G4Media.ro

Ce urmează după revocarea lui Kovesi. Cine va numi viitorul procuror șef…

Ce urmează după revocarea lui Kovesi. Cine va numi viitorul procuror șef la DNA

Din momentul revocării șefei DNA, președintele Klaus Iohannis nu mai controlează viitoarea numire. Potrivit Constituției, ministrul Justiției, Tudorel Toader, urmează să facă o propunere. Toate rapoartele MCV au recomandat o procedură transparentă de selecție, cu stabilirea unor criterii profesionale. Este de așteptat prin urmare ca ministrul justiției să anunțe înscrierea la concurs pentru postul de șef al DNA, o procedură care ar putea dura una sau două săptămâni de la momentul anunțului.

După selectarea unui candidat, ministrul justiției trimite propunerea la Consiliul Superior al Magistraturii pentru aviz. CSM publică proiectul de management al candidatului iar potrivit cutumei, secția de procurori stabilește printr-o hotărâre calendarul avizării, care este de regulă de 15 zile. Rămâne de văzut dacă secția de procurori se va putea reuni undeva în prima jumătate a lunii august, având în vedere că este perioada vacanțelor.

În tot cazul, noua propunere nu va putea ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis mai devreme de prima jumătate a lunii august. Nu este clar dacă, în lumina ultimelor decizii ale CCR privind revocarea, președintele poate refuza propunerea de numire. Potrivit unor interpretări, pe principiul simetriei, dacă președintele este obligat să revoce la propunerea ministrului justiției, atunci nu poate refuza nici propunerea de numire.

Rămâne de văzut și pe cine va desemna procurorul general la interimatul DNA. Poate numi unul din adjuncți, pe cineva din afara instituției, un procuror din Parchetul General sau o poate desemna interimar chiar pe Kovesi.

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Cum cine? Anbasadele!

  2. „Este de așteptat prin urmare ca ministrul justiției să anunțe înscrierea la concurs pentru postul de șef al DNA, o procedură…”

    Procedura? Voi chiar n-ati inteles ce s-a intamplat in Romania de la ultimele alegeri incoace?

  3. Ma da iuți de pix mai sunt trolii ăștia. O fi înnebunit Putin după meci și s-a răstit la ei.

  4. Codruta Kovesi are toate calitatile necesare pentru a fi pe lista candidatilor la sefia DNA. Acum ca ati revocat-o, domnule Presedinte, dupa cum au cerut borfasii din Parlament si CCR, facem si noi ceva pentru reinstituirea normalitatii?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.