G4Media.ro

Cine era Tobias R., atacatorul din Hanau care a ucis zece persoane…

Cine era Tobias R., atacatorul din Hanau care a ucis zece persoane printre care și un român: Se credea un geniu privilegiat, care a descoperit legăturile și conspirațiile secrete ale lumii, fascinat de puterea telepatiei

Tobias R. a ucis zece persoane la Hanau, printre care un român. E cel mai grav atentat terorist din ultimele decenii în Germania comis de un extremist de dreapta. Atacatorul credea în diverse teorii conspiraționiste, transmite postul de radio Deutsche Welle.

La doar câteva ore după atac, au apărut un mesaj video și un „manifest” de 24 de pagini ale lui Tobias R.. El a furnizat astfel detalii despre lumea gândurilor sale, una confuză și haotică, plină de ură și de teorii ale conspirației. Este o lume care există în anumite colțuri întunecate ale Internetului, dar care nu mai este demult o apariție rară.

În mesajul video, Tobias R. vorbește în engleză, limba world wide web, și se adresează poporului american. Organizații secrete fără nume din buncăre subterane ar fi preluat controlul asupra SUA și asupra lumii. Puterea lor ar consta în „cunoștințe secrete”, cu ajutorul cărora țin restul populației mondiale „ca pe sclavi”. Ar mai exista un „serviciu secret” propriu al acestor organizații, unul care nu este legat de cele cunoscute germane sau americane, gen BND, CIA și altele, și care l-ar fi supravegheat pe el, Tobias R., în absolut fiecare mișcare făcută.

Organizații secrete, conspirații și cunoștințe ascunse ar fi sursele care țin lumea laolaltă: „Tot ce contează este ca noi oamenii să ajungem la aceste cunoștințe, ca să ne dăm seama ce se petrece de fapt aici.” Așa a scris Tobias R. în „manifestul” său care ar fi fost deja din 2019 publicat pe Internet în limba germană. El ar fi ajuns singur în posesia acestor cunoștințe secrete cu ajutorul unor voci din capul său, care ar fi vorbit cu el de la primele sale zile de după naștere. În plus, el mai credea în puterea „telepatiei”, comunicarea la distanță doar prin puterea minții. Acest „fenomen paranormal” a devenit cunoscut în anii 1970, după experimente ale CIA.

În timp ce CIA a testat „telepatia” ca armă potențială în Războiul Rece sau pentru găsirea celor dispăruți, Tobias R. a apelat la un „Institut pentru telepatie”, ca să transmită mai departe cunoștințele sale despre lume și despre supravegherea sa de către serviciile secrete. Atentatorul din Hanau se credea un geniu privilegiat, pentru că a descoperit legăturile și conspirațiile secrete ale lumii. De aceea, trebuia să acționeze, ceea ce l-a dus la ură – ură față de evrei, ură față de străini, ură față de femei.

El credea că lumea ar mai putea fi salvată doar dacă anumite „rase” și popoare ar fi anihiliate complet: Turcii, irakienii, afganii, arabii, evreii trebuie expulzați, anihilați, uciși. Tobias R. a invocat nu doar experiențe personale neplăcute cu concetățeni turci sau arabi. El a mai venit cu o explicație: feminismul ar duce la scăderea natalității, ceea ce ar genera migrație de masă, lucru pentru care ar fi vinovat „evreul”.

Evreii, feminismul, migrația și cunoștințele secrete au fost pilonii concepției confuze despre lume a lui Tobias R.. Un amestec de teorii ale conspirației. Expertul în astfel de teorii Michael Butter, profesor la Universitatea Tübingen, spune că în centrul oricărei teorii a conspirației s-ar afla convingerea că un grup secret care acționează pe ascuns ar urmări să controleze sau să distrugă o instituție, o țară sau chiar lumea întreagă. Tobias R. a amestecat aspecte „clasice” din lumea teoriilor conspirației, cum ar fi conspirația mondială evreiască, cu exemple mai noi, de genul feminismului ca parte din conspirația de „înlocuire etnică”.

Secretele sunt dintotdeauna fascinante. Cunoștințele secrete – sau credința în existența lor – împart oamenii în inițiați și „normali”, în deținători de putere și supuși. În mesajele sale, Tobias R. dă impresia unui om care s-a perceput drept lipsit de putere în fața lumii, a străinilor, a femeilor, a societății. Până a ajuns să dețină „putere” datorită capacităților sale speciale și a dorit să-și manifeste această putere. Atentatorul de la Hanau ne arată cel mai bine forța periculoasă de atracție exercitată asupra unor indivizi singuri de credința în cunoștințe secrete și teorii ale conspirației.

Tobias R. nu a fost însă singur. Deja în 2017 a fost reținut în sudul Germaniei un grup de șase persoane, membre ale mişcării anti-republicane „Cetăţenii Reich-ului” şi apropiate de gruparea extremistă „Druiden Borges”. Ezoterism şi obiceiuri păgâne se amestecă acolo cu antisemitism şi ură rasială. Şi atentatorii din Halle sau Christchurch credeau în teorii ale conspiraţiei. Noul tipar al teroristului de extremă dreaptă conţine deci şi acest aspect al aplecării spre cunoştinţe secrete cu încărcătură mistico-spirituală şi spre teorii ale conspiraţiei.

Problema este însă că nu orice om înclinat să creadă în teorii ale conspiraţiei devine obligatoriu şi terorist. Autorităţile de securitate se confruntă cu sarcina-mamut de a face deosebirea între nebunii nepericuloşi şi cei periculoşi. Munca acestor autorităţi trebuie să se extindă acum pentru a include şi „realităţi alternative”, teorii ale conspiraţiei şi presupuse cunoştinţe secrete. Pentru atentatorul de la Hanau şi victimele lui, este însă prea târziu.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Ce să spunem, neonazismul nu există în Germania, există numai câțiva dezaxați disparați, eventual plătiți de Putin.

  • Ar fi fost un candidat mult mai potrivit si maivbun pt psihiatrie decat un extremist in adevaratul sens al cuvantului.
   Locul lui ar fi fost intr-un ospiciu.
   Din pacate, formatorii de opinie de stanga se folosesc de acest eveniment nefericit pt a manipula si a ataca inamicii politici de dreapta.
   DW, BBC si multi altii, inclusiv vuvuzelele lor de peste tot, de mult nu mai sunt etalonul jurnalismului, al informarii corecte si nepartinitoare.

 2. Individul asta, sigur sigur s-a uitat la latrina3 si rtv.
  @Scaraotchi… cand ajunge la tine, fierbe-l bine si jupoaie-l incet.

 3. Asta avea schizofrenie paranoidă din cele relatate mai sus,când te gândești că poți merge pe stradă și întâlni așa o persoana tulburată mintal care îți poate trage un glonț în cap crează multa nesiguranță,persoanele care au astfel de înclinații și tendințe ar trebui supravegheați și descurajati nu.i posibil că persoane normale fara nici un motiv sa moară că unuia i s-au defectat rotitele iar teoriile conspirației care sânt doar facke news ar trebuie interzise pentru că manipulează și deviază persoanele vulnerabile psihic și intelectual.

  • Vorbesti singur. Traim intr-o societate bolnava. Cazuri de genul sunt inevitabile. Vezi de mic la ProTV & Co. numai stiri irelevante, de parca ar conta ce baba a mai fost violata sau ce tata s-a mai aruncat cu copilul de la etajul 9. MassMedia ar trebui strict regularizata, implicit si ce-ai zis tu despre ‘teorii’. Prea multi prosti pe lume, ce sa le faci cand nimeni face nimic. O lume plina de dementi, bombe cu ceas.

  • @John Lexicon: Corect, televiziunile care improasca numai stiri cu violuri si violente si hotii si divorturi si toate relele din lume, au cele mai mari Audiente!
   Daca citesti cine sunt cei care formeaza Audienta respectivelor TV, intelegi usor…

 4. Un nebun, nefericit si singur, fara o familie iubitoare, fara un rost in viata… la 42 de ani traia cu mama lui…
  Imigratia masiva si necontrolata din anul 2015 cand Angela Merkel a deschis granitele unui Milion de imigranti, isi arata efectele, previzibile inca de atunci.. MOR oameni nevinovati.
  Si frica, de-acum incolo, ca nu stii unde si cand un nebun iar va trage in oameni NEVINOVATI.

 5. Acum poate inteleg cei care sustin constient sau inconstient diverse teorii ale conspiratiei cat rau pot face niste fake news-uri si teorii schizofrenice. Intodeauna va exista cate un individ (si chiar grupuri de indivizi, de ce nu) cu probleme psihiatrice care va face din ele sensul vietii lui.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.