G4Media.ro

Ce sunt Shahed 136/Geran-2, dronele kamikaze cu care Iranul și Rusia atacă…

Sursa foto: Wikimedia Commons/Zahra Pourvahab

Ce sunt Shahed 136/Geran-2, dronele kamikaze cu care Iranul și Rusia atacă Israelul și Ucraina / Doborârea vehiculelor ieftine se face la costuri foarte mari

Printre armele folosite de Iran în atacul asupra Israelului se numără, potrivit clipurile video publicate de televiziunea de stat iraniană, drone kamikaze Shahed 136.

Numele acestor vehicule aeriene sinucigașe, ieftine și încete, înseamnă „martir” în persană. În Iran, dronele, care sunt mai degrabă rachete de croazieră decât aeronave, sunt produse de compania HESA. Modelul Shahed 136 este propulsat de o elice acționată de un motor termic, are o rază de acțiune anunțată de până la 2.500 km și atinge o viteză maximă de 185 km/h, potrivit Radio Free Europe. De obicei, aceste drone sunt lansate în grupuri de câte cinci pentru a fi mai greu de eliminat.

Vehiculele aeriene nu sunt foarte avansate din punct de vedere tehnologic. În cele doborâte în Ucraina au fost descoperite componente ieftine, precum module GPS, care se găsesc pe platforma chineză de comerț electronic Alibaba.

O dronă Shahed 136 are o greutate de 200 kg, o lungime de 3,5 metri, o anvergură a aripilor de 2,5 metri și poate transporta explozibil cu o greutate de 40 kg.

Chiar dacă Israelul a reușit să doboare toate aceste vehicule în atacul iranian recent, costurile operațiunii sunt uriașe. O dronă iraniană costă între 20.000 și 50.000 de dolari, în funcție de configurație. Prin comparație, interceptarea unui singur astfel de vehicul aerian cu sistemul Iron Dome costă între 100.000 și 150.000 de dolari. Potrivit Ynetnews, o singură rachetă interceptoare folosită de sistemul cu rază medie de acțiune David’s Sling costă 1 milion de dolari.

Dronele Shahed 136 sunt produse, sun numele de Geran-2, și în Federația Rusă, la fabrica din Ielabuga, Tatarstan.

Iranul a lansat sâmbătă seara un atac cu peste 300 de drone și rachete împotriva Israelului, de pe teritoriul său.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...