G4Media.ro

Ce promite guvernul Cioloș în Justiţie: Desfiinţarea Secției Speciale, rol crescut al…

Ce promite guvernul Cioloș în Justiţie: Desfiinţarea Secției Speciale, rol crescut al CSM la numirea procurorilor-șefi, reorganizarea Inspecției Judiciare

USR propune în programul de guvernare al Cabinetului Cioloş mai multe măsuri radicale în domeniul Justiţiei, potrivit programului de guvernare făcut public duminică.

Ministrul propus al Justiției, Stelian Ion, promite desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), creșterea rolului CSM în numirea șefilor DNA, DIICOT și Parchetului General. De asemenea, USR vrea ”spargerea” Inspecţiei Judiciare în două inspecții distincte şi reformarea CSM, dar eliminarea restricţiilor privind libertatea de exprimare a magistraţilor.

 • Principalele măsuri propuse de guvernul Cioloș:

Desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Guvernul va susține adoptarea de către Parlament a proiectului de lege privind desființarea SIIJ în forma promovată de Guvern, cu eliminarea amendamentelor adoptate la Camera Deputaților.

Reorganizarea Inspecției Judiciare în două inspecții judiciare distincte – una pentru judecători și una pentru procurori, astfel încât să fie oferite garanții sporite de independenţă și imparțialitate.

Numirea și revocarea procurorilor de rang înalt, prin diminuarea factorului politic. Vom promova un mecanism de numire transparent și echilibrat. Avem în vedere creşterea rolului Secției pentru procurori din cadrul CSM în cadrul acestei proceduri, în conformitate cu recomandările GRECO. Având în vedere hotărârea CEDO în cauza Kovesi contra României, considerăm necesară reglementarea expresă a posibilității de contestare în instanță a actului de revocare a procurorilor de rang înalt.

– Reforma Consiliului Superior al Magistraturii are în vedere, între altele, modalitatea de alegere a membrilor CSM, păstrându-se alegerea pe niveluri, dar cu participarea la vot a tuturor judecătorilor și procurorilor. De asemenea, avem în vedere modificarea regulilor referitoare la revocarea membrilor CSM astfel încât instituția revocării să nu fie doar un instrument iluzoriu, ci unul efectiv.

Adoptarea celor 3 noi legi ale Justiției care vor fi înaintate Parlamentului, după efectuarea unor modificări, până la sfârșitul anului 2021. (sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

13 comentarii

 1. Degeaba propun daca nu fac.

  • Sau cum a fost cazul pana in septembrie: degeaba propun daca nu-s lasati.

   Oricum, chiar si daca trece gguvernul USR, hai sa fim sinceri: majoritatea in Parlament e la USL. Orice propunere de reforma va fi blocata, asa cum a fost si pana acum. Aveti dubii? Hai sa fim seriosi. Dupa episoadele recente cu Citu, Rares Bogdan, Florin Roman, Valceanu, Iohannis si Gorghiu, deja s-a pierdut orice urma, orice diferenta de culoare intre PNL si PSD. Acum au o culoare mai uniforma ca pe vremea USL.

  • Nu făceau nici pana azi daca nu erau scosi de la guvernare.

 2. Iarasi vreti sa dati palpitatii la Cotroceni? Il lasati pe Jucatorul de Golf fara crosa? Pai daca se duc numirile de procurori sefi la CSM, cum mai poate gasi el slugoi precum Hosu, Licu, Scutea sau Bologa?

 3. Apa mereti in plm.
  Interviurile se dadeau cu Stelica.
  Schimbam procurorii lui Dragnea cu prlcurorii lui Mazare.
  Reforme taticule.

  • @ gabriel
   🎯
   Garsonieră (de handicapat) l-a numit Secretar General in Minister pe procurorul care, la CEDO, a ținut ascuns Dosarul Revoluției trimis de Asociația 21 Decembrie. T. Mărieș l-a facut de rușine cu acte pe mincinosul care incerca sa aburească.
   Care-i treaba cu acest Stelică, uSECUricilor, de vă cramponați așa de el ? Chiar e singurul ?

 4. Pot sa isi ia gandul de la propunerile astea la cat e de mare mafia!
  Citu a si zis ca nu e nici o prioritatea sectia speciala si justitia…ei acuma trebuie sa fure linistiti

 5. Și ceva care sa ne îmbunătățească traiul de zi cu zi nu propun???

 6. Gafa de la care a pornit criza e tocmai ideea lor de a-l deposeda pe Presedinte si de ultima parghie de putere lasata de PSD: numirea procurorilor generali. Vad ca tot nu renunta la asta.

 7. Nu inteleg ce va deranjeaza… Cioloș a mai fost premier.. și ce a făcut Pt voi, Pt noi, Pt România ?? Nimic… a făcut bani si multe abuzuri Pt el.. Pt cei ce îl susțin … toti vor la putere sa roadă ciolane.. iar poporul moare de foame, de frig și de covid … ăștia sunt Secu usr

 8. Corect!

 9. HA HA HA HA HA HA ! HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA !
  PSD, PNL SI UDMR LE SUNT ALATURI !