G4Media.ro

CCR: Florin Iordache rămâne președintele Consiliului Legislativ. Contestațiile PNL și USR au…

CCR: Florin Iordache rămâne președintele Consiliului Legislativ. Contestațiile PNL și USR au fost respinse ca neîntemeiate, cu unanimitate de voturi

Curtea Constituțională (CCR) a respins miercuri, ca neîntemeiate, cu unanimitate de voturi, sesizările depuse de PNL și USR împotriva numirii deputatului PSD Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ (CL), au declarat surse din cadrul Curții pentru G4Media.ro.

De asemenea, și sesizarea împotriva numirii senatorului USR George Dircă la șefia Secției de evidență a legislației a fost respinsă de CCR.

Potrivit surselor citate, toți cei opt judecători prezenți la ședință (Livia Stanciu a absentat) au votat pentru respingerea sesizărilor depuse de PNL și USR. Judecătoarea Simina Tănăsescu a pledat pentru respingerea sesizărilor ca inadmisibile, dar ceilalți judecători au votat pentru respingerea lor ca neîntemeiate.

UPDATE Comunicatul oficial al CCR:

 • Pentru pronunțarea soluțiilor de respingere mai sus menționate, Curtea a reținut, în esență, că Hotărârile Parlamentului României nr. 29/2020 și nr.30/2020 au fost adoptate cu respectarea art.76 alin.(2) din Constituție și a practicii unitare în materie a Curții Constituționale, respectiv cu votul majorității parlamentarilor prezenți (simplă).
 • Față de criticile de neconstituționalitate aduse Hotărârii Parlamentului României nr. 29/2020, Curtea a stabilit, în conformitate cu jurisprudenţa sa constată, că nu are competența de a verifica îndeplinirea condiției subiective referitoare la buna reputație profesională, această competență exclusivă și discreționară revenind autorităţii publice care deţine competenţa de numire în funcţie. Totodată, Curtea a reţinut că procedura de numire a preşedintelui Consiliului Legislativ cunoaște doar două etape: data adoptării hotărârii de numire și data depunerii jurământului în faţa preşedinţilor celor două Camere. Prin urmare, orice incompatibilitate a persoanei numite în funcţia menţionată trebuie să înceteze la momentul depunerii jurământului, dată care semnifică preluarea funcției și a atribuțiilor aferente acesteia.

Florin Iordache a informat, între timp, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor că a depus încă de pe 9 noiembrie jurământul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

Curtea Constituţională a amânat săptămâna trecută, pentru a doua oară, pronunțarea unei decizii în ceea ce privește legalitatea numirii deputatului PSD, Florin Iordache, în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ.

Surse din cadrul CCR au explicat pentru G4Media.ro că amânarea a survenit în contextul absenței de la ședință a judecătoarei Livia Stanciu.

Curtea a amânat și în urmă cu două săptămâni pronunțarea unei decizii din cauza absenței judecătorului Attila Varga, cel care este raportor în acest caz. Varga a lipsit pentru că se află în carantină după ce soția sa a fost infectată cu Covid-19.

USR și PNL, partidele care au atacat pe 22 octombrie la Curtea Constituțională numirea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, își bazează contestațiile, în principal, pe lipsa voturilor necesare prevăzute de lege pentru această numire, liberalii scoțând în evidență și alte două aspecte: faptul că Iordache nu se bucură de o bună reputație și faptul că era membru de partid, lucru interzis de lege.

USR a depus două contestații: una împotriva lui Iordahe, cealaltă împotriva lui Dircă

În sesizarea înaintată CCR, USR contestă alegerea deputatului PSD, Florin Iordache, în funcția de președinte al Consiliului Legislativ și a senatorului USR, George Dircă, la șefia Secției de evidență a legislației invocând exclusiv lipsa voturilor necesare prevăzute de lege pentru o astfel de numire.

Astfel, cei de la USR subliniază că legea 73/1993, cea care reglementează activitatea Consiliului Legislativ, prevede la articolul 9 alineatul (2) că “preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite.”

”După cum se poate observa, prevederea este clară și imperativă, tratând cu exactitate modul de numire (…), respectiv impunând condiția întrunirii majorității tuturor deputaților și senatorilor, nu doar a celor prezenți. Or, printr-un calcul matematic această majoritate ar fi rezultat numai prin întrunirea unui număr de 230 de voturi, numărul minim necesar de voturi pentru unul dintre candidați pentru ca acesta să poată fi declarat câștigător”, se arată în sesizarea USR.

USR arată și calculul pentru stabilirea numărului minim de voturi necesare, precum și voturile efective obținute de Iordache și Dircă:

 • Numărul total al deputaților și senatorilor – 459;
 • Numărul deputaților și senatorilor prezenți – 240;
 • Numărul total de voturi exprimate – 240;
 • Numărul de voturi anulate – 49;
 • Numărul total de voturi valabil exprimate – 191;
 • Voturi exprimate pentru Florin Iordache – 185;
 • Voturi pentru George Edward Dircă – 174.

PNL aduce trei argumente în fața Curții: lipsa numărului de voturi minim necesar, lipsa bunei reputații, apartenența la partid

Liberalii au atacat doar numirea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, fără a contesta și numirea senatorului USR George Dircă la șefia Secției de evidență a legislației. În schimb, PNL a adus în Fața Curții Constituționale trei argumente în favoarea invalidării numirii fostului ministru al Justiției și autor al OUG 13.

Liberalii precizează că, potrivit Legii 73/1993, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, reuniţi în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Astfel, aceştia afirmă că, în contextul în care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, nu a fost întrunit numărul necesar de voturi prevăzut de lege – 234 de voturi, pentru ca acesta să fie numit preşedinte al Consiliului Legislativ (majoritatea senatorilor și deputaților era, marți, de 230, nu 234 cum eronat precizează PNL. În mod normal, majoritatea este de 233, dar mai mulți parlamentari au demisionat în urma alegerii lor în administrația locală și nu apucaseră să fie înlocuiți – n. red.).

Liberalii mai afirmă că hotărârea Parlamentului în acest caz este neconstituţională, deoarece Florin Iordache nu îndeplineşte condiţia privind buna reputaţie profesională şi morală prevăzută de Legea 73/1993, amintind că acesta a promovat în calitate de ministru al Justiţiei în Guvernul Grindeanu OUG 13/2017 şi proiectul privind amnistia şi graţierea.

„Conduita publică, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revoltă publică incompatibilă cu dispoziţia legală care solicită candidatului la funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ o bună reputaţie morală”, se arată în sesizarea de neconstituţionalitate.

Liberalii invocă în sesizare şi încălcarea art. 1 alin. (5) din Constituţie în raport cu dispoziţiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993. Aceştia arată că la dosarul de candidatură nu a fost depus un document care să ateste că Florin Iordache a renunţat la calitatea de membru al PSD.

Și fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Legislativ, a declarat miercuri că votul prin care contracandidatul său Florin Iordache a fost ales în această funcție nu este valabil.

”Legea prevede că președintele Consiliului Legislativ și șefii de secții se aleg cu majoritatea senatorilor și deputaților. Iordache a fost ales cu jumătatea celor prezenți”, a explicat Augustin Zegrean într-o intervenție telefonică la Digi24.

El a mai precizat că a aflat că va candida pentru șefia Consiliului Legislativ ieri la ora 12:00, exact la expirarea termenului de depunere a candidaturilor. Zegrean a spus că a fost sunat pentru a fi anunțat de candidatură de liderul deputaților PNL, Florin Roman.

Deputatul PSD Florin Iordache, fost ministru al justiției și autorul OUG 13, a fost ales marți în funcția de președinte al Consiliului Legislativ cu 185 de voturi ”pentru”, adică cu majoritatea parlamentarilor prezenți.

Potrivit legii de funcționare a Consiliului Legislativ, președintele acestei instituții se alege cu majoritatea tuturor senatorilor și deputaților, adică minimum 230 de voturi.

Juriștii consultați de G4Media.ro susțin că numirile au fost făcute corect, deoarece Constituția prevede majoritatea simplă pnetru astfel de decizii, nu majoritatea absolută, subliniind că legea de funcționare a Consiliului Legislativ conține o prevedere care nu este în acord cu legea fundamentală.

”Când o lege nu este în acord cu Constituția, legiuitorul trebuie să ia în calcul Constituția”, au explicat juriștii consultați de G4Media.ro.

Ce prevede Constituția:

 • ARTICOLUL 76
  • (1) Legile organice şi hotărârile privind regulamentele Camerelor se adoptă cu votul majorităţii membrilor fiecărei Camere.
   (2) Legile ordinare şi hotărârile se adoptă cu votul majorităţii membrilor prezenţi din fiecare Cameră.
 • Ce prevede legea Consiliului Legislativ:
  • Art. 9, alin. (2) Preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţii se numesc prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, reuniţi în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului, pe baza a câte trei propuneri ale birourilor permanente pentru fiecare funcţie, cu avizul comisiilor juridice reunite. Aceştia îşi exercită atribuţiile de la data depunerii, în mod individual, a jurământului prevăzut la alin. (3) în faţa preşedinţilor celor două Camere.

Numirile lui Florin Iordache și a lui George Dircă la Consiliul Legislativ s-au făcut prin Hotărâre a Parlamentului.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

25 comentarii

 1. Unanimitate? Ah, deci si judecatorii numiti de Iohannis n-au vazut nimic in neregula. Bah, poate au tradat si au trecut la PSD in opozitie.

 2. Cu unanimitate de voturi ? Deci si judecatorul pus de iohannis !? Jenant.

 3. noi suntem sefii din umbra in Romania
  ne doare in cur, Predoiu pe viata ministrul justitiei! el ne mai zice cum sa votam

 4. Nu e loc de tăgadă: ciordache e din horă cu dorneanu, cu mona și alții. Cu alte cuvinte, el – ciordache ,e de pus în ramă. În rama Justiției!

 5. Anchetati toti de la CCR pentru tradarea tarii si sa infunde puscaria plus returnarea banilor primiti din pansile speciale!

 6. Bă, nu mai fiţi bizoni!: CCR nu judecă aspecte de oportunitate, ci judecă numai constituţionalitatea. Dacă s-a decis prin vot unanim, înseamnă că alegerea în funcţiei a lui Florin Ciordache ESTE cu adevărat constituţională, chiar dacă Florin Ciordache este un borfaş care-ţi fură oul de sub găină.

  Pentru alegerea sa constituţională, Florin Ciordache să mulţumească frăţiei doctrinare strămoşeşti dintre PSD şi PNL, dintre Florin Ciordache şi Alina Gorghiu.

 7. Tara bananieră. Lumea a treia.
  Vreau USR la cel puțin 20%

 8. @ L-a votat și „Iohannis” pe Ciordache la „Consiliul Legislativ” , ?

 9. @Ciprian . corect , o ancheta a trecutului si activitatii prezente de emitere de decizii contrare intereselor Romaniei si romanilor Asta nu mai este Curte Constitutionala ci Curte Distructionala, formata din persoane cu interese partizane ..

 10. a inceput bine noua guvernare

 11. Acest Ciordache + CeCeR-ul cangrenat de corupție sunt o insultă la adresa poporului român, care mai spera la o societate modernă fără penali în administrație/instituții publice.
  Nu degeaba au emigrat foarte mulți dintre noi în țări cu orânduiri bine puse la punct, unde comunismul sovietic nici nu a existat…

 12. Pensii speciale? – Da, pensii speciale!

 13. Legea Omertei, ești hoț cu mine, sunt hoț cu tine și dupa moarte.

 14. Reprezentații ‘Ndrangheta, Camorra, Cosa Nostra au votat în unanimitate alegerea lui Florin Ciordache. În anumite funcții cheie este bine să fie oameni de încredere…

 15. Unanimitate ?!!! Mai are rost sa merg la vot sa vad cum guvernantii nu vor putea face nici aia, nici aia, pentru ca….. ?

 16. S-a pesedizat toată Curtea ! Nu spunea Zegrean, fost președinte al CCR, că numirea lui Ciordache e neconstituțională ? A constituționalizat-o Dorneanu și Dragnea ? Ce mizerie de Curte și nici unui judecător nu-i e rușine !

 17. Deci, până la urmă cine l a votat? Liberalii zic că useristii, ăștia zic că liberalii…
  Poate nu l-au votat useristii, dar atunci de ce-și lasă omul acolo în loc să-l retragă?

 18. CE CIRC ! CE CIRC ! CE CIRC !
  RASPLATA PENTRU SLUGILE INFRACTORILOR!

  ACESTA ESTE SINGURUL PROIECT DUS PANA LA CAPAT SI DINCOLO DE EL: SCAPA TOTI SI RAMAN CU TOT CE AU FURAT.

  SA FIE BLESTEMATI !