G4Media.ro

Ce șanse sunt ca ajutorul mult așteptat pentru Ucraina să treacă sâmbătă…

sursa foto: Captură video

Ce șanse sunt ca ajutorul mult așteptat pentru Ucraina să treacă sâmbătă de Congresul american / Ultimele evoluții: un număr tot mai mare de republicani se opun oricărui nou ajutor

După luni de amânare, Camera Reprezentanților a SUA este pe cale să voteze în acest weekend un ajutor militar american de zeci de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel, relatează BBC.

Cu toate acestea, ambele măsuri au adversari vocali în Congres, iar speranțele lor de adoptare au depins de o coaliție bipartizană fragilă pentru a depăși obstacole procedurale și legislative descurajante.

Președintele Camerei Reprezentanților, Mike Johnson, a declarat că este hotărât să supună chestiunea la vot, chiar dacă acest lucru îi poate pune în pericol menținerea la putere.

Votul privind Ucraina va fi urmărit îndeaproape la Kiev, care a avertizat că are nevoie urgentă de un nou sprijin din partea aliaților săi, în timp ce Rusia face progrese constante pe câmpul de luptă.

Camera Reprezentanților urmează să voteze sâmbătă pentru adoptarea finală, iar Senatul ar putea aproba pachetul chiar în acest weekend. Președintele Joe Biden s-a angajat să îl promită să îl promulge.

Ce conțin proiectele de lege privind ajutorul?

Propunerea de ajutor extern a dlui Johnson prevede 60,8 miliarde de dolari (49 miliarde de lire sterline) pentru Ucraina, 26,4 miliarde de dolari pentru Israel și 8,1 miliarde de dolari pentru regiunea Indo-Pacific, inclusiv Taiwan. Camera Reprezentanților va vota fiecare componentă în parte, ceea ce ridică posibilitatea ca unele componente să fie aprobate, iar altele să eșueze.

De asemenea, președintele Camerei Deputaților supune la vot și un al patrulea act legislativ, care include cerința ca firma chineză ByteDance să se desprindă de aplicația de socializare TikTok, autorizarea vânzării activelor rusești înghețate și impunerea de noi sancțiuni împotriva Rusiei, Iranului și Chinei.

Tot ceea ce va trece va fi combinat într-un singur proiect de lege care va trebui apoi să fie aprobat în ansamblu de Senat înainte de a ajunge pe biroul președintelui.

De asemenea, dl Johnson a promis să introducă un proiect de lege privind reforma imigrației care să conțină prevederi favorizate de republicanii conservatori, în încercarea de a obține sprijinul acestora pentru pachetul de ajutor.

Dar este puțin probabil ca proiectul de lege privind frontierele să treacă, deoarece ar avea nevoie de sprijinul a două treimi din Cameră, relatează Washington Post.

De ce există reținere?

Sondajele de opinie sugerează că un număr tot mai mare de republicani se opun oricărui nou ajutor pentru Ucraina. Unii liberali sunt împotriva sprijinului militar pentru Israel. În timp ce aceste sentimente nu au fost suficiente pentru a împiedica Senatul SUA să adopte în februarie o lege care conținea sprijin pentru ambele națiuni, în Camera Reprezentanților a fost o altă poveste.

Dl Johnson are o majoritate subțire în această cameră, iar o mână de conservatori au amenințat că vor face presiuni pentru înlăturarea sa dacă va susține un nou ajutor pentru Ucraina. Efortul, condus de Marjorie Taylor Greene, membră a Congresului din Georgia, are până acum alți doi susținători: Thomas Massie din Kentucky și Paul Gosar din Arizona.

Până acum, președintele Camerei Deputaților a fost reticent în a-și provoca criticii de dreapta. Miercuri, însă, el a revenit asupra cursului, afirmând că obiectivul său este „să facă ceea ce trebuie și să lase lucrurile să cadă acolo unde trebuie”.

Între timp, democrații de stânga care se opun conducerii războiului din Gaza de către Israel au declarat că nu vor permite ca SUA să continue să fie complice la o catastrofă din punct de vedere al drepturilor omului. Proiectul de lege privind ajutorul pentru Israel conține 9 miliarde de dolari în ajutor umanitar, ceea ce ar putea contribui la convingerea unor democrați reticenți.

Permițând voturi separate pentru ajutorul acordat Israelului și Ucrainei, dl Johnson speră să permită legiuitorilor individuali să voteze împotriva prevederilor care nu le plac, fără a scufunda întregul efort.

Care este miza?

Oficialii administrației Biden au avertizat că situația din Ucraina este gravă. Armata națiunii duce lipsă de muniții, iar moralul este scăzut, în timp ce armata rusă câștigă teren.

„Există un risc foarte real ca ucrainenii să piardă pe câmpul de luptă până la sfârșitul anului 2024, sau cel puțin să-l pună pe [președintele rus Vladimir] Putin într-o poziție în care ar putea, în esență, să dicteze termenii unei înțelegeri politice”, a declarat directorul CIA, William Burns, în timpul unui discurs susținut joi în Texas.

Într-un interviu acordat miercuri BBC, premierul ucrainean Denys Shmyhal a declarat că națiunea sa are nevoie de un nou sprijin „ieri, nu mâine, nu astăzi” și a avertizat că Ucraina va cădea fără ajutorul american.

Situația armatei israeliene este foarte diferită de cea a armatei ucrainene. Dar dl Biden a spus că apărarea aeriană de înaltă tehnologie a națiunii – care a fost supusă celui mai formidabil test în atacul cu rachete și drone iranian de la sfârșitul săptămânii trecute – trebuie să fie refăcută.

„Acesta este un moment crucial”, a scris dl Biden într-un articol de opinie publicat miercuri în Wall Street Journal, care a cerut Camerei Reprezentanților să acționeze.

Deci, vor trece?

Târziu în noaptea de joi spre vineri, democrații s-au alăturat republicanilor aliați cu dl Johnson pentru a se asigura că legislația privind ajutorul a trecut de un obstacol procedural formidabil în Comisia pentru reguli a Camerei, în ciuda disensiunilor din rândurile conservatorilor.

Vineri dimineață, o coaliție similară de democrați și republicani pro-ajutor din întreaga Cameră a votat 316-94 pentru a stabili dezbaterea și votul final asupra legislației sâmbătă după-amiază. Această marjă confortabilă este un indiciu puternic că o mare majoritate bipartizană din cameră este pe cale să aprobe pachetul.

Sprijinul democraților ar putea, de asemenea, să îi ofere dlui Johnson un colac de salvare politică, deoarece strategia sa de a ocoli conservatorii duri ai partidului său pentru a adopta legislația i-ar putea determina pe aceștia să își pună în aplicare amenințările de a forța un vot privind înlăturarea sa.

Un președinte al parlamentului care trebuie să se bazeze pe sprijinul partidului minoritar, în special în cazul voturilor de procedură, este rar în istoria modernă a Congresului. Dar controlul domnului Johnson asupra puterii este fragil, iar legislatorii care i se opun lui și ofertei sale de a oferi ajutor Ucrainei ocupă unele poziții cheie în cadrul structurii de putere a Camerei.

Vorbind cu reporterii vineri, liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries din New York, a declarat că dl Johnson a trebuit să gestioneze un grup „foarte indisciplinat” de republicani și l-a lăudat pentru că a lucrat pentru a supune la vot ajutorul pentru Ucraina.

Democrații ar putea fi reticenți în a-i oferi ajutor domnului Johnson, dar perspectiva de a oferi un nou ajutor Ucrainei – o prioritate de top în materie de politică externă pentru partidul lor și pentru domnul Biden – ar putea face să merite efortul.

Iar acest efort pare să fie aproape de a da roade.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...