G4Media.ro

Catedrala Notre-Dame din Paris, redeschisă în decembrie 2024 / Acoperișul catedralei a…

Sursa foto: Cathédrale Notre-Dame de Paris / Facebook

Catedrala Notre-Dame din Paris, redeschisă în decembrie 2024 / Acoperișul catedralei a fost distrus de un incendiu în aprilie 2019 / Ministrul Culturii, Rima Abdul-Malak: „Vor mai fi încă lucrări de renovare în 2025”

Reconstrucția Catedralei Notre Dame din Paris avansează suficient de rapid pentru a permite redeschiderea acesteia pentru vizitatori și credincioși la sfârșitul anului 2024, la aproape șase ani după ce un incendiu i-a devastat acoperișul, au anunțat luni autoritățile franceze. Incendiul a avut loc pe 15 aprilie 2019.

Spirala emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va începe să reapară treptat deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia, a declarat generalul de armată însărcinat cu acest proiect colosal, generalul Jean-Louis Georgelin.

„Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul faptului că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat el pentru Associated Press.

Reconstrucția propriu-zisă a început anul trecut, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca artizanii să înceapă să îl reconstruiască.

Autoritățile au ales să reconstruiască monumentul din secolul al XII-lea, o capodoperă a arhitecturii gotice, așa cum era înainte. Acest lucru include recrearea turlei înalte de 93 de metri (315 ft) adăugată în secolul al XIX-lea de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Între timp, o expoziție accesibilă gratuit șu intitulată „Notre-Dame de Paris: în inima șantierului” va fi deschisă marți pentru vizitatori într-o instalație subterană din fața catedralei. Accesibilă gratuit, aceasta pune în evidență operațiunile în curs de desfășurare pe șantier. De asemenea, sunt expuse unele rămășițe de la incendiu și opere de artă din catedrală.

Generalul Georgelin a declarat că catedrala se va redeschide în decembrie 2024, în conformitate cu obiectivul stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu – totuși, va fi prea târziu pentru Jocurile Olimpice de la Paris programate în vara anului viitor.

„Treaba mea este să fiu pregătit să deschid această catedrală în 2024. Și o vom face”, a declarat generalul Georgelin. „Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe o cale bună”.

Acest lucru „înseamnă că arhiepiscopul capitalei va fi din nou în măsură să celebreze liturghia catolică în catedrala sa”, iar monumentul va fi, de asemenea, „deschis pentru a fi vizitat de turiști”, a spus el.

Ministrul Culturii, Rima Abdul-Malak, a declarat pentru AP că acest lucru nu înseamnă că toate lucrările de renovare vor fi terminate atunci. „Vor mai fi încă lucrări de renovare în 2025”, a subliniat ea.

În fiecare zi, în Paris și în întreaga Franța, aproximativ 1.000 de persoane lucrează pentru a reconstrui Notre-Dame, a declarat generalul Georgelin.

„Cea mai mare provocare este să respectăm cu precizie, în fiecare zi, planificarea pe care am făcut-o”, a subliniat el. „Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: cadrul, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”.

Philippe Jost, directorul general al agenției guvernamentale care supervizează reconstrucția, a precizat că rezultatul „va fi fidel arhitecturii originale”, atât pentru că „rămânem la formele dispărute ale catedralei”, cât și pentru că „rămânem, de asemenea, la materialele și metodele de construcție” din perioada medievală.

„Nu facem bolți din beton care arată ca piatra, ci bolți din piatră pe care le reconstruim așa cum erau construite în Evul Mediu”, a spus Jost, adăugând că și structura acoperișului va fi realizată din stejar, așa cum a fost inițial.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...