G4Media.ro

Ce ar trebui să facă UE cu Ungaria? Dacian Cioloș: Să înființeze…

Sursa Foto: Parlamentul European/ Credit: Pietro Naj-Oleari

Ce ar trebui să facă UE cu Ungaria? Dacian Cioloș: Să înființeze un mecanism permanent de monitorizare a stării democrației în Ungaria / Fondurile destinate Budapestei ar trebui gestionate de instituții UE

Liderul Renew Europe, Dacian Cioloș, afirmă că Uniunea Europeană ar trebui să facă tot ce ține de ea pentru a restabili democrația în Ungaria, răspunzând astfel unei anchete realizate de Politico printre liderii influenți de la Bruxelles pe tema situației de la Budapesta.

Cioloș a precizat că în cadrul Consiliului European trebuie să aibă loc o dezbatere serioasă între liderii europeni pe tema Articolului 7. În opinia liderului Renew Europe, aceștia trebuie să se asigure că banii alocați Ungariei ca parte din bugetul multianual UE sunt condiționați de respectarea statului de drept de către guvernul de la Budapesta.

Pe termen scurt, a mai spus Cioloș, Comisia Europeană ar trebui să propună un mecanism ”pentru a se asigura că, până la restabilirea democrației în Ungaria, toate fondurile UE destinate în cele din urmă cetățenilor Ungariei vor fi managerizate de instituții UE”.

”Ar trebui pregătită o echipă specială (task force) care să evalueze și să monitorizeze situația democrației din Ungaria de o manieră permanentă”, susține liderul Renew Europe în răspusul transmis Politico.

Cioloș consideră că guvernul ungar a exploatat criza generată de coronavirus pentru afecta la maxim drepturi fundamentale și reguli democratice. ”Acest lucru este inacceptabil”, a adăugat el, precizând că mai mult decât altă dăți, situația reclamă o opoziție puternică, precum cea exercitată de mișcarea Momentum.

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a răspuns anchetei realizate de Politico, precizând că măsurile de urgență luate de țările europene în lupta împotriva coronavirusului trebui să respecte ”valorile noastre comune, statul de drept și drepturile fundamentale” și că ele trebuie să fie proporționale și limitate în timp.

”În acest context, situația din Ungaria ridică îngrijorări speciale. Vom continua să monitorizăm îndeaporape aplicarea acestor măsuri de urgență, inclusiv aplicarea noilor infracțiuni în ce privește răspândirea de ”fake news” pe durata stării de urgență”, a mai spus comisarul pentru justiție pentru Politico.

Context

Premierul ungar naţional-conservator Viktor Orban a obţinut, la sfârșitul lunii martie, undă verde de la parlament pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe durată nedeterminată, pe motiv de luptă împotriva noului coronavirus.

Legea adoptată de parlament introduce astfel o pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru răspândirea de „ştiri false” despre virus sau despre măsurile guvernului, în contextul în care puţinele organe media independente din ţară se confruntă deseori cu astfel de acuzaţii.

13 lideri ai unor partide afiliate Partidului Popular European au cerut la începutul lunii aprilie excluderea FIDESZ din această familie politică europeană.

Cei 13 lideri din PPE au cerut măsuri imediate din partea statelor membre și din partea Comisiei Europene pentru a rezolva situația din Ungaria, după ce premierul Orban și-a crescut atribuțiile semnificativ, având posibilitatea să conducă prin decrete și ordonanțe pe termen nelimitat. Comisia Europeană și Parlamentul European au criticat noile derapaje ale Budapestei.

 

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

19 comentarii

 1. Draga Ciolos,

  Profitati de acest moment greu ptr România ca să ajutati prin alocarea de fonduri UE ptr infrastructura, susținerea imm,sanatate,măsuri sociale,de mediu mai consistente.
  Alocarea Fondurilor ptr România de către UE imi pare o glumă sinistra.
  Poate acum e momentul în care să îți arăți nivelul de lider european.Romania va aprecia.

 2. Ungaria rade cu lacrimo daca aude asa ceva.

 3. si acolo se fura dar numai apropiati lui victor orban, aici voi politicieni toti aveti biznisuri cu statul,si salari babane si dupa pensii speciale tot pe spatele nostru, acolo nu se fac stringere de fonduri pentru spitale ca nu au furat tot. si pina cind germania are sute de fabrici pe teritoriul ungariei ungaria poate sa stea linistita.

 4. Ooo, a ieșit cățelul de casa al lui micron de la carantina. Latră la poarta ue ca poate îl baga cineva in seama. Viktor Orbán e înspăimântat de moarte de Ursula et co. A promis ca trimite avioane și autocare cu sclavi pentru agricultura germana haha

  • Adevărul e că Viktor Orban n-are de ce să fie înspăimântat, a furat suficient cât pentru șapte vieți. Până îi oprește UE fondurile poate sta liniștit, probabil și câțiva ani după. Când își vor da sema cetățenii maghiari că o duc din ce în ce mai rău, și mai grav, când o să fie în pericol să rămână în urma României și Bulgariei, atunci va fi nasol pentru Viktor Orban.

 5. Guvernul lui Viktor Orban a pus taxa la banci ,a marit taxele la multinazionale,a taiat finantamentele pentru partidele politice cu 50%,Guvernul lui Iohannis si Orban au finantat partidele politice 100%…..

  • si nu au pensii speciale numai 32 persoane au pensii de peste 4000 de euro nu ca l noi zeci de mii de capusari cu citeva zeci demi de lei pensii.

  • Da, Ebe, dar Ungaria e mai la vest un pic și toată marfa care circulă de la vest la est și de la est la vest trece pe la ei, așa că pun ce taxe vor. Din România nu pleacă nimic mai departe, eventual la bulgari și atât, că spre ucraineni și la moldoveni nu prea e comerț, ca să nu mai zic că oricum n-avem infrastructură. Una e când Ungaria mărește taxe și se poate circula pe autostradă, alta e dacă ar crește România taxele, dar nu ar îmbunătăți nimic la schimb. Așa că Viktor Orban nu e un model de urmat, e doar un oportunist care a jucat cartea locației centrale.

 6. Cind n-ai de gind sau nu poti sa actioneazi monitorizezi, eventual cu atentie si ingrijorare.

  • UE ar trebui sa fie mai puternica, sa faca treaba, sa rezolve probleme.

   Dar deh, greu cu cultura de salon bruxellez.

 7. Dacian, parca plutesti… Parca pregatesti ramanerea PSD la putere…

 8. Da. Problema romanului de veacuri sa se uite in ograda vecinului si sa l critice. Bai oameni buni Ungaria no sa ajunga niciodata in urma Romaniei. Si va spun ca o tara de trei ori mai mica decit Romania are1500km autostrada. Cite una sau doua in directia fiecarui vecin. Si mai are700 in constructie!! Are fabrici Audi ‘ Mercedes’ Suzuki si in constructie BMV. Si cel mai important din Ungaria pleaca foarte putini la lucru in occident cu Orban asta periculos cum il vad romanii!!

 9. Meștere, ce face UE cu România, ca pica direct în cap?!

 10. Dar cine se crede acest ucenic a lui Funar si a lui Radu Ceontea??Ce a fãcut el pentru români de ce trebuie sã-i retin numele?De ce nu povesteşte mai bine despre ce ascunde cum este introdusã ideologia gender în scolile românesti,si de la cine primeşte el fişa postului?Pe Orbàn cred cã îl doare în bascã de Cioloş si toatã adunãtura aia de la Renew .

  • Daca Ungariei ii pute asa rau democratia poate intra in uniunea economica a Rusiei, dupa cate plecaciuni i-a facut Orban lui Putin o sa fie primita instantaneu.

 11. Asa le trebuie,ungurii astia sunt rai , nu au pic de empatie pentru banci, il aleg pe Orban cu 2/3 din voturi,dar nu inteleg de ce nu mai sunt articole cu cat de rau e Erdogan, Putin, Trump (macar o traducere din Washington Post),toata lumea da cu parul in Orban si in China.Nu e fair….

 12. Acest Ciolos e un ratat si un gargaragiu oportunist pe langa V. Orban. Zero barat pe linie.

  Ungaria pana in prezent a adoptat masuri de cca 9200 miliarde forinti (!!!), pentru combaterea epidemiei, pentru asistenta sociala si relansarea economiei. Suma la care nici nu viseaza romulanul securist.
  De unde acesti bani, ca doar nu au accesat credite? Pai atunci cine-i coruptul si hotul proverbial in Europa, mai, Ciolache?
  In cea ce priveste aceste masuri, sprijinite de 74% din populatie, indiferent de orientarea politica, Ungaria este pe locul 14 in lume si locul 4 in Europa conform London Deep Knowledge Group.
  E si Romania pe o alta lista, Ciolache: https://www.dkv.global/covid
  Si nu asta te ingrijoreaza?