G4Media.ro

VIDEO Câteva mii de unguri au protestat la Budapesta împotriva ”legii sclaviei”

VIDEO Câteva mii de unguri au protestat la Budapesta împotriva ”legii sclaviei”

Câteva mii de unguri au manifestat la Budapesta, sâmbătă, împotriva premierului Viktor Orban şi a noii legi care modifică regimul orelor suplimentare, transmit MTI şi Reuters, citate de Agerpres.

Protestatarii au purtat un banner cu mesajul ”Ne-a ajuns!” şi drapele ale Ungariei şi ale Uniunii Europene.

Un grup de 50-60 de persoane au mărşăluit din Piaţa Eroilor pe bulevardul Andrassy din capitala ungară.

Alţi demonstranţi au trecut Podul Libertăţii, ridicat peste Dunăre, şi s-au grupat în apropierea vechiului castel din Buda (partea de vest a capitalei ungare, în trecut oraş de sine stătător).

La Salgotarjan, în nordul Ungariei, s-a desfăşurat sâmbătă dimineaţă o demonstraţie în centrul oraşului, cei aproximativ 200 de participanţi solicitând un sistem de pensionare mai flexibil şi modificarea legii privind conflictele de muncă.

Mai mulţi lideri sindicali au avut intervenţii în care au cerut salarii echitabile şi creşterea remuneraţiilor în sectorul public.

Guvernul ungar, condus de Viktor Orban, a promovat în luna decembrie un proiect de lege care le cere lucrătorilor să presteze până la 400 de ore suplimentare pe an.

Orban susţine că legea serveşte intereselor lucrătorilor, care au astfel posibilitatea legală de a lucra peste programul normal într-o perioadă în care economia ungară se confruntă cu o penurie masivă de forţă de muncă.

Context. G4Media.ro a arătat, într-o analiză, că potrivit unui proiect de lege adoptat în decembrie 2018 numărul orelor suplimentare care pot fi lucrate într-un an, crește de la 250 la 400. Dispare condiția ca aceste ore suplimentare să fie incluse în contractul colectiv de muncă. Practic, prin eliminarea rolului sindicatelor, angajatorul poate solicita 400 de ore suplimentare pe an.

Angajatul devine foarte expus în noile condiții unor eventuale abuzuri din partea angajatorului. Chiar dacă la stabilirea orelor suplimentare pe an se încheie un nou contract de muncă, deci este necesar acordul angajatului, în practică angajatul dacă este pus să aleagă între majorarea orelor suplimentare pe an la 400 și concediere în caz de refuz, va alege în marea majoritate a cazurilor prima soluție.

Norma de bază este de 40 ore pe săptămână la care e pot adăuga încă 8 ore suplimentare. Modificarea va conduce la zile de lucru de 10 ore sau 6 zile pe săptămână. Legiuitorul a avut ca bază de calcul 50 de săptămâni de muncă pe an, 8 ore suplimentare pe săptămână, care la 8 ore de muncă pe zi, înseamnă 50 de zile de sâmbătă lucrate.

O altă modificare privește cele două zile libere de odihnă pe săptămână, care pot fi acordate în mod fracționat.

Cadrul privind programul de muncă ce se stabilește prin contractul colectiv de muncă s-a majorat de la 4 luni la 36 de luni. Cadrul de muncă de 3 ani poate fi stabilit doar dacă există justificări obiective, tehnice sau de organizare a muncii. Condițiile enumerate sunt subiective, deci angajatorul poate să impună facil perioada de 3 ani privind programul de muncă.

De ce este important cadrul privind programul de muncă? Pentru că angajatorul are dreptul să plătească orele suplimentare la finalul cadrului programului de muncă, adică după 3 ani. Angajatorul nu are obligația să plătească un spor pentru orele suplimentarea și poate să compenseze orele suplimentare cu zile libere.

Doneaza prin PayPal paypal icon
Donatie recurenta

Doneaza lunar pentru sustinerea proiectului G4Media

Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Doneaza prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Nu s-au dus jandarmii nostri sa-i amendeze,daca apeleaza la Dragnea le da si ceva gaze.

  • Chiar dacă e de aceeași sorginte bolshevică, pare că Orban nu a ajuns la demenența CRIMINALĂ a unor Dragneev, Karmen Dan si asefilo Gandarmeriei aservite mafiei lor, brutele care au masacrat si gazat mii de # rezist in august.

 2. Draga g4 media vreau sa fac un comentariu ce nu tine cont de continutul acestui articol.
  CU ceva timp in urma inainte de un revamp al acestui site se putea comenta fara sa se scrie manual de fiecare data numele si adresa de e-mail.

  Adica le tinea minte site-ul automat dupa ce le scriai o data.
  Ori i-mi scapa mie ceva banal si pentru asta i-mi cer scuze si va rog dati-mi un sfat, ori modificati ceva din codul site-ului.
  Nu prea ma pricep…..Multumesc.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.