G4Media.ro

Ce este “Particula Amaterasu”, care a ajuns pe Pământ din afara galaxiei…

Photo 121873914 © Evgenii Puzanov | Dreamstime.com

Ce este “Particula Amaterasu”, care a ajuns pe Pământ din afara galaxiei noastre/ Razele cosmice și originea lor enigmatică

Oamenii de știință din domeniul spațial care încearcă să înțeleagă originile enigmatice ale așa numitelor “raze cosmice” au detectat o particulă extrem de rară, de înaltă energie, despre care cred că a călătorit spre Pământ de dincolo de galaxia Calea Lactee și a ajuns în statul american Utah în urmă cu aproape doi ani, scrie CNN.

Descoperirile despre această rază, poreclită de oamenii de știință “Particula Amaterasu”, după zeița Soarelui în mitologia japoneză, au fost publicate acum câteva zile într-un studiu realizat de Telescope Array, un consorțiu internațional de universități care studiază fenomenul razelor cosmice.

Potrivit NASA, razele cosmice reprezintă una dintre puținele mostre directe de materie din afara sistemului solar. Acestea sunt particule de înaltă energie care se deplasează prin spațiu cu o viteză apropiată de cea a luminii. Cele mai multe raze cosmice sunt nuclee atomice desprinse de atomii lor. Nucleele de hidrogen sunt cele mai răspândite, dar au fost măsurate și nuclee ale unor elemente mai grele, cum ar fi plumbul.

Aceste raze, majoritatea de energie joasă, plouă constant pe Pământ, din toate direcțiile. Cele de energie redusă pot proveni de la Soare, dar cele de energie extrem de mare sunt excepționale. Se crede că acestea călătoresc spre Pământ din alte galaxii și surse extragalactice.

  • „Dacă întinzi mâna, o (rază cosmică) trece prin palma ta în fiecare secundă, dar acestea sunt exemple de energie foarte mică”, a declarat John Matthews, profesor la Universitatea din Utah și coautor al studiului.

Încărcătura energetică a razei cosmice studiată de John Matthews și colegii săi este rivalizată de un singur alt caz înregistrat în istorie – în 1991, de asemenea în Utah, o rază cosmică poreclită de oamenii de știință drept “Particula OMG” (Oh-My-God).

  • „Când ajungi să te referi la aceste raze cosmice de energie foarte înaltă, nu este vorba de mai mult de o rază pe kilometru pătrat în decursul unui secol. Astea nu îți trec niciodată prin mână”, a adăugat profesorul. 

În ciuda anilor de cercetare, originea exactă a acestor particule de înaltă energie nu este încă foarte clară. Se crede că acestea sunt legate de cele mai energetice fenomene din univers, cum ar fi cele care implică găuri negre sau explozii de raze gamma, dar cele mai mari descoperite până acum par să provină din porțiuni goale ale spațiului – unde nu au avut loc evenimente celeste violente.

Amaterasu – un mister spațial 

Telescope Array este un proiect colaborativ al unor universități din Statele Unite, Japonia, Coreea de Sud, Rusia și Belgia, care administrează un observator în Deșertul Vestic, din Utah.

De la punerea în funcțiune în 2008, observatorul a detectat mai mult de 30 de raze cosmice de energie foarte ridicată, dar niciuna mai mare decât particula Amaterasu, care a lovit atmosfera deasupra statului Utah la 27 mai 2021 și a făcut să plouă cu particule secundare la sol, unde au fost preluate de detectoare, potrivit studiului.

Raze cosmice de acest fel transportă o energie de până la zeci de milioane de ori mai mare decât orice accelerator de particule construit de om – chiar și cel mai puternic accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider poate produce particule de câteva milioane de ori mai slabe decât Amaterasu, explică The Guardian.

Atât razele, cât și originile lor enigmatice, au atras atenția oamenilor de știință vreme de aproape un secole, explică omul de știință Terry Devitt pentru Universitatea din Wisconsin-Madison. Până în anii 50, când au fost construite primele acceleratoare de particule, aceste raze erau singura sursă de informații despre particulele mai mici decât atomii, iar studierea lor a dus la o serie de descoperiri importante.

Totuși, un mister care rămâne încă nedeslușit, după cum explică John Matthews pentru CNN, este sursa razelor de energie ridicată din afara galaxiei galactică. Particula Amaterasu, în special, pare să provină din ceea ce este cunoscut sub numele de Vidul Local, o zonă goală a spațiului care mărginește Calea Lactee:

  • „Dacă luăm cele două evenimente cu cea mai mare energie – cel pe care tocmai l-am găsit și particula OMG – acestea nici măcar nu par să indice ceva. Ar trebui să fie ceva relativ apropiat (…) Provine dintr-o regiune care arată ca un spațiu gol local. Este un vid. Deci, ce naiba se întâmplă?”

Această întrebare ar putea primi câteva răspunsuri în curând. Universitatea din Utah a declarat că observatorul din Utah va fi echipat în curând cu 500 de detectoare noi, care îi vor extinde capacitatea de observare ploilor de particule induse de razele cosmice la o rază de aproape 3.000 de kilometri pătrați.

Photo 121873914 © Evgenii Puzanov | Dreamstime.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...