G4Media.ro

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia se dezice de preotul care a condus…

Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia se dezice de preotul care a condus revolta anti-străini din satul Ditrău

”Constatăm cu regret că preotul capelan al parohiei din Ditrău, Bíró Károly, s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele, și poziția lui nu coincide cu punctul nostru de vedere”, se arată într-un comunicat de presă semnat de Jakubinyi György, arhiepiscop emerit, administrator apostolic al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia.

Reacția Arhiepiscopiei vine la două zile după ce preotul catolic din satul harghitean Ditrău a condus revolta sătenilor împotriva a doi brutari din Sri Lanka – dintre care unul catolic – veniți să muncească la o brutărie din sat. Sătenii i-au amenințat pe cei doi, dar și pe localnicii care îi găzduiau.

Comunicatul integral de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia:

Mesajul Sfântului Părinte, Papa Francisc cu ocazia celei de-a 53-a Zile mondiale a păcii se adresează fiecărui creștin și fiecărui om de bună credință: „Drumul reconcilierii cere răbdare și încredere. Nu se obține pacea dacă nu se speră. (…) Frica este adesea sursă de conflict. Deci este important de a merge dincolo de temerile noastre umane, recunoscându-ne fii nevoiași, în fața Celui care ne iubește și ne așteaptă, ca Tatăl fiului risipitor (cf. Lc 15,11-24). Cultura întâlnirii între frați și surori strică relațiile cu cultura amenințării. Face fiecare întâlnire o posibilitate și un dar al iubirii generoase a lui Dumnezeu. Ne conduce să depășim limitele orizonturilor noastre restrânse, pentru a tinde mereu să trăim fraternitatea universală, ca fii ai unicului Tată ceresc.”

Constatăm cu regret că preotul capelan al parohiei din Ditrău, Bíró Károly, s-a implicat într-un conflict care îi depășește competențele, și poziția lui nu coincide cu punctul nostru de vedere. Poziția Bisericii este clară:

Biblia atenționează poporul ales să accepte străinii, pentru că ei înșiși au fost străini în Egipt (Ex. 22,20).
Porunca cea mai mare a Domnului Isus este iubirea, creștinul fiind caracterizat în plus și prin iubirea de dușman. Creștini fiind, trebuie cu atât mai mult să-i acceptăm pe cei care sunt creștini, dar chiar și pe cei de altă religie. Sfântul rege Ștefan al Ungariei în Preceptele adresate fiului său, Sfântul Emeric, îl atenționează să-i primească pe străini, pentru că o țară cu o singură limbă este slabă.
Catehismul Bisericii Catolice, referindu-se la această situație concretă spune următoarele: „Accesul la muncă și la profesie trebuie să fie deschis tuturor, fără discriminare nedreaptă, bărbați și femei, sănătoși și handicapați, autohtoni și imigranți. În funcție de împrejurări, societatea trebuie, în ce o privește, să-i ajute pe cetățeni să-și găsească o muncă și un serviciu.” (CBC 2344)
Totodată Biserica noastră trăiește în lume și ca parte a unei țări și a comunității internaționale acceptă ca valabile și se supune legilor în vigoare cu privire la aceste aspecte, fiind conștientă de următoarele:

În concordanță cu Declarația Universală a Drepturilor Omului „orice fiinţă umană are dreptul la viaţă, la libertate şi la securitatea persoanei sale” (cf. Declarația Universală a Drepturilor Omului art. 3), respectiv „fiecare om are dreptul să i se recunoască pretutindeni personalitatea juridică.” (cf. Declarația Universală a Drepturilor Omului art. 6)
Prin legile sale, țara în care trăim dispune: „Orice persoană are dreptul la viaţă, la sănătate, la integritate fizică şi psihică, la onoare şi reputaţie, dreptul la respectarea vieţii private, precum şi dreptul la propria imagine.” (cf. Codul de Drept Civil art. 58 §1). „Viaţa, sănătatea şi integritatea fizică şi psihică a oricărei persoane sunt garantate şi ocrotite în mod egal de lege.” (cf. Codul de Drept Civil art. 58 § 1). Și noi pretindem recunoașterea și respectarea acestor drepturi față de credincioșii noștri, respectiv respectăm aceleași drepturi în toate situațiile.
În mod firesc și noi așteptăm de la toți oaspeții admiși, de la orice semen al nostru stabilit pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă în comunitățile noastre, să se adapteze cutumelor țării, poporului sau societății noastre. Cultura ospitalității este cu atât mai dezirabilă din punctul nostru de vedere cu cât nu putem uita nici un moment că toți suntem pelerini pe acest pământ pe care trăim din harul lui Dumnezeu. Nu putem să uităm nici faptul că membrii propriei noastre comunități, mii de concetățeni ai noștri sunt nevoiți să lucreze în străinătate pentru o viață mai bună, unde și ei la rândul lor au fost primiți cu ospitalitate; aceasta este atitudinea pe care o așteptăm și noi și o considerăm naturală.

Invităm în primul rând comunitatea implicată în aceste tensiuni din satul Ditrău, precum și toate comunitățile care se află într-o situație asemănătoare, să ia în considerare toate aceste aspecte, pentru ca în locul înverșunării să primeze omenia, rațiunea, iar înainte de toate să aibă în vedere principiul iubirii și toleranței creștine, și să se străduiască să păstreze pacea. Reprezentanții oficiali ai Bisericii, preoții să înțeleagă slujirea comunității ca una menită să calmeze emoțiile și tensiunile și nu să le intensifice, conducând astfel la dialog, nu la ură și dezbinare.

Alba Iulia, 31 ianuarie 2020

+Jakubinyi György, arhiepiscop emerit,
administrator apostolic

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. foarte frumos.
  Bravo biserica catolica.

  Suntem curiosi ce comunicat da BOR, caci la predicile dumincale nu mai prididesc popii sa peroreze impotriva occidentului si a conspiratiilor care stiu ei ca vor sa ne distruga.

  Cel putin eu nu mai merg la slujbe de cand aud asemenea prostii debitate de parinti altfel repsectabili.

  • Gicule -mananci rahat-ce are Biserica Ortodoxa cu extremistul asta !?.Unde ati vazut preoti romani sa incite la genociduri .

 2. Bine,bine! Biserica se dezice, dar Csaba Asztalos Baci, nu face nimic, ba mai mult se invarte pe dupa prun: cica ar fi niste influnte, ca ar fi niste neintelegeri, bla, bla, bla. Da-i domnule o amenda, pentruca mai si incita pe altii. Lui Basescu, ca s-a exprimat in privat doar in fata sotiei, i-ai dat amenda pentru o singura vorba.

 3. Nu-i suficient sa se dezica, trebuie sa il cateriseasca!

 4. Acest Individ nu a inteles nimic din cuvantul Mantuitorului!Daca ar avea frica de Dumnezeu si bun simt ar trebui sa plece din aceasta pozitie,slujba.

 5. Praf in ochi!!! Pentru revolta extremista de Ev Mediu, popa ala catolic trebuia mutat de la parohie intr-o manastire, sa se caiasca. Problema este ca zona aia se enclavizeaza si nici Biserica lor nu mai pune frana.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.