G4Media.ro

CEDO se pronunță astăzi în cazul Laurei Codruța Kovesi, după ce fosta…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: George Călin

CEDO se pronunță astăzi în cazul Laurei Codruța Kovesi, după ce fosta șefă DNA a contestat revocarea din iulie 2018

Curtea Europeană a Drepturilor Omului va pronunța, marți, verdictul în cazul Laurei Codruța Kovesi. Fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție a contestat revocarea din funcție petrecută în 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis în urma unei decizii a Curții Constituționale. Al doilea mandat de conducere al Laurei Codruța Kovesi ar fi expirat în mai 2019.

Context

În februarie 2018, Tudorel Toader, ministrul Justiției la acea vreme, a scris un raport în care invoca trei decizii ale Curții Constituționale referitoare la activitatea DNA și câteva declarații făcute de Laura Codruța Kovesi în cadrul unor interviuri acordate presei internaționale. Acest raport a stat la baza cererii revocării din funcție a șefei DNA.

Președintele Klaus Iohannis a refuzat inițial să semneze decretul de eliberare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, iar speța a ajuns, prin sesizarea premierului Viorica Dăncilă, pe masa judecătorilor CCR, a căror decizie a înclinat în favoarea cererii lui Tudorel Toader.

Invocând articolul 6.1 (dreptul la o audiere echitabilă), Laura Codruța Kövesi consideră că nu s-a putut apăra în fața unei instanțe în privința demiterii disciplinare din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție.

În conformitate cu articolul 10, Kovesi susține că a fost eliberată din funcție din cauză că și-a exprimat liber opinia, în mod public, față de reformele legislației penale care au afectat sistemul judiciar.

După revocarea sa din funcție, fosta șefă DNA s-a înscris în cursa pentru șefia primului parchet european, pe care a câștigat-o în 24 septembrie 2019.

Tot după revocare, Kovesi a primit premiul ”Femeia la putere” acordat de European Movement International și European Women’s Lobby în cadrul celei de-a patra ediții a Premiilor ”Femeile Europei” organizat la Bruxelles. Potrivit organizatorilor, Kovesi a primit premiul pentru că a arătat ”un extraordinar spirit de lider în Europa prin activitatatea sa notabilă de combatere a corupției la nivel înalt în România”.

Foto: Laura Codruța Kovesi (sursa: Inquam Photos/ Autor: George Călin)

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Unde este DNA ,vaaaai a disparut ,ce se face cucuveaua mov.
    Parca era procuror UE sau poate o dau aia afara si de acolo dupa abuzurile din Romania.

    • Singurii care vor disparea in neant sunt trollii ca tine. Esti atat de confuz ca nu esti in stare sa legi o fraza cu sens. Nu mai zic ca esti si complet pe langa subiect.