poziţie, sugerând ca accesarea unei treimi din suma cu care va fi constituit fondul să nu fie legată de rata şomajului din ultimii cinci ani, propunere considerată însă insuficientă de guvernul de la Praga.

Premierul Babis a amintit că efectele pandemiei COVID-19 asupra economiei, mai ales efectul asupra locurilor de muncă, nu vor putea fi evaluate mai devreme de anul viitor.

Şeful executivului ceh a criticat şi proiectul de buget multianual avansat de Comisia Europeană, întrucât acesta pune accentul pe proiecte orientate către transformarea ecologică a UE (Pactul Verde european), în timp ce Republica Cehă ”are nevoie de bani pentru investiţii” prin intermediul fondurilor de coeziune pentru a reduce decalajul de dezvoltare faţă de economiile vest-europene.

Prin urmare, Andrej Babis se aşteaptă la o ”negociere complexă” la acest summit. „Va fi dificil de găsit un acord”, a încheiat el, conform Agerpres.

Sursa Foto: Facebook/Andrej Babis

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Green e foarte scump, tarile mai putin dezvolate au nevoie de dezvoltare ieftina, poluanta, energofaga. Din pacate pentru Romania nu conteaza ca ea nu se dezvolta nici ieftin si nici scump nu o sa poata, oamenii vechi priceputi au plecat iar cei noi nu mai gandesc măretz.

 2. da din gura politic si atit , vorbe pt natafleti . o sa semneze cu drag

  • „In 2011 Agrofert Holding consisted of more than 230 companies,[24] mainly in the Czech Republic, Slovakia, and (Germany). It is the fourth largest company in the Czech Republic by revenue, exceeding CZK 117 billion”

   Adica nenea conduce un holding cu venituri de 20 miliarde lei numia in 2011, nu e un birocrat ubscur sau un politician bugetar toata viata.
   Eu il citesc cu interes cand isi da cu parerea despre chestii economice.

  • @m

   Iti doresc sa realizezi in viata macar 0.5% din ce a realizat premierul ceh. Vezi tu, realitatea este fix invers: el a demonstrat pe cand tu inca esti la stadiul de comentarii 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.