G4Media.ro

CEDO: Guvernul din Moldova a încălcat drepturile profesorilor turci pe care i-a…

CEDO: Guvernul din Moldova a încălcat drepturile profesorilor turci pe care i-a expulzat

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis marți o hotărâre prin care declară că Republica Moldova a încălcat drepturile celor șapte profesori turci pe care i-a expulzat în 2018 fără nici un proces, la cererea regimului Erdogan, transmite Ziarul de Gardă.

CEDO a constatat violarea de către guvernul Pavel Filip a articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului, motiv pentru care Republica Moldova va trebui să plătească o amendă de câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cei șapte cetățeni turci ale căror drepturi au fost încălcate.

Deși Guvernul de la Chișinău a arătat că nu era conștient de temerile reclamanților de a fi expulzați în Turcia, Curtea notează că, în cererile de azil, reclamanții și-au exprimat clar frica de a fi persecutați în Turcia. Totodată, în decizia din 4 septembrie 2018, în legătură cu aceste cereri de azil, Biroul Migrație și Azil a considerat că temerea reclamanților de a fi persecutați politic în Turcia este bine întemeiată.

Cei șapte profesori, angajați ai unei instituții de învățământ controlate de clericul Fettulah Gulen, au fost reținuți, arestați și expulzați de guvernul Republicii Moldova în octombrie 2018.

Foto: CEDO

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Cine a decis soarta bietilor profesori turci? Individul care a acaparat RMica. Dictatorul Plahotniuc, traficant de carne vie, arme si droguri.

  2. Plahotniuc, bineinteles. Cel pe care unele site-uri romanesti nu stiu unde sa il mai gadile!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.