G4Media.ro

CCR va discuta pe 16 decembrie sesizarea USR privind revocarea Ancăi Dragu…

CCR va discuta pe 16 decembrie sesizarea USR privind revocarea Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului

Curtea Constituţională va dezbate pe 16 decembrie sesizarea USR referitoare la hotărârea 121/2021 pentru revocarea Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului, potrivit instituţiei.

USR a anunţat, miercuri, că a atacat la Curtea Constituţională hotărârea de revocare a Ancăi Dragu din funcţia de preşedinte al Senatului, invocând mai multe motive. În principal, formaţiunea face referire la faptul că preşedintele Senatului este ales pe toată durata mandatului, respectiv 4 ani.

„Din nou, după ani de luptă împotriva PSD, acum suntem nevoiţi să ne apărăm instituţiile democraţiei române de asaltul hoţilor şi incompetenţilor. Coaliţia hoţiei a fost dispusă să treacă peste constituţie şi legi, totul pentru a-i asigura o sinecură lui Florin Cîţu”, a transmis, miercuri, USR.

Liderul de grup al senatorilor USR, Radu Mihail, susţine că nu poate fi schimbată arhitectura constituţională în funcţie de alianţe politice conjuncturale.

„Monstruoasa coalitie a ajuns la capătul răbdării şi a lansat un ultim asalt împotriva revoluţiei bunei-guvernări: fără reforme, fără justiţie independentă, fără transparenţă în cheltuirea banului public”, a declarat Radu Mihaiu.

Formaţiunea invocă mai multe motive de neconstituţionalitate.

„Dispoziţiile Hotărârii Senatului nr. 131 din 23 noiembrie 2021 privind revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului a doamnei senator Anca Dana Dragu, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1116 din 23 noiembrie 2021, sunt neconstituţionale pentru motive decurgând din corelarea dispoziţiilor art. 64 din Constituţie cu articolele consacrate drepturilor politice şi suveranităţii naţionale. De asemenea, neconstituţionalitatea acesteia derivă din considerentele desprinse din interpretarea sistematică a textelor Constituţiei, referitoare la măsura revocării preşedintelui Senatului”, se arată în textul sesizării.

„Având în vedere jurisprudenţa CCR, conform căreia noţiunea de configuraţie politică (…) nu poate fi înţeleasă decât prin raportare la data alegerilor, când, prin exercitarea drepturilor fundamentale prevăzute de art. 36 şi 37 din Constituţie, se exprimă voinţa cetăţenilor, se concretizează exercitarea suveranităţii naţionale, iar prin această voinţă a cetăţenilor se conturează configuraţia politică a Camerelor, indiferent de alte acorduri ulterioare intervenite în exercitarea mandatelor parlamentarilor aleşi, considerăm că dispoziţiile criticate sunt neconstituţionale”, se maia artă în document.

Potrivit USR, ”revocarea preşedintelui Senatului înainte de expirarea mandatului nu poate fi realizată în conformitate cu Constituţia republicată şi cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale, decât la iniţiativa exclusivă a grupului parlamentar care a susţinut candidatura şi numai pentru abateri grave în exercitarea funcţiei”.

„Schimbarea ulterioară a configuraţiei politice nu poate constitui un temei constituţional al revocării preşedintelui unei Camere parlamentare, deoarece o asemenea configuraţie politică nu rezultă din alegeri (…) ci constituie o majoritate parlamentară creată în afara criteriilor politice rezultate din vot”, se maia rată în document.

Potrivit sesizării, „revocarea trebuie să cuprindă criterii stricte, să nu se realizeze în mod arbitrar şi aleatoriu, ci cu respectarea dreptului la apărare al persoanei în cauză şi cu respectarea echilibrului între principiul majorităţii parlamentare şi principiul configuraţiei politice”.

Anca Dragu a fost revocată din funcţie, marţi, în funcţie fiind ales liderul PNL, Florin Cîţu.

 

sursa: News.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. mai bine la anul ca vin sarbatorile
  nesimtiti

 2. 202x? era noastra?

 3. S-au dus useristii sa se planga la Dorneanu…
  Asa ceva….

  • Care-i problema? Nu au votat usr deja de doua ori pana acum cot la cot cu aur? In 2-3 ani de salivat la ciolanul altora, vor si fuziona!
   Madama asta a fost sustinuta de o coalitie in care usr a fost partener necinstit. Ar fi trebuit sa aiba bunul simt sa isi dea singura demisia atunci cand au distrus coalitia. Daca nu mai are sustinere, nu mai are ce cauta acolo.

  • Lasa-ne Goe copil teribil al postacilor !

   Pnlsd te-au lamirit , te lamireste si Aur ( aka viitor partid dragnea) . Dragnao -i cumpara la bucata incepand din jud CT ..

   A distrus coalitia usr sau graba lui sho ctzu de a-si securiza presedentia pnleprelor prin Anghel Saligny , bani din fondul de rezerva si alte nefacute facute !

  • Articolul 24
   (1) Președintele este ales pe durata mandatului Senatului.
   (2) Odată cu alegerea președintelui Senatului, activitatea președintelui decan de vârstă încetează.

   http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/35000

   Sunt prezentate si posibile motive de revocare ca de ex incalcari grave , repetate ale constitutiei .

   Cine are ochi citeste !

  • Calmeaza-te, trollache. Sa vedem ce parere are rusnacul de la CCR in aceasta speta in care parlamentul a sfidat constitutia si o hotarare anterioara a CCR:
   „revocarea preşedintelui Senatului, ca şi a
   preşedintelui Camerei Deputaţilor, înainte de expirarea mandatului Senatului, respectiv al
   Camerei Deputaţilor, nu poate fi reglementată prin regulamentele acestora, decât la iniţiativa
   exclusivă a grupului parlamentar care a susţinut candidatura şi numai pentru abateri grave în
   exercitarea funcţiei. Schimbarea ulterioară a configuraţiei politice nu poate constitui un temei
   constituţional al revocării preşedintelui unei Camere parlamentare, deoarece o asemenea
   configuraţie politică nu rezultă din alegeri în condiţiile art.64 alin.(5)”

 4. DAR CÂND ERA CU OBLIGATIVITATEA INJECTĂRIINU E-A MAI PĂSAT DE LEGE ȘI REGULAMENE!?

  HUOOOO…. Să dispară plusericoii_leghebetoi!

  • Traiască Partidul Unic , Iubitul Conducător și drumul neabătut spre Viitorul Luminos al Patriei ! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 5. numirea unui nou guvern si modificarea majoritatii parlamentare este in mod clar procedura ce schimba si sefii camerelor .

  • Ca sa fie si mai clar, da si baza legala care sustine spusele tale.

  • :))) dovada este ca tu crezi asa , nu-i asa ? Nu exista altceva .

   Cum zicea pnlepra Gorghiu regulamentele camerelor sunt neclare si incomplete si in aceasta situatie e liber la ce vor aia mai multi .

   Lasa ca buna/proasta/constitutionala sau nu , ne va lamuri CCR si dormeanu ..

  • Tocmai ca nu este asa, dar romanul e expert la toate, uita-te ce spune chiar CCR intr-o hotarare anterioara:
   „revocarea preşedintelui Senatului, ca şi a
   preşedintelui Camerei Deputaţilor, înainte de expirarea mandatului Senatului, respectiv al
   Camerei Deputaţilor, nu poate fi reglementată prin regulamentele acestora, decât la iniţiativa
   exclusivă a grupului parlamentar care a susţinut candidatura şi numai pentru abateri grave în
   exercitarea funcţiei. Schimbarea ulterioară a configuraţiei politice nu poate constitui un temei
   constituţional al revocării preşedintelui unei Camere parlamentare, deoarece o asemenea
   configuraţie politică nu rezultă din alegeri în condiţiile art.64 alin.(5)”

 6. Scenariul 1:
  Motiune de cenzura impotriva guvernului Catu. Motiunea e atacata la CCR, dezbaterea ei se amana ca, vezi Doamne, daca CCR respinge si ne trezim cu doi prim-ministri.

  Scenariul 2:
  Demiterea Ancai Dragu de la sefia Senatului. Demiterea e de asemenea atacata la CCR, dar de data asta nu se mai amana nimic, aparent e ok sa ne trezim cu doi presedinti ai Senatului.

  Trageti voi concluziile.

  • Cei din scenariul 2 au fost mai dibaci.
   Daca CCR da dreptate securicilor in scenariul 2, se revine la situatia initiala. Cu guvernul era mai complicat, ca nu dai jos doar PM-ul, dai toata liota.

  • @coymin:
   Te la.mu.iesc pe tine aur si usr!
   Citu a dat afara doi incom.petenti, asa cum ar face orice sef. usr nu avea decat sa vina cu alti doi incompettenti in locul lor. In locul lui Citu l-as fi zburat si pe drewla dupa declaratia cu zombie. Citu fraierul a baguit ceva despre onoare, ca si cum puiul de sekhoo drewla ar avea asa ceva.
   Ce a cumparat dragnea la bucata? Una bucata avocat aparator al coruptilor, la pretul de una garsoniera pentru handicapatul stembelian!

  • Incalcarea legilor e ok cand :
   – e interesul tau;
   – sunt majoritari cei care o fac;
   – cand esti postac !