G4Media.ro

Ce-i de făcut cu Rusia?

Ce-i de făcut cu Rusia?

Что делать? – Ce-i de făcut? Cu această propoziție din cel mai important manifest de luptă al lui Lenin se confruntă în prezent politica germană față de Rusia în două circumstanțe, crede Jörg Himmelreich, într-un comentariu publicat pe site-ul postului de radio Deutsche Welle.

Adunarea parlamentară a Consiliului Europei a respins marți o modificare a ordinii sale de lucru, care ar fi făcut practic imposibilă adoptarea de sancțiuni individuale împotriva statelor membre. Modificarea ar fi urmat să fie operată la solicitarea Kremlinului. Adunarea a retras în 2014 dreptul de vot al reprezentanților Moscovei, după anexarea Crimeei de către regimul condus de Vladimir Putin. De atunci, delegația rusă nu mai participă la ședințele plenare iar Rusia a sistat de anul trecut plățile către Consiliul Europei. Contribuția Moscovei se ridica la 10% din întregul buget al Consiliului. Rusia a condiționat revenirea la ședințe a delegației sale de îndeplinirea dorinței ei privind modificarea amintită.

Este bine că Adunarea Parlamentară nu s-a lăsat șantajată astfel de către Rusia. Dar rezistența a fost realizată de delegații din Polonia, Ucraina și alte foste republici sovietice. Reprezentanții Germaniei erau în majoritatea lor deciși să facă pe plac Rusiei. Chiar se poate accepta așa orice?

Doar o unealtă a propagandei lui Putin

Jorg Himmelreich, DW

Aceeași întrebare se pune și în cazul „Dialogului de la Petersburg”, care a avut loc duminică și luni la Moscova și la care a fost împiedicată participarea unei reprezentante din delegația germană, nefiind permisă intrarea ei în Rusia. Poate delegația germană participantă la forumul central de dialog germano-rus să accepte ca Moscova să dicteze cine are voie să facă parte din componența sa și cine nu? Desigur că nu!

Acest ultim afront la adresa Germaniei dovedește încă o dată ce farsă a devenit acest așa-numit „Dialog de la Petersburg”. Reuniunea a fost de la bun început o greșeală, fiind fondată în 2001 de prietenul lui Putin, fostul cancelar Gerhard Schröder, precum și de Vladimir Putin însuși. Reprezentanți ai guvernului, presei, culturii, societății și mediului academic din cele două țări ar fi urmat să discute despre dezvoltarea societății civile în cele două state. Dar societatea civilă din Rusia este aproape inexistentă iar Putin face tot ce poate să o înăbușe din fașă. Iar faptul că partea germană acceptă să joace mai departe în această farsă o transformă într-o unealtă a propagandei lui Putin.

În cazul Consiliului Europei, precum și în cel al „Dialogului de la Petersburg”, diplomația germană față de Rusia își arată vechea ei slăbiciune: dorința de a purta discuții cu Rusia, de a rămâne în dialog, doar de dragul dialogului. Și asta în timp ce Putin atacă tot mai agresiv și cu toate mijloacele disponibile democrațiile din Europa și ordinea de pace europeană.

Serviciile secrete ruse au inventat războiul cibernetic iar hackerii lor atacă tot mai adânc structurile societăților și guvernelor europene. Ele îi otrăvesc și ucid pe oponenții lui Putin din străinătate. Partea germană trebuie să priceapă odată că acceptarea supusă și trecerea sub tăcere a tuturor actelor ofensatoare ale Rusiei nu face decât să întărească regimul lui Putin. Îi dovedește acestuia încă o dată că Europa occidentală este prea slabă pentru a se apăra.

Rusia s-a despărțit demult de Europa

Partea germană ar fi trebuit să întrerupă imediat ediția din 2018 a Dialogului de la Petersburg, după ce una din membrele delegației germane nu a obținut viza de intrare în Rusia. Iar delegația germană de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei ar fi trebuit să sprijine clar respingerea dorinței Kremlinului de modificare a ordinii de lucru a acestui for.

Consiliul Europei este o instituție care reprezintă statul de drept și democrația liberă în Europa. Cine nu recunoaște aceste valori, nu are ce căuta în această organizație. Iar Rusia de azi s-a îndepărtat politic serios de aceste valori, după cum și-a luat demult la revedere de la Europa liberă, democrată și adeptă a statului de drept. Democrația germană și democrația multor state europene trebuie din nou să redevină capabile să se apere – nu doar în interior, ci și în exterior.

Nota: Jörg Himmelreich este profesor la Campusul din Berlin al École Supérieure de Commerce à Paris și scrie regulat despre politica și istoria Rusiei în diverse mass-media.


Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. pai Rusia stie ce-i de facut, am citit recent pe multe situri ca Putin si-a trimis multi mercenari si armament greu in Libia, kgb-ul pregateste terenul pentru valul 2 al emigrantilor musulmani, de data aceasta din Africa de Nord, unii au zis ca asta va fi „Syria 2”. Germania si tarile europene sa se pregateasca de inca citeva milioane de musulmani, iar contribuabilii nemti sa pregateasca banii pentru hidrocarburile rusesti. pentru Putin asta e un busines profitabil: hidrocarburi si imigranti in schimbul miliardelor de euro, ce sa zic, Putin ride in hohote iar tarile europene se dezbina pe tema migrantilor.

  • apropo, Putin are multi oameni in virfurile puterii germane care sunt hraniti generos din buzunarul gazpromului, si acei politicieni fac lobby ca sa primeasca inca si mai multi migranti, tot acei politicieni faceau lobby in 2014 ca Ucraina sa fie lasata balta, lasata prada lui Putin ca parteneriatul germano-rus e mai presus decit Europa de Est

 2. ati scris ca „Partea germană trebuie să priceapă odată că acceptarea supusă și trecerea sub tăcere a tuturor actelor ofensatoare ale Rusiei …”
  Germania intelege foarte bine, problema e ca restul Europei trebue sa inteleaga ca Germania si Austria sunt pilonii lui Putin in Europa, si restul Europei tre sa se inarmeze, sa faca antrenamente miliatre, sainvesteasca in infrastructura de aparare si apararea cibernetica, sa nu ne mai bazam pe nemti si austrieci, ungari, daca vom sta si vom astepta ca nemtii sa se trezeasca atunci vom fi prinsi de realitate si numai vom pierde timp. de exemplu Polonia si tarile Baltice au inteles-o foarte bine si apasa pe accelerator tot mai tare si nu ii mai intereseaza opiniile nemtilor care se pare ca ii vor trada la prima ocazie in folosul hidrocarburilor rusesti

 3. Nemtii au distrus de doua ori Europa cu zambetul pe buze…probabil sunt gata sa o faca si a treia oara cand li se va oferi ocazia!

  • Cam asta ai inteles tu?cand a distrus Germania Europa?Cand a incercat sa o apere de bolsevism?
   Daca razboiul era castigat acum nu mai vorbeam de rusi , imigranti etc.Cu adevarat atunci ar fi fost infaptuita UE: Festung Europa!

  • oligofrenule, mars la Beograd! sau Moskva!

  • @Landser @dr. Franjo GLAVINA

   De Nordstream am auzit și noi ceva?

 4. Nazistii au, nu putine, ci o idee si fixa: sa plece la razboi! O s-o faca la nesfarsit, pentru ca sunt sursa raului din lume, noroc insa ca sunt foarte idioti si de fiecare data, cum ne arata si istoria, o sa si-o ia pe coaja… Iar diaspora de cacat care spala nazistii la cur, o sa vina cu caruta sa si-o umple de carnati si slanina de craciun, pasti si vara, cum face ea…

  • Nazistii au fost crminali ca si voi dar totusi mielusei pe langa voi bolsevicii, cei mai mari criminali din istoria lumii, care v-ati autoexterminat aproape jumatate din propria populatie. Si ati distrus jumatate din Europa aducand-o in pragul foametei, primitivilor. Acum nu mai e nevoie sa plece la razboi pentru ca exista o colalitie mondiala care va tine la distanta de lumea civilizatie si va opreste sa va extindeti iar ca o lepra rosie asupra Europei. De-asta faceti spume la gura, ca sunteti blocati acolo in PrimitivLand. Nu puteti decat sa latrati peste gard, cum faci si tu :))

 5. Sa mai zica cineva ca Trump nu are dreptate cand spune ca Germania e calul troian al Rusiei in UE…

 6. Am ascultat pe fostul pm canadin Jean, care a declarat care sunt prietenii lui cei mai bun Billl si Hilary, iar Donald e anatema ! No coment ! Uite cu cine votam..

 7. Cata manipulare anti-Putin si anti-Rusia la acest site si articol. Tendinta este de demonizare a Rusiei.

  In cazul unui conflict SUA-Rusia Romania va fi carne de tun !

  Si asta din cauza pozitionarii marilor „experti”, „analisti” si comentatori anti-Putin, pro-NATO, etc.

  Romania nici in trecut nici in prezent nu a stiut sa-si gestioneze sansele reale. A fost mereu servila intereselor altor tari. Si a fost mereu prinsa intre jocurile marilor puteri regionale si a curentelor politico-economice. Si mereu a platit…

  Halal comentarii ! Din peste 2000 vizualizari, cca 11 comentarii, dintre care marea lor majoritate „garbage” rasist.

  Despre pivotul euro-asiatic, BRI, „de-dolarizare”, SCO, etc. s-a auzit? A scris vreodata acest site obiectiv si echidistant despre aceste realitati? NU ! Si nici nu va scrie. Caci manipuleaza la greu !

  Realitatea geopolitica in mijlocul careia se afla Romania este prezentata truncheat, manipulatoriu si selectiv ! Si, uite asta, Romania pierde …din pacate !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.