G4Media.ro

Ce se întâmplă dacă un elev este bătut sau umilit de un…

Ce se întâmplă dacă un elev este bătut sau umilit de un profesor? Judecătorul Cristi Danileț prezintă consecințele penale și disciplinare, în cazul profesorilor agresori sau martori

Un elev este agresat de un cadru didactic sau de altcineva din personalul școlii. Situația ajunge la cunoștința directorului, altui profesor sau oricărei alte persoane salariate a școlii respective. Ce responsabilități are cel care află de acel abuz? Ce se întâmplă cu agresorul? Judecătorul Cristi Danileț, fondator al Asociației VeDem Just, prezintă actele normative care se aplică în astfel de cazuri și anunță că pregătește o lecție juridică și pentru cazul invers, cu consecințele pentru elevii care agresează profesori.

Care sunt consecințele agresiunilor înfăptuite de profesor împotriva elevului:

“Reguli generale:
Demnitatea omului este o valoare supremă (art. 1 alin. 3 din Constituție), dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate (art. 22 alin. 1 din Constituție), iar viața intimă trebuie respectată de orice autoritate (art. 26 alin. 1 din Constituție). Copilul are dreptul de a fi protejat împotriva abuzului și violenței (art. 89 alin. 1 din Legea nr. 272/2004).”

 

Imagine de Free-Photos de la Pixabay

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Din pacate, in anii 60-70 (nu cunosc dupa) regula de baza era bataia. Si la scoala si acasa. Bataia, pedepsele, privatiuni, etc. Numai si numai constrangeri. O societate infecta, fara nici un dialog si exprimare a opiniilor/parerilor celor care nu se puteau apara.
  Obisnuit cu bataia la scoala primara, odata ajuns in Vest, am ramas surprins de dialogul si de intrebarile puse de catre corpul profesoral.
  Sper ca acest oribil sistem educational, sa se fi schimbat, inca din anii 80.

 2. Si daca elevii umilesc sau agreseaza profesorul, legea ce prevede?

  • Nici unui elev nu i trece prin cap să adreseze un om integru, care isi cunoaște meseria si respecta la rândul lui elevii.
   Mai lasa ne.

 3. Mi-e mia fostovita la fata la ore de o profesoara la ora de fizics in fața tuturor elevilir si jignită si umilită. Am depus plangere la poliție si alaudieri fetița a avut pshiholog de la Protectia Copilului! si avocat! As vrra sa stiu ce se va intampla mai departe deoarece datorită faptului ca am depus plangere pe NUMELE acestei doamne procesoare restul profesorilor pune presiune pshihica pe fiica mea in timpul orei si este foarte afectata din punct de vedere medical. Are doar 13 ani si diagnosticata cu: ADHD Si TULBURARI DE AXIETATE si i sa marit doza de tratament din cauza acestui lucru!!Am dreptul sa cer si dayne financiare? Si daca da care este suma?Deoarece eu ca mama risc sa imi pierd serviciul deoarece trebuie mai mereusa stau langa fetita acasa! Asteptun raspuns va rog

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.