G4Media.ro

Cazul Ditrău. Cum a ajuns propaganda anti-migranți a lui Viktor Orban să…

Cazul Ditrău. Cum a ajuns propaganda anti-migranți a lui Viktor Orban să prindă la maghiarii din Transilvania

Scandalul xenofob din Ditrău, unde mulți localnici vor să-i alunge pe doi bucătari din Sri Lanka doar pentru culoarea diferită a pielii, arată criza profundă de identitate în care a intrat UDMR, dar și succesul lui Viktor Orban în încercarea de a-și atrage maghiarii din România. Iar victimele sunt tocmai cetățenii români de etnie maghiară, electoratul UDMR, pe care chiar partidul condus de Kelemen Hunor îl împinge în brațele lui Viktor Orban.

Leadership-ul lui Kelemen Hunor se deosebește fundamental de cel exercitat de Marko Bela, fostul președinte al UDMR. Dacă Marko Bela s-a ferit întotdeauna să subordoneze comunitatea maghiară Budapestei, Kelemen Hunor face exact invers. Nu e clar dacă e agenda lui personală sau e agenda pe care a adoptat-o pentru a-și păstra scaunul în fruntea partidului.

Consecințele acestei schimbări sunt dramatice. De ani buni, comunitatea maghiară din România e abandonată de UDMR discursului rudimentar populist al lui Viktor Orban. Un discurs anti-european, anti-migranți, pro-rus și pro-chinez, pe scurt – un discurs iliberal.

UDMR a renunțat aproape complet la propria identitate sub munții de bani aruncați de Budapesta în România. Presa română de limbă maghiară a fost – cu puține excepții – cumpărată de guvernul maghiar cu acceptul UDMR. Liderii UDMR, cu Kelemen Hunor în frunte, merg în presa maghiară pentru a-și da mesajele și a comunica cu electoratul din România – o distorsiune de neimaginat într-o democrație veritabilă.

Viktor Orban a simțit vulnerabilitatea UDMR în fața sumelor uriașe pe care le direcționează spre biserici, școli, universități ori firmele din Transilvania și a apăsat la maximum pe pedală. Dacă vă uitați la cine gestionează fondurile Budapestei în România, dar și la beneficiarii acestor fonduri, veți găsi peste tot lideri UDMR. Dacă vă uitați în presa de limbă maghiară, cu foarte puține excepții, nu veți găsi nici un cuvânt critic la adresa UDMR, FIDESZ sau a lui Viktor Orban.

Așa s-a ajuns ca electoratul maghiar din România să trăiască într-un adevărat ”paralelism etnic”, așa cum l-a descris Tamás Kiss, cercetător la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, într-o excelentă analiză Balkan Insight. “Un paralelism etnic, menit să consolideze și să mențină un sistem în care maghiarii să-și ducă viața ca și cum ar trăi nu în România, ci în Ungaria”.

Nu există definiție mai bună decât ceea ce se întâmplă acum cu comunitatea maghiară din România, mai cu seamă cea din Ținutul Secuiesc: o enclavizare accentuată, expunere totală la retorica xenofobă și anti-occidentală a lui Viktor Orban, accentuarea urii față de străini.

De notat că maghiarii din Transilvania se informează în primul rând din presa de la Budapesta, se uită la televiziunile controlate de Viktor Orban și este total expusă, prin urmare, discursului violent anti migranți promovat de FIDESZ și Viktor Orban.

Premierul Ungariei pozează de ani buni în apărătorul Europei de invazia hoardelor de migranți. În treacăt fie spus, Ungaria nu este câtuși de puțin amenințată, migranții nu-și doresc să rămână acolo  dar propaganda Budapestei bate demult realitatea. Este unul din motivele pentru care FIDESZ este azi amenințat cu excluderea din familia popularilor europeni, iar Orban a devenit oaia neagră a Europei.

Cazul de la Ditrău e cu atât mai teribil cu cât comuna însăși e marcată de emigrație, mulți localnici fiind plecați să muncească cinstit în alte țări europene, unde au fost primiți bine. Mai mult: cei doi muncitori din Sri Lanka au venit în secuime pentru că firma pur și simplu nu a mai găsit brutari care să le facă pâinea secuiască tradițională.

Delănțuirea xenofobă, cu amenințări și proteste, e cu atât mai periculoasă, cu cât a fost inițiată chiar de preotul catolic din comună, deși unul dintre cei doi muncitori din Sri Lanka e catolic. Nicio surpriză însă: biserica catolică maghiară din Transilvania e unul dintre marii beneficiari de fonduri de la Viktor Orban și, firesc, a preluat toată retorica acestuia. Rușinos caz de intoleranță din partea unui slujitor al creștinismului.

Cazul Ditrău e simptomul unei boli care s-a instalat deja. Iar liderii UDMR și Viktor Orban sunt principalii responsabili. Kelemen Hunor și colegii săi au abandonat practic comunicarea cu românii – aproape toate postările pe Facebook, comunicatele oficiale și interviurile sunt doar în limba maghiară, se feresc să mai dea interviuri sau conferințe în presa română. Pe scurt, se enclavizează și radicalizează și atrag și comunitatea în procesul de decuplare de România și atașare virtuală la guvernul de la Budapesta.

Sigur că UDMR are multe de reproșat statului român, de la modul în care îi tratează pe maghiari și până la incapacitatea de a asigura infrastructura de transport, de educație sau administrativă. Dar statul român se comportă la fel de prost cu toți cetățenii săi, nu doar cu maghiarii. E timpul ca UDMR – atât de bine acomodat cu politicile iliberale ale lui Viktor Orban și Liviu Dragnea – să redevină partener de discuție al statului român și să-și recapete identitatea imprimată de Marko Bela. Altfel, cazul Ditrău se va repeta la infinit în toate comunitățile maghiare îmbibate de iliberalismul lui Viktor Orban.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

67 comentarii

 1. Somnul ratiuni naste monstri. Bula „harcov” este o realitate, ignorata de cei mai multi dintre noi.

  • Din capul locului: cele intamplate la Ditrau sunt regretabile, dar, din fericire, extrem de rare in comunitatea cu pricina.

   Din pacate: din ce in ce mai des ne este dat sa citim asemenea articole manipulative si stupide, traditionala „forma fara fond”.
   Un eveniment, marginal, a constituit un subiect ce poate fi rumegat cu saptamanile atat de jurnalistii formatori de opinie, dar si de catre ceilalti „oameni de bine”: toti stalpi si modele de moralitate absoluta.
   Articolul, si mai toate de aici care au ca subiect maghiarii (si rusii) se incadreaza perfect in noua narativa de tip LARICS.
   De saracii comentantatori ce sa mai zici?
   Propun un viitor articol, la fel de magistral, care sa analizeze cauzele derapajelor zilnice ale majoritatii.
   Sa vedem, de data asta cine va fi dat ca direct raspunzator pentru ele?

  • Nu „noi” trebuie să fim aceia care ignoră sau consideră!
   Ar trebui sa existe statul român!
   Care, după nume, stă….

 2. Ați pus tunurile pe UDMR pentru că votează cu PSD și nu s-au aliniat Puterii. Dacă ar fi susținut alegerea primarilor în 2 tururi, nu apărea nicio știre despre Ditrău în presa centrală.

  Să îți aperi identitatea și civilizația a devenit un păcat. Ești bun doar dacă uiți cine ești, din ce neam te tragi, ce istorie are poporul tău și dacă accepți să fii dislocat și înlocuit.

  Victor Orban e rău pentru că apără Europa și identitatea poporului său, iar oricine subminează civilizația europeană este bun. Albul e negru și negrul e alb.

  • O conducere in sprijinul si pentru localnicii care platesc taxe a devenit o crima in UE! Repect britonilor care si-au luat tara inapoi!

  • ”Victor Orban e rău pentru că” e corupt, ipocrit și combinator. El nu ”apără Europa și identitatea poporului său” pe care nu dă doi bani, ci interesele găștii pe care o patronează și ”subminează civilizația europeană” prin politica de ev mediu pe care o practică. Așa cum ”albul nu e negru și negrul nu e alb”, nici ”Albul nu e alb și negrul nu e negru” decât în mințile limitate ale unor încuiați care văd totul în ”alb sau negru” și vor ca lumea să fie despărțită garduri și împărțită în tabere. Temerile, slăbiciunile, lipsa de asumare ale unor astfel de viețuitoare care chirăie toată ziua că-și vor vizuina ”înapoi”sunt exploatate de borfași care Marele Viktator din rasa Large White- 120 kg în viu.

  • Amice esti idiot. Sau un mic pui te nazist. In concluzie un jeg rasist.

  • Ai dreptate! Mizeriile de stanga incearca spalarea pe creier.

   Cum era cu democrația? Vointa poporului? Poporul din Ditrau NU VREA IMIGRANȚI.

   Dar sa vrei ceva împotriva sectei nu este ok. Esti liber sa iti dorești ce vrei cat timp esti de acord cu secta.

  • Ai dreptate ….pam pam ..:) cam atât valorează tot ce zici.
   Civilizatia europeana aparata de ultimul popor ajuns aici !? Si cei mai vechi …. Latinii, galii, ei nu o apara , nici normanzii . Doar hunii si ungurii , ca ei stiu mai bine civilizatia asta .

  • de acord cu Lime: bad@ e un mic troll prost, sovin si rasist, cam tot ce poate scoate mai bun societatea
   dar pe de alta parte e f. OK pentru ca indica calitatea reala a siteului

  • Sa urasti tot ce este non-maghiar nu inseamna sa iti aperi identitatea si civilizatia, inseamna sa fi extremist si prost gramada. Iar Viktor Orban a inteles ca poate manipula prostimea.

  • Primele doua fraze din postarea dv,poate ca erau aceleasi si in cazul in care formatiunea politica condusa de catre dl K. Hunor era neutra ,ori sustinatoare a PNL !Urmatoarele doua ,sunt un picut exagerate ,in conditiile in care dv credeti ca ,,,,identitatea si civilizatia,istoria maghiarilor sau a secuilor din Transilvania ., va este periclitata de catre doi cetateni sri-lankezi in cautarea unei vieti mai bune prin munca lor.Ei n-au venit sa alunge pe nimeni de pe teritoriul lui au venit si sa acopere niste ,,goluri” lasate de catre autohtonii nostri plecati spre alte zari cu castiguri mai bune N-au revendicat decat un drept international:Dreptul la munca cinstita,asa cum de altfel actioneaza si romanii de etnie maghiara in …cautarile lor de mai bine ca acasa ,prin Europa si in lume! Ultimele doua-trei fraze,ma fac sa -mi pun intrebarea:,,dar dv cu cine votati ,d-le ,de ii apreciati fara rezerve actiunile d-lui Orban Victor[!] Chiar nu considerati ca la fel majoritatii politicienilor ,are …anumite derapaje umanitare?Credeti ca ,,albul” este perfect alb ,iar ,,negrul” este perfect negru? Va propun sa mai meditam,pt ca nici chiar Dl nostru Isus CHRISTOS nu a fost ..blond! Toleranta este o calitate a oamenilor de bine;deci sa fim toleranti!Chiar dl Isus Hristos ne indeamna la iubirea aproapelui.,,Iubeste-l pe aproapele tau ,chiar mai mult decat pe tine insusi!”

 3. o foarte buna analiza,dar as dori sa adaug ca comunitatea maghiara este enclavizata fata de toata Romania, adica sunt foarte multi romani de etnie maghiara care nu stiu limba romana, nu se pot angaja si integra decat in secuime sau in Ungaria, stiu muncitori din buzau care au fost platiti cat erau elevi sa invete maghiara si este prima limba vorbita chiar daca veneau din familii 100% romanesti, nu inteleg xenofobia asta, diversitatea culturala aduce bogatie unei tari, chiar daca acum mari tari nu recunosc dar au emigrantii ca fundatie cum ar fi : SUA, Marea Britanie, Franta, Austria si chiar Ungaria.

 4. Rivalitatea dintre unguri şi români şi ambiţiile autonomiste exprimă şi ele obstinaţia aceasta de a conserva urmele trecutului în epoca unor uniformizări tot mai accentuate. Timp de 30 ani politicile duse de toate guvernările au fost dezastruoase pentru ambele tabere …Dacă nu vrem ca România să pară o invenţie recentă de numai 101 ani, o ţară abia înfiripată, mai nouă ca America, o ţară fără adâncimi istorice, ar trebui, printre altele, să păstreze cu pasiune tot ce este vechi, de la case la dialecte regionale, de la tradiţii la comunităţi locale fie că sunt româneşti sau ungureşti, căci ele participă solidar la acelaşi trecut, la o lume indisociabilă.

 5. Cinste lor, cinste ungurilor! Afara cu cei 30 de mii de asiatici adusi sclavi pe contracte din tara! Boicotati toate companiile care ne baga pe gat asiatici, in special HORECA!

  • Vai de balonul tau… Ati luat teaza vietii ca judetele unde sunt ungurii majoritari sunt in centrul Romaniei si nu la granita.

  • te duci tu sa lucrezi in 30.000 de locuri simultan? Ce sa faca daca n-au muncitori si nimeni nu vrea sa se angajeze? Sa se inchida toate afacerile cu capital romanesc pentru ca bravii nostri compatrioti sunt plecati in alte tari? Pe masura ce pleca lumea sa stingem lumina, casa cu casa, afacere cu afacere si sa ajungem unde?
   Ar fi bine ca cei care aduc muncitori straini sa-i aduca din tari linistite si sa fie crestini sau budisti pentru o mai buca asimilare cu valorile noastre. Islamicii se pot radicaliza usor in functie de traznaile pe care le aud de la mulahii lor.
   Asa cum si ai nostri se duc in alte tari sa munceasca putem sa-i primim si noi pe altii in tara noastra cu conditia sa se integreze si sa fie muncitori.
   Brutarii acestia care muncesc cinstit meritau un tratament mai bun. Nu au facut rau nimanui ci doar muncesc. Ce e rau in asta?

  • Am vazut ca ai scris la 11.58. Vezi sa nu uiti sa-ti iei pastilele de la ora 12.00

  • @Catalin
   Multumesc! Dar trebuie sa le iau la 16:00 asa este cu antibioticele, o data la 8 ore.

  • Ai rămas blocat în anii 48,când au venit comuniștii cu astfel de viziuni.Cum poți fi atât de primitiv în gândire?

  • Nu sunteţi din balcon, …..ci proaspăt ieşit din catacombele Evului Mediu , numite „Ion din balcon”.
   Oamenii aceia au venit pentru că nu s-a dus niciun localnic să muncească la brutărie şi, ca să nu mai fie loc de discuţii pe „salarii”, din câte ştiu , angajatorii sunt obligaţi să plătească (cel puţin la nivel de contribuţii pe care nu le pot evita cu niciun chip ) salariaţii aduşi din afara spaţiului european cu salariul mediu pe economie, măsura fiind gândită, încă de la început, tocmai pentru a nu încuraja aducerea acestor muncitori în defavoarea localnicilor.
   Prin urmare, toate „vocalizele” cum că li se oferă localnicilor salariul minim pe economie şi că se aduc, „de banii aceştia”, muncitori din afară nu sunt reale pentru că nu văd niciun patron normal la cap să ofere localnicului salariul minim, în loc să îl convingă pentru un salariu mediu, dar să aducă din străinătate un muncitor pe acelaşi salariu mediu.
   Adică să mai dea şi bani pentru aducerea lor ( se plătesc astfel de servicii firmelor de intermediere, plus bilete de avion, cazare, analize, vaccinuri etc.) şi să le plătească salariul mediu în loc să aleagă, pe acelaşi salariu mediu, localnici.
   Adevărul e că aceştia din urmă nu au vrut sau nu i-a interesat să se ducă în fabrica omulului (înţeleg că ar fi şi un conflict între patron şi o parte a oamenilor din sat, iar cei doi bieţi muncitori au devenit numai buni de pretext pentru demonstraţii foarte periculoase).
   Şi mai e ceva, pentru toţi cei care văd marele „pericol” în oamenii veniţi de departe să muncească legal_ în afară de neobrăzarea de a face scandal când semeni de-ai tăi au plecat, mulţi nelegal, în Vest, la fel, să muncească pentru un salariu mai bun, pentru a oferi o viaţă mai bună celor rămaşi acasă,_, fără ei, nu mai are cine dracului (scuze pentru exprimare, mea culpa) să vă plătească pensiile peste maxim 10 ani.
   Aceşti oameni nu sunt IMIGRANŢI, ci muncitori veniţi cu forme legale, care plătesc contribuţii la pensie, aici, în România, din ele plătindu-se şi în prezent, dar cel mai probabil, şi în viitor.

  • @Razvan. Comentariul meu era pentru ion din balon

  • Ion din balon e stiut aici pe forum ca troll rus. Cum apare vreun articol despre migranti, UE, ni se baga pe gat propaganda Kremlinului ca UE vrea sa ne distruga cultura, ca vin hoardle etc. Ioane, intelege ca Romanii nu prea au tendite rasiste, mai bine adresati-va vecinilor din Ungaria ca la ei functioneaza perfect propaganda asta.

 6. Cum a ajuns propaganda anti-migranți …..
  Domnilor eu nu inteleg care este ratiunea primirii migrantilor. A innebunit toata lumea ….
  Intre timp, cetatenii din R. Moldova nu au drept de munca in Romania .

  • Corect! Asta e foarte bine punctat. Ar trebui sa li se ofere drept de munca automat tuturor cetatenilor de etnie romana din R. Moldova si cu atentie celor de etnie rusa. Altfel ne trezim cu rusii care isi iau rapid cetatenie in R. Moldova si ne invadeaza aici. N-ar fi nimic rau in asta daca am fi siguri ca nu apartin FSB-ului si trupelor lui Putin. 🙂

  • Pot sa-ti prezint vreo zece veniti din R. Moldova, de la simpli muncitori la medici primari.
   Traiasca propaganda sovietica (pardon rusa)! Avem destule capete seci care o propaga…

 7. Unul dintre muncitori era catolic.
  Stie cineva al doilea ce religie are? E budist, musulman, hindus sau altceva?
  Multumesc pentru eventualul raspuns.

 8. Foarte bun articol domnule Pantazi. Felicitari! Parerea mea este ca daca va continua in acest fel, UDMR nu va mai intra in Parlament facand in acest fel un urias deserviciu propriei comunitati. Acest paralelism etnic, enclavizarea in sens larg, va duce la neanentizarea minoritaii maghiare care va migra in mod natural spre singurul spatiu in care se simte confortabil lingvistic, Ungaria. Am mai spus-o intr-un alt comentariu la un alt articol. Desi pare paradoxal, singura investitie cu adevarat buna , pe termen lung, a statului ungar in Transilvania, este spre invatarea limbii romane de cat mai multi etnici maghiari. Asta ii va ajuta sa supravietuiasca economic in propria lor tara, lucru care banuiesc ca ii intereseaza in primul si in primul rand. Tinutul secuiesc golit de secuii plecati incet incet spre Ungaria nu prea mai e tinut secuiesc, nu-i asa?

  • Cu spalarea pe creier din presa controlata de Viktor Orban, UDMR va intra din nou in Parlament insa daca tendinta de enclavizare continua HarCov se va prabusi economic. In 1998 Harghita era printre primele zece cele mai bogate judete din tara (PIB/cap locuitor), astazi este printre ultimele 10. Covasna este penultimul judet din Romania ca contributie la PIB-ul tarii, contribue mai putin de 1% (numai Mehedinti este sub), iar Harghita contribuie doar cu 1.1% la PIB-ul Romaniei, nivel apropiat cu cel al Teleormanului. Tendinta pare sa continue si deci HarCov va devenii polul saraciei in Romania.

 9. Citeva observatii:
  – comunitatea maghiara, chiar daca ar vrea, nu se poate „separa” de Romania fiind inconjurata de Romania. E o iluzie pe care o intretin niste snapani;
  – nu generalizati, din 5000 de locuitori s-au gasit intr-adevar 150 de idioti speriati ca se desteapta, in frunte cu catolicul dobitoc sef al zonei, care sa faca scandal. E un procent destul de mic, poate ca nu toti locuitorii comunei (sau oraselului, ce-o fi) gindesc ca ei.

  • Sa speram ca asa este. Altfel ar fi dramatic

  • Faptul ca cei doi Sri-lankezi s-au mutat de doua ori si de fiecare data proprietarii care i-au gazdui au fost amenintati (in localitati diferite) arata ca ura etnica este larg raspandita in zona.

 10. La toate astea, de Adaugă și faptul de necontestat că statul român nu face nimic (și nu polițienește) pentru ungurii din centrul Transilvaniei. Nu face nimic, în general, pentru regiunea aia, nu doar anume pentru maghiari!

  Cât timp statul român e perfect inept, retras din propriile regiuni geografice, nu ne mirăm că alt stat, mult mai grijuliu cu propria etnie, intervine in mod eficient.

  Așa trebuie jurecate lucrurile. La rece. Nu cu jos ungurii și cacat din asta naționalist de doi bani. Întrebarea e ce face statul nostru pentru a “concura” influența ungară (bani, fonduri, acțiuni culturale)?

  • in regiunea aia parlamentarii sunt cei de la UDMR. de 30 de ani!!!! ce au facut pt zona aia? iti spun eu: NIMIC. in restul, da, statul face mai nimic, dar exact asta face si pentru restul tarii. ca sa nu mai vorbim ca de cate ori incearca sa faca ceva astia tipa ca nu e bine. nu faci nu e bine, faci, nu e bine. mda. cunoastem stilul.
   dar sa faci atata scandal pentru DOI straini care muncesc, arata tampire maxima! de ce nu muncesc locuitorii? nu cumva nu i-a interesat?

  • Adevarat, dar cum sa se implice cand udmr ii controleaza cu o mana de fier, probabil asta e si intelegerea psd-ului si a altor partide romanesti cu udmr : ne ajuti la vot in parlament si noi nu ne bagam in secuime, si asta e o mare gresala.
   Acei secui sunt si ei parte din Romania si partidele romanesti trebuie sa se implice in Secuime sa dea si alte oprotunitati acelor oameni decat udmr.(si ma refer la integrarea lor mai buna in Romania si nu la stergerea valorilor culturale ale secuilor , pentru ca ele reprezinta un tezaur cultural pentru Romania)

  • Faptul ca statul roman e inept se datoreaza si UDMR-ului.

   Atata timp cat a avut o reprezentare de 5-6% in parlament, a avut o marja de manevra cu care sa influenteze politica in sensul producerii unui stat performant. Faptul ca UDMR-ul face jocul lui Orban si nu e interesat in procesul de evolutie al statului roman, face ca el sa devina irelevant atat in fata alegatorilor cat si al politicienilor in politica romaneasca.

   Saracia e rezultatul faptului ca secuii vor sa traiasca intr-un stat paralel.

   Romanii, indiferent de etnie, trebuie sa realizeze ca un stat democratic si reprezentativ se face prin participare. Altfel, un Viktor Orban sau un Vladimir Putin e solutia.

  • daca vrea statul roman sa dezvolte infrastructura in har-cov, cu ce muncitori o va face, ca localnicii sunt ”obositi”, iar daca aduc din alta parte ies cu furcile si popa-paduche in frunte?!

 11. Ironic, dacă statul român ar pune piciorul în prag și ar bloca orice ingerință a statului maghiar în România fix dl. Pantazi sau jurnaliștii de aceeași factură ar fi primii care ar protesta!
  C-așa-i în tenis!

 12. si popa asta catolic pare ca nu asculta nimic din discursul Papei Francisc ci doar din al lui Orban.

 13. Reportaj cu iz neo marxist,multiculturalist.Propaganda neo marxista colorata.

  • Ia-te cu ion de mana, si zburati cu balonul lui de-aci, unde-a dus mutul iapa si surdul roata sa va opriti!

 14. „Catolic”,”calvin”,”unitarian ” etc…sunt doar denumiri – in realitate,exista doar „biserica istorica maghiara” a carei prima porunca este : in primul si in primul rand esti maghiar ,indiferent cum te „vopsesti”( functioneaza si in politica) …ar fi mai multe exemple in acest sens ,incepand cu Janos Zsigmond ( Ioan Sigismund) – initial catolic,apoi calvin,apoi unitarian ,sau cu diferitii politicieni,indiferent de „culoare”(exemple mai recente sunt destule- Bela Kun,Horthy Miklos sau cei care I-au urmat )carora (vorba bancului) si daca le fluturi un tramvai,ei tot Ungaria Mare vad

 15. Eu zic sa aducem lucratori din Ungaria in locul celor care lipsesc,si sa incepem sa invatam ungureste ca sa avem si noi apreciere de la unguri,facem Tinutul Secuiesc,si o centrala nucleara finantata din Rusia.Dam gazele si petrolul rusilor ,alipim Moldova la Republica Moldova Transilvania si Tinutul Secuiesc ,Ungariei si votam in unanimitate Psd,apoi plecam in masa in Vestul Europei si nu ne mai intoarcem niciodata asa ii facem fericiti pe toti pantru ca nu nu avem ce cauta pe teritoriul nostru ,al romanilor.

 16. „Pe de altă parte, 42 la sută dintre români nu ar dori să fie nevoiţi să împartă oraşul în care locuiesc cu imigranţii, arată acelaşi sondaj. Doar 23 la sută nu ar fi deranjaţi de prezenţa refugiaţilor la ei în localitate. ” (Digi24) … Comuna Ditrau are 5400 locuitori in trei localitati. Sa zicem ca Ditrau are 2500, din care 200 reprezinta 8%. Deci 8% din populatia Ditraului nu doresc sa imparta localitatea lor cu imigranti si asta, sustineti dumneavoastra, din cauza lui Orban V.si a UDMR. La nivel national 42% din populatie declara acelasi lucru. Deci la nivel national respingerea imigrantilor este de cinci ori mai mare. Tot din cauza lui Orban V. si a UDMR? Tot de la Budapesta iau lumina 42% dintre romani? In ce paralelism etnic traiesc ei? Nu cumva subiectul e ceva mai complicat decat a spune ca cei ce nu vor imigranti sunt rai si ceilalti sunt buni?

  • Schuller@ ,pai romanii, atentie,nu ameninta pe nimeni cui sa dea in chirie casa sau se grupeaza organizat sa alunge cetateni ai altor state care in cazul de fata sant cetateni cu acte in regula chemati sa lucreze onest si care.s si crestini pedeasupra.In Romania sant tigani unguri secui germani ucrainieni rusi turci tatari arabi greci italieni spanioli olandezi bulgari si numeni nu.i alunga ce vii tu sa povestesti aici, cand te porti ca un rasist si xenofob,manipulat naiv si retardat si mai ales fara fundamente,nu ai scuze.Pai ne.ati cerut fel si fel de drepturi ca santem netoleranti si ca atentam la identitatea voastra ceia ce oricum nu.i adevarat dar voi ce exeple dati ca tratati 2 srilankezi inofensivi precum 2 pedofili ,ce aveti in loc de ratiune,pai in cazul asta noi ar trebui sa expulzam toti neromanii di Romania??? Hai ca ar trebui sa va fie rusine cu asa comportament primitiv si toatal neomenesc cu persoane care nu merita

  • bulache, aia doi nu sunt refugiati!

 17. Daca xenofobia prindea doar in satucul ala era super.
  Dar e peste tot. Inclusiv la sociopati care comenteaza pe g4media.
  Nu doar xenofobie. Ci si homofobie, rasism, antisemitism.

 18. Cei doi „bucătari” sunt de fapt, după cum s-a văzut în reportajele televizate, brutari.
  Iar organizarea protestului împotriva prezenței lor în localitate nu a fost organizat de UDMR, ci de către cineva cu mult mai mare influență în plan local decât deputatul UDMR care-i reprezintă în parlament, ori spusele d-lui V Orban de la TV: dl. Bíró Károly.

  https://www.g4media.ro/arhiepiscopia-romano-catolica-de-alba-iulia-se-dezice-de-preotul-care-a-condus-revolta-anti-straini-din-satul-ditrau.html

 19. „nationalistii” astia de serviciu, se duc la un supermarket multinational, si profitul se duce in tara de origine, si uita, DAR cand un conational are un business si aplica aceeasi chestie ca supermarketul, ca profitul sa creasca si sa ramana in Romania, ca economia noastra sa mai creasca un pic, se cheama tradare ?!

 20. Mai bine zis: Propagando Pro-migranti a lui Madame Merkel a creat o nebunie in Europa, Marea Britanie pleaca azi: Bye, bye Merkel, Bye, bye Soros… creatori de nebunii si de lumea pe dos. De ce nu se apeleaza la brutari din Basarabia sau Ucraina sau poate niste amariti de romani care umbla brambura prin UE ar veni acasa?! S-a incercat? nu! trebuie amestec rasial ca sa dispara albii si crestinii. Idiotii care fac astfel de propaganda sa-i ia la ei acasa nu sa-i impinga in sate de oameni care au trait pasnic. Cine scoate securea razboiului civil, va muri lovit de ea… Ziaristi, activisti neo-marxisti si politicieni imbecili…

  • Pentru ca Basarabenii cunosc rasismul care ii asteapta in HarCov, nu prea vrea nimeni sa traisca acolo, Sri-Lankezi nu stiuau ce ii astepta, bietii de ei.
   Lasa ca in restul tari sunt bineveniti, avem nevoie de oameni muncitori, deschisi la minte si cinstiti.

  • Coco, lasa politica, ramai la croitorie mai bine!

 21. e timpul pentru intrarea in legalitate, prin aplicarea constitutiei si dizolvarea partidelor etnice!

 22. Schuller@ ,pai romanii, atentie,nu ameninta pe nimeni cui sa dea in chirie casa sau se grupeaza organizat sa alunge cetateni ai altor state care in cazul de fata sant cetateni cu acte in regula chemati sa lucreze onest si care.s si crestini pedeasupra.In Romania sant tigani unguri secui germani ucrainieni rusi turci tatari arabi greci italieni spanioli olandezi bulgari si numeni nu.i alunga ce vii tu sa povestesti aici, cand te porti ca un rasist si xenofob,manipulat naiv si retardat si mai ales fara fundamente,nu ai scuze.Pai ne.ati cerut fel si fel de drepturi ca santem netoleranti si ca atentam la identitatea voastra ceia ce oricum nu.i adevarat dar voi ce exeple dati ca tratati 2 srilankezi inofensivi precum 2 pedofili ,ce aveti in loc de ratiune,pai in cazul asta noi ar trebui sa expulzam toti neromanii di Romania??? Hai ca ar trebui sa va fie rusine cu asa comportament primitiv si toatal neomenesc cu persoane care nu merita

 23. Ma uit la comentarii si intreb: Romania e Tara care dupa Siria(unde e RAZBOI!) are cel mai mare numar de Emigranti din Lume, dupa Aderarea la UE!
  „In 2017, un Raport al ONU arata că ţara noastră este a doua într-un top mondial al migraţiei. Este întrecută doar de Siria, stat lovit de un război civil.
  În procente, diaspora reprezintă 17 la sută din populaţia totală a României.”

  Asociaţiile românilor din străinătate susţin însă că numărul este chiar mai mare.
  „În acest moment, România are o diasporă de aproximativ 4 milioane de persoane în Europa şi cam şase milioane în toată lumea. România va trece printr-o altă dramă, o altă situaţie complicată. Un blocaj din cauza lipsei persoanelor active. România nu va mai găsi forţă de muncă pentru că toate persoanele active şi care au putut au plecat afară”, a spus DANIEL ŢECU, preşedinte FADERE.
  Oare, cum ar fi fost daca Tarile care au primit aceste MILIOANE de Romani ar fi avut reactii de acest fel?!(a-propos, au plecat si multi maghiari din Romania!)
  Exista o realitate in povestea de la Ditrau: maghiarii sunt sovini, sa te fereasca Dumnezeu sa traiesti ca roman minoritar in zonele majoritar maghiare din secuime!

 24. Aveti niste comentarii decente in asteptare.
  Le publicati sau nu?

  • Nu!
   Dacă nu ați pus un pic de Kankan, niște xenofobie sau 2-3 înjurături, nici o șansă…

 25. La o potentiala re – uniune a Romaniei cu Republica Moldova UDMR nu va mai lua 5% pentru a intra in Parlamentul Romaniei.

 26. Partea trista e ca pana acum se plangeau ca sunt discriminati, ca nu li se ofera conditii de munca si bla bla bla. Acum se vede cu adevarat rasismul… citez: ” nu suntem obisnuiti ca sunt diferiti”. E trist, secuii au ramas carnea de tun a partidelor care ii reprezinta si sclavii lui V. Orban. Partea nasoala, pentru ei, e ca roata e rotunda.

 27. Nici nu mă așteptam ca G4 media să nu scrie repejor un articol pe tema asta în care să condamne rasismul acuzându-i pe unguri în cel mai aprig mod rasist. Automat ungurii/secuii au devenit în masă Ku Klux Clan, hoarda hună a lui Victor Orbán,coșmarul Europei. Ei sunt sursa relelor,ei în frunte cu popii lor sunt renașterea nazismului,sunt intoleranții ăia car în concluzie nu merită să ceară autonomie.Fain. No acuma drajii mei nu fac paralele cu românii,cu toate că aș găsi exemple destule asemănătoare în care exact ca și în articolul de față răul suprem nu sunt doi brutari negri ci întreaga populație maghiară din Ardeal.Care sunt înfierați zilnic chiar și în articole de genul ăsta ca niște extremiști doritori de dezmembrarea României și alte baliverne. No draghe hai să ne uităm în ograda noastră pur românească și să vedem care-i baiu. Sătenii sunt supărați pe drept că în loc să se angajeze localnici se aduc tocmai de la vreo 5000 de km muncitori,că ce curios,mai aproape chiar nu s-au găsit,cu toate că peste deal,la Moldova geme de șomaj și de ajutoare sociale. Sătenii sunt supărați că patronelul ăla copiază ghici ce? BUCUREȘTIUL care face la fel dar la un nivel mult mai mare,de mii de ori mai mare,o găselniță românească de a înlocui muncitorul român cu pretenții europene cu armate de zombi pe care îi poți prosti cu un blid de mâncare și un vagon de dormit,amărâtul care muncește non stop că n-are de ales,nu e acasă la el și patronul e un fel de dumnezeu. Lucrez în București,domeniul construcții,anii trecuți patronii aduceau echipe mari de moldoveni,muncitori harnici,eficienți dar care știau să caște gura când li se încălcau drepturile.Și brusc,odată cu șpârla românească legalizată de a aduce vietnamezi și alte nații de sclavi ,moldovenii au fost lăsați acasă,la ajutor social plătit de noi fraiereștenii în timp ce munca lor este dată la alții care leii câștigați îi schimbă în dolari și euro și îi trimit acasă. Și de ce ar trebui să fim TOȚI Ku Klux Ditrău? Păi draji români,noi plătim DUBLU din buzunarul nostru personal toată daravera.Să socotim,noi plătim șomajul,ajutorul social, pensiile celor rămași acasă.Noi plătim deficitul din balanța valutară când acele salarii părăsesc România ca să întrețină familiile altora.Noi plătim lipsa acelor salarii necheltuite în România prin afaceri/magazine închise,ceea ce aduce mai mult șomaj,ajutoare,lipsuri. Și totul în numele toleranței și multiculturalismului socialist care a cuprins Europa. Și când căscăm gura suntem numiți intoleranți extremiști demni de a fi membrii Ku Klux Clan. Dragă ziarule,altădată când critici modul de gândire al lui Victor Orbán citește ce am scris mai sus.Și ca să îți demonstrez că politica lui este justă îți sugerez să citești și alte ziare decât cele ale opoziției maghiare. Ca să afli că au explodat numărul căsătoriilor,ungurii se întorc din străinătate să muncească în Ungaria.Se construiesc autostrăzi,drumuri,se deschid nenumărate afaceri și investiții,chiar și românești.Și apropo,după ce au adus deja două autostrăzi în bătătura României pentru care n-a fost nevoie de un nume pompos de autostrada unirii mai nou au pornit investițiile în calea ferată de mare viteză Cluj – Budapesta. Știi filmul ăla look who’s talking? No daia.

  • Ceva dreptate ai, dar Viktor Orban ramane iliberal, n-o mai da la intors. Udmr-ul lui Kelemen Hunor a devenit nu numai balamaua psdeilor(asta e de 30 de ani), ci si a lui Viktor Orban, de-asta s-a intamplat ce vedem. Iar lui V. Orban sa stii ca-i pasa de nu mai poate de migranti, nici vorba, ei sunt doar un pretext de-a ataca UE, care clantane la el ca s-a baricadat in Ungaria cu iliberalismul lui. Vedem insa ca-si exporta acest iliberalism si in alte parti, incearca de zeci de ani sa-si faca drum in Romania, pentru cele doua judete mai intai, ba chiar la pachet cu Transilvania, daca se poate. Se pupa pe gingii pe partea ailalta si cu Putin, de la care invata cum sa starneasca diverse conflicte interetnice, in Ucraina, in Cehia, in Romania, ati uitat fazele de anul trecut cu cimitirul din Valea Uzului?

  • Gabriela Constantinescu,Orban rămâne iliberal,da,dar politica lui iliberală a propulsat țara înainte și jocul lui la toate capetele nu diferă cu nimic cu jocurile Franței sau Germaniei care fac afaceri la greu cu Putin fără să întrebe prin EU dacă e cu voie sau nu.De ce la unii e voie și la alții e extremism chiar nu înțeleg.dar voi se pare v-ați obișnuit cu statutul de adânc aplecat.Dincolo de asta,UDMR ai dreptate,este o balama cu veriga slabă ce bâțâie din toate încheieturile,totuși deocamdată este răul necesar din politica românească,fără ei la tăți ni’i greu.Și partidelor românești care pun baza pe o „balama” loială,corectă politic,mult peste toate partidele românești în corectitudine și ungurimea care așa cum e,UDMR mai câștigă câte o firimitură și pentru prostime.Gândește-te ce ar fi fără ei și cu un partid mult mai vocal maghiar să zicem ca un IRA unguresc…Mai bine nu.Cât despre cimitirul din Valea Uzului acolo măgăria e pur românească.Nu ungurii au plantat acolo 50 de morminte fără morți în care încă se așteaptă sămânța de erou român,o rușine adusă memoriei adevăraților eroi români uitați aiurea prin cimitirele din țară care n-au parte nici măcar de o buruiană.

 28. @Keresszegi Eduard
  Imi pare rau dar gresesti in ce il priveste pe Orban Viktor. Poate exista niste indicatori economici in crestere ai Ungariei dar daca sunt obtinuti in detrimentul statului de drept ai democratiei ai respectului pentru demnitatea umana, nu prea au valoare. In fond si Hitler s-a ridicat pe o performanta economica exceptionala in conditiile Germaniei din anii 30.
  Sa spui ca exista performanta economica dar sa te faci ca nu vezi oligarhizarea Ungariei, polarizarea economica si sociala, imbogatirea unor oameni de paie ai lui VO precum Lorincz Meszaros, anularea unor drepturi si liberati, rasism si intoleranta in crestere, aservirea presei, anihilarea tuturor celor care sunt impotriva ta, inseamna sa fii putin miop. Noroc ca este inca in UE , pentru ca daca ar fi acum sa intre nu cred ca ar indeplini criteriile privind statul de drept.

  • Catalin barátom,nu văd unde greșesc când Orbán și FIDESZ e votat de aprox 70% din Ungaria și se pare că vor repeta performanța. Să zici că o întreagă țară sunt idioți și nu văd de ochi e absolut aiurea . Realizările guvernului Orbán se văd și se simt, șomaj zero,investiții,autostrăzi,utilități ieftine,familii sprijinite maxim în a crea un viitor lor și copiilor .Să te informez,în orice regim politic există oligarhi,în America influența lor se numește lobby și este legală,nu văd de ce în EU nu e voie,că doar..e voie peste tot,exemple pot să-ți dau destule.E treaba legii să-i lovească dacă greșesc și aici dacă te uiți FOȘTII oligarhi socialiști maghiari sunt cam scăpați tocmai de legislativul pe care Orbán se pare că nu-l controlează.Pot da exemple dacă vrei.Presa este liberă,e o idee falsă,portale ca 444 sau alții umple media cu fakeuri despre Orbán ,polarizarea economică e o prostie când statul finanțează cu bani grei familiile care optează la o viață normală cu câțiva copii,exac t clasa de mijloc,cea care e sprijinită la cumpărarea de case,mașini,sunt scutite de impozite,etc.Aburelile din media opoziției nu țin când vezi realitatea cu ochii tăi prietene.

 29. Ca sa parafrazam Digi24 & Co.,

  „Ku Klux Klan”de Prahova:

  https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/reactia-unor-romani-la-vestea-ca-investitori-chinezi-deschid-o-fabrica-in-comuna-lor-sa-stea-la-ei-acolo.html

  D-le Pantazi, si la astia tot presa lui Orban e de vina?
  Un articolas de condamnare din partea Dvs.???