G4Media.ro

UPDATE Ce înseamnă starea de urgență și cum se instaurează. Raed Arafat…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

UPDATE Ce înseamnă starea de urgență și cum se instaurează. Raed Arafat și ministrul Internelor, Marcel Vela, devin actori principali

UPDATE 21:53 – ”Având în vedere enunțarea în spațiul public/mediul online a posibilelor măsuri care pot fi luate în cadrul stării de urgență, fără a se menționa faptul că NU toate aceste măsuri sunt luate în mod obligatoriu, menționăm faptul că vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19). Facem apel la responsabilitate și în acest caz în modul de prezentare a cadrului legal și a măsurilor care pot avea legatura cu motivul pentru care a fost anunțată decizia referitoare la starea de urgență”, au transmis autoritățile, sâmbătă seară, după decretarea stării de urgență.

Știrea inițială:

Starea de urgență este instituită, potrivit Articolului 93 din Constituție, de președintele României, care solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.

Instituirea stării de urgență este reglementată de OUG 1 din 1999. Starea de urgență poate fi instituită pe o perioadă de maximum 30 de zile.

Pe durata stării de urgență, instituită în cazul iminenței producerii ori producerii unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre, gestionarea măsurilor dispuse revine Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, sub conducerea nemijlocită a ministrului administrației și internelor și în coordonarea primului-ministru.

Starea de urgență privește situații de criză ce impun măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.

Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică aplicabile pe întreg teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale care se instituie în următoarele situații:
a) existența unor pericole grave actuale sau iminente privind securitatea națională ori funcționarea democrației constituționale;
b) iminența producerii ori producerea unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea, după caz, a urmărilor unor dezastre.

Pe durata stării de asediu sau a stării de urgență, exercițiul unor drepturi și libertăți fundamentale poate fi restrâns, cu excepția drepturilor omului și libertăților fundamentale prevăzute la art. 3^2, numai în măsura în care situația o cere și cu respectarea art. 53 din Constituția României, republicată.

La instituirea stării de urgență, unele atribuții ale administrației publice centrale de specialitate și ale administrației publice locale trec în competența autorităților militare și a altor autorități publice, prevăzute în decretul de instituire a stării de asediu sau de urgență.

Ce măsuri pot lua autoritățile când este instituită starea de urgență:

 • închiderea frontierei de stat, în întregime sau în zona în care a fost instituită starea de urgență, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care rămân deschise, precum și supravegherea frontierei pe toată lungimea sa.
 • rechiziționarea de bunuri, potrivit legii
 • să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație;
 • să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun;
 • să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;
 • să suspende temporar apariția sau difuzarea unor publicații ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune;
 • să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate
 • să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute

Foto: Marcel Vela și Raed Arafat (InquamPhotos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

37 comentarii

 1. OUG 1/1999 le da autoritatilor dreptul de a inchide televiziuni si publicatii, sa efectueze razii, sa instituie cenzura

  “Pentru aplicarea dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta, precum si a masurilor prevazute in decretul de instituire a starii de asediu sau a starii de urgenta, autoritatile militare, precum si celelalte autoritati publice prevazute la art. 7 alin. (1) au urmatoarele atributii si raspunderi:

  e) sa efectueze razii

  i) sa protejeze informatiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media; informatiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgenta, cu exceptia celor referitoare la dezastre,

  se dau publicitatii numai cu avizul autoritatilor militare;

  mijloacele de comunicare in masa, indiferent de natura si de forma de proprietate, sunt obligate sa transmita, cu prioritate, mesajele autoritatilor militare, la cererea acestora”.

  k) sa suspende temporar aparitia sau difuzarea unor publicatii ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune

  • Vor putea transporta virusații cu duba… jandarmii sunt barbati, nu umbla ei cu izolieta

  • ti-e teams xlink ca-ti inchide latrina?

  • Se poate interzice și furatul, shpaga, mishtoul, zeflemeaua, ciubucul, minciuna, disprețul, fanfaronada, ticăloșia, incompetenta, excesul de zel, lenea, falsitatea, escrocheria, parandaratul ? Nu de tot; doar până trece molima.

  • @ ANDREY BEY

  • @ ANDREI BEY

   oug este NECONSTITUTIONAL

   Art. 30 – “Libertatea de expimare” – din Constitutia Romaniei:

   “(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.

   (2) Cenzura de orice fel este interzisa.

   (3) Libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii.

   (4) Nici o publicatie nu poate fi suprimata.

  • Trebuie Dusa la Indeplinire Petitia in Mod Constitutional

   https://campaniamea.declic.ro/petitions/stop-publicitatii-pe-televiziunile-mincinoase

   Astfel punctul “k” sa fie Corect Bifat

 2. Bai Vela, vezi ca acum ciuma rosie va incerca sa il profileze pe Arafat. Apoi vor veni in toamna cu
  arabul ca prim ministru.Ai inteles de ce ciuma rosie a vrut neaparat starea de urgenta ?

  • Normal ca asta speculeaza mafia PSD-ProRom.Pe la latrine in ultimele zile, Arafat era propulsat ca erou, premier, presedinte bla bla. Daca PNL-istii vor acorda o platforma de promovare lui Arafat, atunci chiar sant prosti de duduie.

  • Norocul nostru ca Omar Hassam e la puscarie.

  • Este ușor să vorbim despre defectele altora.
   Nu exista om care să nu greșească însă aș vrea să îmi demonstreze cineva că un român a făcut mai multe pentru poporul nostru decât a făcut și face dl. Raed Arafat.

  • @ Dan,
   Dacă Raed Arafat nu inventa SMURD, probabilitatea ca un alt medic si un antreprenor sa fi creat ceva asemanator era de 2 /pe an.
   Oricum s-ar fi întâmplat. Ce nu s-ar fi întâmplat ar fi fost dramele de la Colectiv, din Apuseni si licitațiile nesimțite.
   Alții “nu au facut nimic pentru poporul roman” pentru ca nu li s-a oferit sansa; sau fac fapte bune, in secret, fără a caută publicitate.

   Arafat si-a recuperat deja cu vârf si îndesat investiția inițială in SMURD încasând salariile pe care le-a primit constant de la stat si prin faptul ca si-a facut publicitate datorita funcției deținute de a ajuns la rang de “figura publica”.
   Ii place la stat, pentru ca in joc nu este doar salariul de 120,000/ an, ci si contractele de milioane de euro pe care le direcționează către anumite firme dubioase, discriminându-i pe cei mai competenti, cinstiti, si mai meriturosi decât el.

 3. Am ajuns la mana arabului care si a batut joc de cei din Colectiv…vai de capul nostru!

  • Votul ala nenorocit din 2016 ne bantuie pana astazi.Mafia rosie impreuna cu slugile de serviciu (CCR, avocatul poporului si majoritatea ciumata) au ingropat alegerile anticipate.De facto ciuma rosie conduce Romania prin usa din spate cu arafat.Acum intelegem de ce au tot urlat dupa starea de urgenta.Arabul Arafat poate acum sa faca achizitii fara licitatii pentru clientela mafie.Alta era situatia daca aveam acuma o majoritate solida PNL-USR.Pandemia
   a dat o gura de aer mafiei.Presedintele nu a avut alta alternativa in momentul de fata, dar noi putem starpi mafia la urmatoarele alegeri.

  • La naiba, si arabul asta e singurul care chiar face ceva in zilele astea in Romania…

  • @rud, @Marius,
   Se intampla lucrurile astea pentru ca romanii inteligenți, onorabili si mai educați decât individul R.A. sunt discriminați in tara lor, iar străinii de o moralitate aflată sub semnul întrebării sunt investiți in locuri de conducere, in ciuda greșelilor repetate si a performantei sub-mediocre.

   Dacă R.A. ar fi lucrat la privat, ar fi fost concediat de la prima greșeală. Este clar ca este susținut in funcție de diverse grupuri de interese care au plătit milioane in PR pe la televiziuni si prin presa pana i-au construit un brand si au manipulat &transformat in fane înrăite pe majoritatea femeilor de vârsta a treia si pe alții care inca nu cunosc tot adevarul despre Arafat.
   Dacă se zvonește ca sunt oameni care il susțin in caz ca va fi concediat, eu sunt 100% sigura ca numărul celor care il vor concediat (pentru greșelile făcute, nu pentru altceva) este mult mai mare decât al propagandistilor plătiți de mafie.

   Eu m-am lămurit cine este acest individ cand a avut tupeul sa discrimineze experti romani de talie internațională ca sa atribuie (din nou!) contracte de milioane de euro unei firme conduse de o analfabeta, o firma interpusa a pușcăriasului Sorin Ovidiu Vantu. O sa-l ajungă karma in curând si pe el pentru răul pe care l-a facut altora.
   Deci nu doar ca salariile lui sunt plătite din taxele romanilor, dar mai folosește bugetul de stat si fondurile europene sa finanțeze afacerilor corupților.
   Asa se distruge o tara. Discriminați pe cei mai buni care au experiența de top internațională, pompați toate fondurile disponibile in sub-mediocrii in funcții înalte si in afacerile corupților, si lăsați populația sa sufere din cauza serviciilor sub-standard oferite de corupții finanțați.

  • @Cristi: nu fii naiv! in zilele aste sunt pe baricade mii de doctori, pompieri, politisti. Arabul e din material de mafiot de Rromanica si asa va ramane. un agramat care stie numai sa puna garbaciul pe tzara, veti vedea!!

 4. Uraa! Sintem salvati!

  • Stare de urgenta in US se pare ca inseamna si accesarea unor fonduri importante pentru cauza problemei .

   Dar .. intradevar noroc, cu guvernantii nostri, daca inteleg ceva..

   Dar nu inteleg nimic pentru ca asta sunt , Roman si, ca mai toti romanii, am un IQ mai mic decit al altor popoare. O sa continui sa votez benzile de mafioti.

 5. Romanii, din 1990, confunda democratia cu smecheria lor personala.Nu, democratia adevarata nu merge la romani.Nu in mileniul acesta, poate peste 500 de ani.Daca macaronarii stateau naibii in Italia pana la trecerea pandemiei, nu se intampla nimic. Dar asa, iubita diaspora, au venit deoarece majoritatea nu aveau asigurare de sanatate, munceau pe naspa, etc.

  • Bai jegule, nu te mai lega de romanii din diaspora.Ei va platesc pensiile si salariile voastre de lux, dracu in voi de mafioti bolsevici ce santeti.

  • Poate tu esti platit de batante, bunele, eu sunt la munca si la ora aceasta, pana la terminarea softului de angajatii mei.

  • Aha badante jegule, ce muci soft faci ma ? Chiar vrei sa discutam despre Software Engineering ? Nu cu tine jegule.

  • Tovarasu plutonier bicu…cum acei oameni care platesc taxe si impozite in alte tari…platesc salarii si pensii in Romania?

 6. Este momentul sa inchida a3. Hai ca se poate.

 7. @bicu cu atitudinea e mai bine ca ai plecat

 8. Acum vedeți și voi cine sunt eroii vostri de la pdl-pnl ,cîțu, orban ,rareș, ăstia sunt politicieni care să conducă în vremuri grele? Iohanis are acesti pioni care la alegeri vor dispărea DEFINITIV din spectrul politic, nu pot decat să mă bucur.

 9. La noi e mai simplu că nu prea avem multe lucruri de închis

 10. Rezerviștii pot fi convocați pe stare de urgenta?
  Ce prevede legislația?

 11. Îmi pare bine ca din comentariile voastre am aflat cine este vinovat:raed arafat. Ma bucur ca vb despre faptul ca ‘suntem cea mai norocoasa tara din lume’ cu 100 de cazuri, când alții nu mai fac fata numărului de oameni cu probleme, nu vb aici de oameni infectați. Lăsați naibii televizorul, culoarea politica, cine a fost de vina la colectiv și alte probleme ca riscam sa rămân naibii fără bunicii noștri, fără parinti. Gândiți și singuri, faceți calculele, vedeți ca suntem în rahat, doar ca nu știm, dar vedem săptămâna viitoare, când ar trebui sa începem sa vedem cu adevărat fata acestei pandemii în tara noastră.

  • Santem pe dracu cea mai norocoasa tara din lume, ce prostii mai debitezi si tu mai nene.
   Arafat este pionul mafiei, multi romani competenti ( care ar fi putut face la fel de bine un sistem de urgente), au fost alungati de ciuma rosie din tara din cauza acestor mafioti.

  • Amândoi aveți dreptate.

 12. Orban a vorbit ca să se audă vorbind. Nu a comunicat nici o măsură. Iohannis și Orban se joaca cu romanii de1a starea de urgenta fara nici o măsură luata și anunțată.