G4Media.ro

Cea mai mare tabără ilegală de migranți din Franța, la sud de…

Foto: Captură video

Cea mai mare tabără ilegală de migranți din Franța, la sud de Paris, evacuată de jandarmerie înainte de Jocurile Olimpice

Locul care a adăpostit până la 450 de migranți, majoritatea legali potrivit asociațiilor, era evacuat miercuri dimineață în suburbia de sud a Parisului, cu 100 de zile înainte de Jocurile Olimpice, au constatat jurnaliștii AFP.

Operațiunea, așteptată de mai multe zile, s-a desfășurat fără incidente. O parte dintre persoanele fără adăpost care se refugiaseră în această fabrică dezafectată din Vitry-sur-Seine (departamentul Val-de-Marne) părăsiseră incinta în zilele precedente.

Aproximativ 250 de persoane au fost mobilizate pentru această operațiune, potrivit prefecturii din Val-de-Marne. Sunt prevăzute adăposturi pentru persoanele care au fost evacuate, atât în Ile-de-France (regiunea pariziană), cât și în alte regiuni, cum ar fi Bordeaux.

Cu valizele în mână, conținând bunurile întregii lor vieți în Franța, și cu priviri îngrijorate, cei aproximativ 300 de ocupanți rămași – bărbați, femei și copii – au părăsit incinta puțin după ora 8.00.

Unii dintre ei locuiau în aceste spații de mai multe luni, nereușind să găsească o locuință în sectorul privat sau așteptând o locuință socială.

Potrivit asociației United Migrants, care le oferă asistență în mod regulat, 80% dintre ei au reședința legală în Franța.

Foto: Captură video

De mai multe luni, grupul Revers de la médaille (Reversul medaliei), care reunește asociații care ajută persoanele care trăiesc pe străzi în condiții precare, a avertizat cu privire la situația dificilă a persoanelor fără adăpost, ale căror tabere improvizate sunt desființate într-un ritm tot mai rapid în perioada premergătoare Jocurilor Olimpice (26 iulie – 11 august), potrivit grupului.

Lidera grupului parlamentar Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală) din Adunarea Națională, deputata Mathilde Panot, a fost prezentă.

Potrivit lui Paul Alauzy, care lucrează pentru Médecins du Monde, această nouă evacuare este legată de Jocurile Olimpice. „Asistăm la evacuări de un an, iar taberele evacuate sunt încă goale”, a declarat el pentru AFP.

Cu 100 de zile înainte de Jocurile Olimpice, „evacuăm canadieni, sudanezi, eritreeni, ivorieni, guineeni care au acte: oameni cu contracte permanente, dar cărora nu vrem să le închiriem apartamente. Singura soluție este ocuparea ilegală”, adaugă el, deoarece aceste persoane lucrează în regiunea Ile-de-France.

Fost sediu al unei companii de autobuze, clădirea din Vitry-sur-Seine a fost ocupată treptat de persoane care au fost evacuate din alte tabere din regiunea pariziană. Acestea au declarat pentru AFP la sfârșitul lunii martie că nu au reușit să găsească o locuință în sectorul privat sau că se află pe lista de așteptare pentru locuințe sociale de mai mulți ani.

În spatele ferestrelor cu oglinzi ale clădirii insalubre cu mai multe etaje, ocupanții au instalat paturi și saltele pe jos, chiar și sub scări și pe coridoare, din lipsă de spațiu. Firele electrice atârnau de pereții decrepiți, în timp ce dușurile rudimentare funcționează cu apă rece.

În urmă cu un an, autoritățile au evacuat fostul sediu dezafectat al Unibéton din L’Ile-Saint-Denis (Seine-Saint-Denis), în apropiere de viitorul sat al atleților pentru Jocurile Olimpice de la Paris, unde locuiau 500 de migranți. În iulie, alte 150 de persoane care se refugiaseră într-un azil de bătrâni abandonat din Thiais (Val-de-Marne) au fost, de asemenea, evacuate.

Atunci când Ali, om de serviciu la Disneyland, a fost evacuat dintr-o locuință ocupată anterior în Seine-Saint-Denis, el a declarat că autoritățile l-au trimis din greșeală cu un autobuz în apropiere de Toulouse. Refugiatul sudanez s-a întors în cele din urmă în regiunea pariziană câteva zile mai târziu, pentru a se stabili în tabăra din Vitry-sur-Seine, în lipsa a ceva mai bun, pentru a-și putea continua munca.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...