G4Media.ro

Ce vrea să facă Joe Biden ca președinte al Statelor Unite: agenda…

Ce vrea să facă Joe Biden ca președinte al Statelor Unite: agenda celui mai puternic om din lume

În cazul în care va fi validat câștigător al alegerilor pentru Casa Albă în fața lui Donald Trump, fostul vicepreședinte democrat, Joe Biden, va implementa o agendă cu numeroase elemente progresiste, printre care cheltuirea a sute de miliarde de dolari pentru cumpărarea de produse și servicii made in America, taxarea la niveluri mai ridicate a corporațiilor și a americanilor bogați, investiții de trilioane de dolari în energie verde, precum și extinderea schemei de asigurări de sănătate publică adoptată în timpul președintelui Barack Obama, simultan cu crearea unui plan pentru a asigura 97% dintre americani.

Multe dintre aceste propuneri sunt preluate de la aripa considerată „radicală” din Partidul Democrat, semn nu doar al influenței tot mai mari pe care aceștia o au în interiorul formațiunii, dar și al eforturilor majore pe care Biden le face pentru a obține sprijinul și voturile lor cruciale la scrutinul din 3 noiembrie.

Potrivit celui mai recent sondaj Opinium /Guardian US dat publicității marți, Biden îl conduce pe Trump cu 57% față de 40% în intențiile de vot ale alegătorilor americani. De asemenea, ancheta sociologică a dezvăluit că, în luna septembrie, rata votanților indeciși – un grup esențial în alegerea președintelui SUA – care s-au îndreptat spre Biden a crescut cu 5%.

Mai mult, modelul electoral al celor de la The Economist susține acum că Biden are 91% șanse să câștige colegiul electoral cu cel puțin 347 de electori (sunt necesare 270 de electori pentru a deveni președinte).

Procente la fel de bune pentru democrat dă și agregatorul de sondaje RealClearPolitics, care indică că Joe Biden deține în prezent un avantaj de 10 puncte în fața președintelui republican: 51.6% față de doar 41.6%.

Victoria fostului vicepreședinte democrat devine așadar tot mai probabilă. În aceste condiții, ar fi interesant de văzut care sunt planurile lui Joe Biden în cazul în care sondajele de opinie se vor dovedi corecte și el va reuși să câștige mandatul de la Casa Albă.

O analiză a publicației The Week a scos în evidență agenda progresistă a democratului, care ”va transforma în mod fundamental America” pentru multe decenii de-acum înainte. „Chiar și senatorul Bernie Sanders (Vermont) spune că platforma lui Biden l-ar face pe acesta cel mai progresist președinte de la FDR – Franklin Roosevelt. De la obținerea nominalizării democrate, fostul vicepreședinte s-a deplasat spre stânga pe probleme-cheie, formând o forță de lucru unită cu Sanders și adoptând propunerea senatoarei Elizabeth Warren (Massachussetts) de educație preșcolară universală și îngrijire subvenționată a copiilor. Agenda sa Build Back Better include cheltuieli de peste 6 trilioane de dolari timp de un deceniu, pe care Biden insistă că le poate negocia cu republicanii din Congres.”

Înainte de a vedea unele dintre planurile democratului, trebuie spus că în ceea ce privește chestiunile majore pentru americani și felul în care vor fi ele abordate de o foarte posibilă Administrație Biden, acest lucru va depinde foarte mult și de configurația următorului Congres.

În afară de președinte, americanii îi vor alege în noiembrie și pe toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților precum și 35 de senatori din totalul de 100, iar felul în care va arăta Congresul de la Washington în următorii ani va conta în eforturile viitorului președinte de a-și impune agenda. În acest moment, democrații au controlul Camerei, în timp ce republicanii sunt majoritari în Senat, însă unii analiști anticipează că scrutinul din toamnă va fi martorul unui „val albastru” (culoarea Partidului Democrat), care va face ca ambele camere ale Congresului să fie dominate de democrați, cu efecte semnificative pentru viitoarea administrație de la Casa Albă.

CORONAVIRUS – Biden a criticat vehement Administrația Trump pentru că nu a coordonat un răspuns național unic în ceea ce privește pandemia. Democratul a spus că una dintre primele sale numiri ar fi cea a unui singur funcționar însărcinat cu soluționarea penuriei care există la nivelul materialor pentru testare și a echipamentelor de protecție personală. Biden vrea ca guvernul federal să angajeze 100.000 de persoane care să se ocupe de urmărirea contactelor, iar administrația sa ar încuraja ca americanii asimptomatici să fie testați dacă au intrat în contact cu cineva care a fost testat pozitiv.

Candidatul democrat vrea un program național de testare pentru toți americanii, care să fie gratuit. În plus, Biden a afirmat că dorește să înființeze cel puțin 10 centre de testare în fiecare stat, să solicite agențiilor federale să implementeze resurse și să ofere îndrumări naționale mai ferme prin intermediul experților federali. De asemenea, democratul s-a arătat favorabil impunerii de noi restricții și de închidere completă a activităților în cazul reapariției unor focare majore de infecții.

Biden a recunoscut luna trecută că, în calitate de președinte, nu va avea autoritatea constituțională pentru a impune un mandat național de purtare a măștilor pentru față, dar va încuraja purtarea acestora la nivel de stat și local.

Democratul va susține acordarea de plăți pentru activități riscante lucrătorilor esențiali și s-a angajat că toți americanii, asigurați sau nu, să nu fie nevoiți să plătească pentru un eventual vaccin împotriva COVID-19.

ECONOMIA – Biden propune un nivel de investiții publice în companiile americane care nu a mai fost văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial. El dorește ca guvernul federal să cheltuiască 400 de miliarde de dolari pe parcursul a patru ani, achiziționând bunuri și servicii din SUA, precum și 300 de miliarde de dolari în cercetare și dezvoltare pentru inițiative ce vizează energia verde. De asemenea, el a anunțat un angajament mai ferm de a aplica legile „Buy American” pentru proiectele noi de transport.

Biden solicită, de asemenea, un salariu minim federal de 15 de dolari pe oră, o măsură care este populară în rândul tinerilor și care arată aplecarea sa mai accentuată spre stânga, și este un susținător declarat al sindicatelor. De altfel, el dorește investirea a circa 2 trilioane de dolari în energie verde, susținând că stimularea producției ecologice îi ajută pe muncitorii din sindicatele care lucrează în aceste industrii.

Democratul vrea ca Departamentul Trezoreriei să ofere împrumuturi fără dobândă companiilor mici și mijlocii „pe toată durata” crizei provocate de pandemia de coronavirus. Moody’s Analytics a estimat că propunerile lui Biden vor crea 18.6 milioane de noi locuri de muncă în primul său mandat și o creștere medie a veniturilor după impozite de 4.800 de dolari.

De asemenea, pentru a atenua impactul imediat al pandemiei, Biden a promis să facă „tot ce trebuie” pentru a crește plățile directe de bani către familiile afectate. Printre propuneri se numără 200 de dolari suplimentari plăți pentru asigurările sociale pe lună, anularea reducerilor fiscale din epoca Trump și scutirea studenților de la plata a 10.000 de dolari din împrumuturile federale pentru studii.

Analiștii afirmă că politicile economice mai ample ale lui Biden, cunoscute sub numele de planul „Build Back Better” încearcă să mulțumească două categorii de alegători care, în mod tradițional, susțin democrații – tinerii și angajații manuali.

TAXE – Biden propune impozitarea corporațiilor și a celor bogați la un nivel mult mai ridicat decât cel de-acum. Dacă vor fi aplicate, planurile sale vor strânge aproximativ 3.8 trilioane de dolari în următorul deceniu, 75% din acești bani provenind de la primele 1% din gospodării din SUA în ceea ce privește veniturile și mai mult de jumătate din aceștia provenind de la primele 0.1% gospodării – familii de americani care câștigă mai mult de 3.2 milioane de dolari pe an. Cota cea mai ridicată de impozitare individuală ar reveni la 39.6 la sută, câștigurile de capital acumulate de milionari ar fi impozitate ca venit obișnuit, iar cota de impozitare a companiilor va crește de la 21 la sută la 28 la sută. Democratul ar aplica, de asemenea, impozitul Social Security pe salariu de 12.4% la veniturile de peste 400.000 de dolari.

ASISTENȚA MEDICALĂ – Biden a respins programul „Medicare for all” în timpul alegerilor primare ale Partidului Democrat – asigurarea universală de sănătate promovată puternic de progresiștii din partid, în frunte cu Bernie Sanders și Alexandria Ocasio-Cortez -, promițând în schimb să consolideze și să extindă Affordable Care Act, schema de asigurări de sănătate publică adoptată în timpul președintelui Obama și care este susținută acum de aproximativ 62% dintre americani. De asemenea, el vrea crearea unui plan pentru a asigura medical 97% dintre americani.

Joe Biden a spus că dorește să adauge o opțiune publică pentru ca oamenii să cumpere Medicare, să permită guvernului federal să negocieze prețurile medicamentelor și să mărească subvențiile federale pentru a reduce opțiunile premium pentru persoanele care cumpără planuri la bursele federale.

Propunerea lui Biden ar extinde acoperirea de sănătate la milioane de americani cu venituri reduse din statele care au refuzat extinderea Medicaid (un program federal și de stat care ajută cu costurile medicale pentru unele persoane cu venituri și resurse limitate). Democratul dorește, de asemenea, să reducă vârsta de eligibilitate la Medicare de la 65 la 60 de ani (The Committee for a Responsible Federal Budget estimează că planul lui Biden va costa 2,25 trilioane de dolari în următorii 10 ani, dar democratul nu a explicat de unde vor proveni acești bani), precum și să investească 125 de miliarde de dolari pe parcursul a 10 ani în tratamentul împotriva dependenței de droguri.

EDUCAȚIA – Pe lângă educația preșcolară universală pentru toți copiii de 3 și 4 ani, Biden sprijină programul „College for All Act” propus de senatorul Bernie Sanders, care ar oferi subvenții federale ajustate statelor care vor elimina plata pentru școlarizare în colegii și universități publice pentru studenții din gospodăriile care câștigă mai puțin de 125.000 dolari pe an. Biden propune, de asemenea, investiții semnificative în colegiile comunitare pentru a îmbunătăți facilitățile din campus și a elimina taxa de școlarizare.

Democratul dorește să interzică școlile charter cu scop lucrativ (o școală charter este o școală care primește finanțare guvernamentală, dar funcționează independent de sistemul școlar de stat în care se află) și să tripleze ajutorul federal – de la 16 miliarde dolari la aproximativ 48 miliarde dolari – către districtele școlare cu venituri mici.

SCHIMBĂRILE CLIMATICE – Biden a propus investiții în energie curată de două trilioane de dolari. De asemenea, el dorește să modernizeze patru milioane de clădiri pentru a îndeplini standardele de eficiență energetică, atingând emisiile zero nete de gaze cu efect de seră pentru toate clădirile noi până în 2030.

Deși nu îmbrățișează Green New Deal – un pachet pentru climă și locuri de muncă înaintat de aripa radicală a partidului său -, democratul a propus instalarea a 500 de milioane de panouri solare și 60.000 de turbine eoliene fabricate în SUA pentru a elimina emisiile de carbon din sectorul electric până în 2035. Cel mai ambițios plan al său este acela de a face ca Statele Unite să ajungă la zero emisii de CO2 până în 2050.

„Când mă gândesc la schimbările climatice, cuvântul la care mă gândesc este locuri de muncă,” a afirmat Biden, ale cărui investiții în acest domeniu merg mână în mână cu planul său economic de a crea locuri de muncă în fabricarea produselor verzi.

Joe Biden a numit schimbările climatice „o amenințare existențială” și a spus că va mobiliza din nou restul țărilor de pe Glob pentru a acționa mai rapid pentru reducerea emisiilor prin reintrarea în Acordul climatic de la Paris, de unde Statele Unite au fost retrase printr-o decizie a președintelui Trump. Prin acest tratat, SUA s-au angajat să reducă gazele cu efect de seră cu până la 28% până în 2025, pe baza nivelurilor din 2005.

SISTEMUL DE JUSTIȚIE ȘI ECHITATEA RASIALĂ – Biden a încercat să remedieze proiectul său de lege din 1994 privind criminalitatea – criticat pentru rigiditatea în ceea ce privește infractorii -, oferind reforme radicale și progresive ale justiției penale. El va crea un program federal de subvenții de 20 miliarde de dolari pentru a stimula statele – responsabile pentru marea majoritate a deținuțiilor din închisorile americane – pentru a reduce încarcerarea de masă. Biden vrea abolirea pedeapsei cu moartea la nivel federal, eliminarea sentințelor minime obligatorii și a condamnărilor anterioare privind canabisul și ar permite statelor să legalizeze marijuana recreațională, fără amenințarea cu represalii federale.

Biden a respins apelurile de „desubvenționare a poliției,” dar susține solicitările de reformă a forțelor de ordine și a metodelor utilizate de acestea. Democratul afirmă că unele finanțări pentru poliție ar trebui redirecționate către serviciile sociale precum sănătatea mintală și solicită o investiție de 300 milioane de dolari într-un program comunitar de poliție. În plus, el dorește să limiteze vânzarea armelor militare către departamentele de poliție și să creeze un corp federal neînarmat de salvatori din prima linie – format din asistenți sociali, paramedici și profesioniști din domeniul sănătății mintale – care să asiste urgențele de tip non-violent la nivel local.

Multe dintre propunerile lui Biden vizează inegalitatea rasială, cum ar fi planul său pentru un colegiu public fără taxe de școlarizare pentru familiile din clasa de mijloc.

În contextul protestelor pentru justiție rasială care au avut loc în SUA în ultimele luni, Joe Biden a spus că e convins că rasismul există în America și că el trebuie tratat prin programe economice și sociale cuprinzătoare pentru a sprijini minoritățile. Unul dintre punctele centrale ale programului său „Build Back Better” se referă la acordarea de sprijin în afaceri pentru minorități printr-un fond de investiții de 30 miliarde de dolari. „În vremurile bune, comunități de culoare încă sunt în urmă. În perioadele nefaste, sunt lovite primele și cel mai greu. Și în perioadele de recuperare, acestora le ia cel mai mult timp pentru a-și reveni,” a declarat el.

IMIGRAȚIA. În primele sale 100 de zile în funcția de președinte, Joe Biden promite că va revoca politicile administrației Trump care separă părinții de copiii lor la frontiera dintre SUA și Mexic, va anula limitele impuse numărului de cereri de azil și va pune capăt interdicțiilor de călătorie din mai multe țări majoritar musulmane.

De asemenea, candidatul democrat a promis să-i protejeze pe așa-numiții Dreamers/Visătorii – copii aduși ilegal în SUA cărora li s-a permis să rămână în conformitate cu o politică din epoca Obama. Biden a mai promis și să se asigure că aceștia sunt eligibili pentru ajutorul federal acordat studenților.

CONTROLUL ARMELOR DE FOC Planul lui Biden prevede schimbări majore în legile federale privind armele de foc, cu verificări universale ale cazierului și interzicerea armelor de asalt. De asemenea, propunerile democratului ar închide, de asemenea, mai multe lacune în legislația existentă, ar duce la abrogarea unei legi care a făcut mai dificilă acționarea în justiție a producătorilor și vânzătorilor de arme atunci când fabrică sau vând arme despre care ar fi trebuit să știe că vor fi redirecționate în activități criminale, ar limita numărul de arme pe care un individ le poate achiziționa până la una pe lună, ar necesita stocarea armelor în condiții de siguranță, ar finanța strategii pentru combaterea violenței urbane și mai multe cercetări pentru prevenirea violenței cu arme de foc.

De asemenea, Biden ar continua eforturile anti-NRA (National Rifle Association), cea mai importantă organizație de lobby, care susține că mai multe arme de foc fac din America o țară mai sigură. În total, circa unul din cinci proprietari de arme de foc din Statele Unite este membru al NRA, organizația bucurându-se în special de susținere printre republicani sau independenții care sprijină de obicei Partidul Republican.

Surse: The Week, RealClearPolitics, The Economist, NPR, New York Times, joebiden.com

Articol republicat din 14 octombrie

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

46 comentarii

 1. Pierde sigur cu programul asta. Sa speram ca pierde.

 2. Se reorienteaza Bezos cand aude de taxe mai mari si marirea salariului minim😅
  Masuri ok, echilibrate

 3. Vorbele lui Ronald Reagan rămân valabile: “Socialismul înseamnă cheltuirea banilor altora”.
  Dacă progresist este noul termen pentru “socialism”, atunci da, SUA vor experimenta și ele socialismul.
  Cât despre Made in America, asta este o agendă de dreapta, naționalistă.

  • Jumatata din Washington Dc pe statul de plata a Partidului Comunist Chinez:

  • „Ce reprezinta Biden, corporatiile globale, bancherii, Wall Street, modelul lor de business este legat de CCP, sistemul functioneaza pe munca de sclav a poporului chinez.” SKB

  • Meau laoat copilul de la mine sunt ai ci in America sua credeti ca daca va sciba legea ca ami vor da copilul inapoi

 4. Bătrânul asta este vajnicul urmas a lui Lenin. Sper ca procentele ale sunt mincinoase ca și data trecuta. Dacă comunistul asta câștiga va fi vai și amar de ea democrație.

  • stii ce este comunismul ,din cite zici nu prea ai habar

  • @v – te rog sa ne spui ce este comunismul, chiar ma intereseaza.
   Joe va disparea de pe scena politica in 1-2 ani pe probleme de sanatate si va lasa locul Kamalei. Asta a fost de la inceput miscarea democratilor.

 5. Vai de capul americanilor, pur si simplu au de ales intre un mascarici mincinos narcisist excroc si un senil socialist impins sa arunce mii de miliarde pe gogorite verzi. La nivel mondial e rau cu oricare, noua ca romani ne e la fel de bine\rau oricare o fi.

  • tu ce ai alege ?

  • Eu as alege Trump fiindca ma sperie oamenii din spatele lui Biden prea mult. Ceva e profund in neregula cu democratii daca dintre toti tinetii antreprenori americani l-au propulsat pe Biden, un batran senil. Nu e in regula. Trump macar e predictibil in apucaturile lui.

  • @Vlad – corect. Macar Trump e un om de afaceri, mai cu tertipuri, mai cu abureli, dar stie ce inseamna banul. Joe e o marioneta care poate fi invartit de oricine prinde momentul, ceea ce este periculos.

 6. Dragnea si Valcov ar trebui sa fie mandri ca programul de guvernare al lui Biden pare a fi un plagiat, sui generis, dupa celebrul lor program: propuneri cu nemiluita fara a argumenta suficient daca au o baza reala.
  Planul lui Biden se pliaza astfel pe sloganul comunistilor: „Fiecaruia, dupa nevoile acestuia, contributiile fiind, in schimb, limitate la cat vor ei sa dea”.
  „Ce vrem noi?” ar trebui sa fie replica americanilor, aluzie la celebra constatare a lui Reagan

 7. Dragnea si Valcov ar trebui sa fie mandri ca programul de guvernare al lui Biden pare a fi un plagiat, sui generis, dupa celebrul lor program: propuneri cu nemiluita fara a argumenta suficient daca au o baza reala.
  Planul lui Biden se pliaza astfel pe sloganul comunistilor: „Fiecaruia, dupa nevoile acestuia, contributiile fiind, in schimb, limitate la cat vor ei sa dea”.
  „Ce vrem noi?” ar trebui sa fie replica americanilor, aluzie la celebra constatare a lui Reagan

  • parca dragnea s-a intilnit cu trump nu cu biden ?

  • @m,
   Dar, la acea vreme, Biden era inca vicepresedinte in functie, deci n-ai de unde sa stii daca dragnea nu i-a facut cumva cadou programul sau de guvernare, lui Biden, ca sa se inspire in vederea urmatoarelor alegeri.
   Ametesti pur si simplu numarand trilioanele de dolari cu care arunca Joe, in toate directiile, de parca el este sef peste tiparnita cu dolari….

  • Bai jean paul trompeta iar bati campii, ce are ma dragnea cu biden, nataraule? Ai fost tu acolo sa stii si sa documentezi de la a la z ce a facut el? Habar n-ai, macar taci naibii din gura. Vad ca nu trece o zi sa nu te faci de ras pe aici. Continua in sa ramai in prostie, mizerie si intuneric. Nataraule.

 8. Oare cati americani de origine romana au participat la intalnirea cu Joe? Doar acestia ar fi inteles, din simpla citire a lozincii, programul oniric al lui Sleepy Joe….
  Bannerul prezentat cu aceasta ocazie rezuma filosofia comunista a batranului convertit la comunism: ” Ne va da Biden”( tot ce vrem!)

  • Bai trompeta in pauzele cand nu tai frunze la caini, du-te si deschide o carte de istorie sa inveti si tu ce inseamna comunism. Cu ocazia aia mai pune mana sa vezi si ce inseamna fascism. Poate o sa intelegi ceva, desi ma indoiesc ca un natarau sadea cum esti tu o sa reuseasca.

  • Probabil il cunosti personal pe „John Paul”.
   Ce pot eu sa constat este ca dupa cum JP scrie, fara indoiala ca nu e „natarau sadea”.

   Nervii tai par intinsi la maxim, trebuie ca nu ti-ai facut azi laba. Rezolva problema si vei vedea ca va dispare tendinta de a judeca aspru pe ceilalti.

  • @ ala de mai sus. Probabil ca tu si jean paul trompeta sunteti una si aceiasi persoana, sau va cunoasteti foarte bine si va dati zilnic intalnire in spatele blocului sa va lingeti in kur reciproc. Probabil ca eu as vrea sa imi fac laba, dar nu ma lasa matta ca e prea pofticioasa, iar tactu se uita la noi neputincios. Probabil ca tu esti un fraier, sau un natarau trist.

 9. Ca sa se întâmple toate cele bune înșirate în programul lui biden trebuie bani. Foarte mulți bani. Și cine credeți ca ar da acești bani? Corporațiile alea pe care le vor taxate „progresistii”? Nici vorba. Corporațiile respective pot foarte ușor sa amenințe cu relocalizarea inclusiv cu mutarea în Marea Britanie a sediului și în China a producției. Și nu mai ai ce taxa ca face profitul în alta tara iar locuri de munca deloc.
  Cam asta e cu vrăjeală lui biden. Prețul protecției sociale tot clasa de mijloc, cât a mai rămas, îl va plăti.
  Ca să înțelegem cam ce va insemna o președinție biden/harris nu trebuie decât sa vedem filmulețul asta în care candidata la președinție a democraților da dovada de pur și simplu sadism.
  https://mobile.twitter.com/WalkerBragman/status/1089831581030797312.
  Pentru România alternativa biden/harris e mult mai rea decât Trump. „progresistii” te vând rușilor sau chinezilor cu zâmbetul pe buze.
  Cât despre Trump, citiți aici ordinul executiv emis în septembrie https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/executive-order-combating-race-sex-stereotyping/
  Este trist ca un personaj precum Trump a ajuns sa fie ultima reduta a bunului simt în fata asaltului neobigotismului progresist.

  • Multumesc de link. Kamala este doar un monstru de femeie, dar nu este singulara in timpurile noastre; o vulpe care se pune bine cu oricine o poate impinge mai sus. Va fi dezastruos cand va deveni presedinta, va fi mai rau decat cu Hillary.

 10. Cand ai de ales între Dumb and Dumber (pentru a doua oară) ar trebui sa incepi sa realizezi ca ceva e putred la mijloc. Noi zicem de coruptia din Romania, dar daca am vedea cu adevarat ce e în America l-am considera pe Dragnea sfant.
  Toate organizațiile astea mondiale, ONU, Unicef, Salvati Copii, OMS, FMI, Banca Mondiala, sunt corupte pana-n maduva oaselor. Ar trebui ca Romania sa devina independenta din toate punctele de vedere ca altfel nu se poate.

 11. Programul lui Biden: bani, bani si iar bani! Din buzunarul americanului.
  Intre timp s-au descoperit dovezi tangibile ca Biden a intervenit in folosul fiului sau, Hunter:
  https://www.dailywire.com/news/bombshell-email-shows-joe-biden-allegedly-met-with-top-executive-at-ukrainian-gas-company-burisma-report

 12. Ce vrea sa faca Biden ca presedinte? SA NE SMANTANEASCA!

 13. Sfarsitul e aproape, Trumpetelor, la cum se schimba America n-o sa mai castigati voi alegeri in vecii vecilor.

  O sa doara.

 14. N-am deloc incredere in oamenii populari care zambesc usor si care in afara de carisma nu au nimic de oferit…

  Trump a vrut sa faca si a reusit cate ceva, insa a stricat prea multe socoteli…

  Poate pare ciudat, dar estimarile favorabile lui Biden, il avantajeaza in realitate pe Trump…

 15. Nu plânge, Novacule :)))

 16. Americanii au reușit, e rândul romanilor.

 17. Programul lui Bideu: Sa isi aduca aminte cum il cheama a doua zi!

 18. „Hey Joe, I said, where you going with that gun in you hand?”

 19. E amuzant sa vezi atitea comentarii pe aici, facute de tot felu de romanasi rupti in cur, cu un maxim de 4-5000 de lei/pe luna, care o ard trumpist ca democratii is „progresisti”, comunisti, neo-marxisti etc.
  Pariez si eu (la fel ca un antecomentator de aci) ca habar n-aveti, baetii cum a fost treaba cu comunismul mondial. Va recomand sa vedeti o ultima pistare a lui Sorin Ionita de pe fb. relativ la vrajeala asta cu socialismul/progresismul/comunismul, acuzata de trumpisti imbecili si proliferata in lume de prapaditi ca voi, noii idioti utili ai marelui claun blond (ala micu e la Londra). Asa, si-n definitiv care-i faza de ar fi democratii noii socialisti ai Americii? De cind socialismul si social-democratia e tot una cu comunismul, bai pulifricilor idioti, bai bufonilor tristi? Daca ati auzit barem de Rosa Luxemburg si apoi de toata pleiada de socialisti ce au contestat impostura comunista as mai intelege… Ei, au romanasii de azi, cu un banuc cit sa isi ia un bmw sh la 4000 de euro o pofta sa dea de pamint cu sarachii din jurul lor…, ceva de speriat, nene!
  Bai vitelor, e atita saracie si nevoie in jurul nostru, ca numai de dreptaci pizdosi ca voi numai era nevoie! Da, na!, daca le spui de paradoxul minunat prin care bogatii lumii (2%) detin cam 98% din avutia planetei, esti taxat drept comunist, neo-mmarxist samd.
  Sigur ca Biden e o figura jalnica, un Zaharia Trahanache, ca atit poate si marele partid democrat, acum 4 ani ne-a propus-o pe hilara clinton, acum pe tataitul asta decrepit. Uneori, iti vine sa devii mai indulgent chiar cu ce vezi la partidele noastre, dar faptul ca lumea intreaga a scapat de acest papagal impostor, infatuat, rasist, sexist, libidinos de Trump e deja o mare revolutie, o sublima eliberare.
  PS Pt. meseriasii de baga gratuite acuzatii de comunism, le recomand o carte: Thierry Wolton – O istorie mondiala a comunismului (puteti trece direct la vol. 2 – Victimele), ca sa va lamuriti definitiv ce a insemnat comunismul si totodata sa va lecuiti in a mai fi cretini.
  Prapaditilor, vai de mama voastra!

  • Thierry Wolton, frantuz impulsiv, v-ar cere cele trei volume si v-ar inapoia banii.

  • Șmotru meritat. Din cauza acestor ”comentatori” care amestecă alandala termeni despre care în mod evident nu au habar, șirul comentariilor arată ca hărmălaia dintr-o crâșmă de mahala în zi de bâlci. Mă mir că moderatorii paginii nu-și dau seama, cât de mult dăunează publicației aceste gunoaie de ”comentarii”.

 20. Un rezumat corect. Achiesez. De ceva vreme citesc tot felul de năzdrăvănii de la persoanele care postează și mă întreb: oare au habar de ceea ce scriu? Un amalgam de termeni, înșirați de-a valma, sunt prezentate filozofii care mai de care mai năstrușnice. Politicile sociale din programul prezentat nu înseamnă implementarea socialismului în SUA, ci ține cont de faptul că 2% dintre bogăți dețin 98% din avuția planetei, iar mulți muncesc pe nimic sau mai rău nu pot munci, nu au acces la serviciile sociale, medicale, sunt tratați diferit în funcție de rasă, mulți temându-se de viitorul incert și că nu pot supraviețui. Mai ales acum loviți și de pandemie. Asta nu înseamnă socialism, cu atât mai puțin comunism. În Europa sunt multe state cu politici sociale, ex. Suedia, vi se pare a fi o țară socialistă? Prea multă impostură! Urât!

 21. Are un program cu care a castigat alegerile!

  • Cum se poate rezuma un program de guvernare la câteva rânduri distorsionante care interpretează profund nereal ideile prezentate!?! Grav!

 22. Observ că devii din ce în ce mai iritat și nervos, fapt evident, așa cum rezultă din postările din ultimul timp. Faci afirmații din ce în ce mai greșite. Fără să mă cunoști mă faci puști infatuat. Nu sunt nici puști și nici infatuat. Dacă îmi expun punctul de vedere argumentat nu înseamnă că sunt infatuat, cum afirmi fără nicio jenă. O altă chestie deranjantă, să asociezi numele lui Biden cu cel al lui Putin pe tema averilor, fără să spui cine sunt fiecare dintre cei doi, e mai mult decât o mizerie. Noroc că majoritatea știe cine este Putin, un dictator naționalist, cu accente fasciste, care se folosește de religia ortodoxă pentru a-și realiza planurile. Are ceva din toate acestea Biden? Mai degrabă caracterizarea s-ar potrivi lui Trump. Ai grijă ce spui. Iar despre suedezi ce vrei să spui?!? Sclavii cui sunt? O prostie fără margini. Nivelul lor de trai este unul dintre cele mai ridicate din Europa și din lumea largă. Debitezi tot felul de aiureli. Dacă îți place atât de mult Trump trăiește în lumea lui și lasă-ne pe noi cu lumea noastră. Apropo, Trump îl admira pe Putin. Ai uitat să-l pui pe lista bogaților pe Trump sau tu crezi că el nu este bogat. Aiureli!

 23. Conjugarea verbului a fi la timpul prezent:
  eu sunt,
  tu ești,
  el/ea este,
  noi suntem,
  voi sunteți,
  ei/ele sunt.
  Gramatica elementară a limbii române.

 24. În ce privește pe Biden, nu are de loc o sarcină ușoară. În mod sigur unul dintre obiective ar trebui să fie pacificarea, pe cât se poate, a celor două tabere, Falia dintre tabere a crescut în foarte mare măsură, datorită unor cauze multiple, de care nici republicanii și nici democrații nu sunt nevinovați. Să amintim numai de faptul că partidul republican a devenit ostatecul lui Trump pe parcursul acestor ani. Să nu uităm cum a ajuns Trump, un intrus, să fie exponentul republicanilor, iar aceștia au preluat, fără critică internă, toate apucăturile acestuia, dând dovadă de faptul că rolul de gatekeeper al partidului nu mai există. La rândul lor, răspunsul democraților la discursul xenofob și etnicist a fost aripa radicală a noii generații. Avem în prezent două extreme, două tabere care se urăsc și se consider dușmani, iar numărul lor se vede din votul popular obținut de Trump și de Biden ( la o participare la vot istorică ). Apropierea spre un mijloc al celor două tabere necesită concesii către ambele părți. Nu putem prevede, cât va putea realiza din program Biden și în ce măsură va reuși să fie președintele ”tututor”, așa cum a declarat. Primii pretendenți există deja ( vezi mai jos ), dar nici de cei din statele ”roșii” nu trebuie să uite, dacă vrea succes și liniște..
  http://www.washingtonpost.com/opinions/2020/11/08/working-people-delivered-biden-win-nina-turner/
  ”Black, Brown and White families making under $100,000, along with the vast majority of young people — delivered Biden his victory. Not only did they vote for him in overwhelming numbers, they also knocked on doors, made calls and carried out the hard work of democracy during a pandemic. These voters are the heart and the future of a massive progressive movement inside and outside of the Democratic Party, and it is to them that Joe Biden and Kamala D. Harris must answer.”